Author photoAdrian Gubčo 22.02.2023 09:18

Námestníčka primátora Lenka Antalová Plavuchová: Päťtisíc nájomných bytov v roku 2030 je reálnych

Bratislava čelí kritickému nedostatku dostupného bývania, čo si konečne uvedomuje aj Magistrát Hlavného mesta SR Bratislavy. Z tohto dôvodu nechal vypracovať stratégiu, ktorá má priniesť konkrétny návod na to, ako do roku 2030 zabezpečiť radikálne vyššiu dostupnosť bytov, vrátane nájomných bytov. Nielen o tejto stratégii hovorila v ďalšom dieli Metropoly Lenka Antalová Plavuchová, námestníčka primátora pre oblasť nájomného bývania.

Vedenie Hlavného mesta, ktoré nastúpilo v roku 2018, už v prvom roku svojho vládnutia skonštatovalo, že rozvoj nájomného bývania musí patriť k prioritám. Bratislava má obmedzený fond nájomných bytov – samotné Hlavné mesto disponuje asi tisíckou bytov, mestské časti dvoma tisícmi. Ide o šokujúci nepomer oproti neďalekému Brnu, ktoré ich vlastní desaťkrát viac. Bratislava tak reálne nie je schopná byť významným hráčom v oblasti bývania a nedokáže ani pomôcť riešiť problémy tisícov ľudí, ktorí čelia bytovej núdzi.

Už v roku 2019 sa preto kreslili ambiciózne vízie, podľa ktorých mali začať v krátkom čase pribúdať v meste stovky nových bytov rekonštrukciami existujúcich nehnuteľností, kúpou nových a predovšetkým výstavbou. Do konca roka 2022 sa z týchto plánov podarilo naplniť absolútne minimum.

V roku 2021 však bola dokončená Koncepcia mestskej bytovej politiky 2020-2030, rozsiahly strategický materiál, ktorý má zreálniť plány mesta. V tomto prípade už mesto hovorí nielen o rekonštrukcii, nákupe či výstavbe bytov, ale aj o spolupráci so súkromnými investormi, o zameriavaní sa na špecifické skupiny obyvateľstva alebo o prevencii straty bývania. Všetky tieto vízie si budú vyžadovať mimoriadne nasadenie aj financie.

 

 

Poverená zvládnuť túto situáciu je Lenka Antalová Plavuchová, námestníčka primátora pre oblasť nájomného bývanie a rozvoja bývania, rozvoja mestských politík v sociálnej oblasti a športu. Hlavným poľom činnosti je však prvý okruh. Od svojho nástupu na pozíciu viceprimátorky stála na čele viacerých iniciatív, ktoré majú v najbližších rokoch priniesť nové nájomné byty. Bude to však stačiť? Podarí sa naozaj pomôcť ohrozeným skupinám obyvateľstva? Nie sú rizikom všadeprítomné petície a odpor susedov? Nevznikne konflikt medzi mestom a štátom, ktorý má svoje plány v oblasti nájomného bývania?

Metropola je nový diskusný seriál, ktorý vám YIM.BA prináša v spolupráci s portálom Startitup. V pravidelných rozhovoroch sa budeme rozprávať s developermi, architektmi, politikmi, ľuďmi z neziskového sektora a ďalšími expertmi, ktorí majú čo povedať k otázkam, ktoré trápia vývoj nielen Bratislavy. Od súkromných projektov po veľké strategické vízie, od architektúry po dopravné témy - aj o tom je vznik metropoly. Seriálom vás bude sprevádzať Adrian Gubčo, geograf a autor portálu YIM.BA - Yes In My Bratislava.

 

Počúvajte nás aj na Spotify.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube