Author photoAdrian Gubčo 09.05.2023 11:50

Riaditeľ ŠFRB Tomáš Lamprecht: Nájomné byty sa dajú stavať aj v Bratislave, vieme v tom pomôcť

Téma nájomného bývania patrí k mimoriadne významným z pohľadu Magistrátu aj štátu. Popri nich ostáva do istej miery prehliadaný Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB), hoci už od roku 1996 je významnou autoritou v rozvoji dostupných bytov. Jeho generálny riaditeľ Tomáš Lamprecht pripomína, že vie výrazne pomôcť pri výstavbe nových projektov.

Nájomné bývanie je v Bratislave horúcou otázkou najmä v posledných rokoch, kedy vedenie Magistrátu ohlásilo, že chce v najbližšej dobe postaviť tisíce nových bytov. Pridal sa aj štát, ktorý označil zlepšenie dostupnosti bývania za jednu zo svojich priorít. Operuje pritom s obrovskými počtami nových bytov, rádovo s desiatkami tisíc v priebehu najbližších rokov. Takto sa majú zlepšiť hrozivé štatistiky, podľa ktorých je priemer počtu bytov na 1.000 obyvateľov na Slovensku jeden z najnižších v EÚ alebo vek odsťahovania sa z rodičovského bývania najvyšší.

Už od roku 1996 je však aktívny Štátny fond rozvoja bývania, ktorý sa aktívne podieľa na podpore výstavby nového bytového fondu alebo obnove existujúceho. Za svoju históriu sa zapojil do desiatok projektov, ktoré vygenerovali vznik stoviek až tisícov bytov. Najaktívnejšie využívajú pomoc ŠFRB mestá ako Brezno, Bytča alebo Prešov, spomedzi obcí Bešeňová. Fond je ale relevantný aj pre Bratislavu.

ŠFRB sa napríklad podieľa na príprave zámeru na Muchovom námestí v Petržalke – prvého významného projektu nájomného bývania Hlavného mesta za posledné roky. Spolufinancovať by mal vznik 50 bytov, ktoré budú pravdepodobne určené pre tzv. potrebné profesie, teda napríklad učiteľov a učiteľky, príslušníkov a príslušníčky policajného či hasičského zboru a podobne. Do budúcna sú ale otvorené ďalšie možnosti.

 

 

Potvrdzuje to aj Tomáš Lamprecht, generálny riaditeľ ŠFRB. Fond je podľa neho pripravený spolupracovať na nových projektoch, a to už od úvodných fáz jeho prípravy. Nie je to len o financovaní, ale aj o vzájomných konzultáciách a expertnej podpore. Táto sa ale netýka len zámerov zo strany verejného sektora, ale aj privátnych iniciatív. Aj súkromní podnikatelia môžu za splnenia určitých podmienok požiadať o spolufinancovanie zo strany ŠFRB.

Štátny fond rozvoja bývania tak ostáva v mnohých ohľadoch dôležitým hráčom. Podporovať dokáže širokú skupinu žiadateľov – od samospráv so záujmom o rozvoj nového bývania, cez súkromných investorov až po individuálnych žiadateľov. Súčasná bytová núdza vytvára tlak na čoraz početnejšiu skupinu obyvateľov, vrátane nižšej strednej triedy. Ľudia tak majú k dispozícii možnosť získať pôžičku za mimoriadne výhodných podmienok – dnes rozhodne výhodnejších ako v komerčnej banke.

Aj o tomto hovorí v Metropole Tomáš Lamprecht, ktorý zároveň vyvracia niektoré mýty ohľadne nájomného bývania, prezrádza, aká je šanca na zisk podpory pre kúpu bytu a pripomína, že o spoluprácu so ŠFRB by mali stáť aj bytové družstvá so záujmom o obnovu domov. Ako uzatvára, Štátny fond rozvoja bývania tu napriek celkovej situácii ostáva aj naďalej ako spoľahlivý partner pre širokú skupinu záujemcov.

Metropola je diskusný seriál, ktorý vám YIM.BA prináša v spolupráci s portálom Startitup. V pravidelných rozhovoroch sa budeme rozprávať s developermi, architektmi, politikmi, ľuďmi z neziskového sektora a ďalšími expertmi, ktorí majú čo povedať k otázkam, ktoré trápia vývoj nielen Bratislavy. Od súkromných projektov po veľké strategické vízie, od architektúry po dopravné témy - aj o tom je vznik metropoly. Seriálom vás bude sprevádzať Adrian Gubčo, geograf a autor portálu YIM.BA - Yes In My Bratislava.

 

Počúvajte nás aj na Spotify.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube