Author photoAdrian Gubčo 14.02.2023 19:00

Podpredseda vlády Štefan Holý: Projekt nájomného bývania prežije túto vládu

Okrem Bratislavy sa o rozsiahly rozvoj dostupnosti bývania usiluje aj štát. Vychádza pritom z faktu, že dostupnosť bývania je na Slovensku vo všeobecnosti veľmi nízka. Riešením má byť masívna výstavba nájomných bytov. O tom, či to je reálne a kedy by mohli začať tieto byty pribúdať, hovorí v ďalšom dieli relácie Metropola Štefan Holý, podpredseda vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie.

Slovensko vychádza z niektorých medzinárodných štatistík v oblasti dostupnosti bývania celkom tragicky. Slováci opúšťajú rodičovský byt v priemere až po tridsiatke, na tisíc bytov zas pripadá omnoho menej obývaných bytov. Obzvlášť vypuklé to je v Bratislave, ktorá trpí krízou dostupnosti bývania už dlhé roky. Problematická je však situácia aj v iných mestách, najmä tých, kde sídlia významní a stabilní zamestnávatelia.

Vláda preto pristúpila k riešeniu vo forme rozvoja nájomného bývania. Jedným zo špecifík Slovenska je aj obrovský podiel ľudí, ktorí bývajú v bytoch v osobnom vlastníctve. Nájomný byt ako produkt dnes na trhu do veľkej miery chýba, nehovoriac o dotovanom nájomnom bývaní, ktoré má zlý spoločenský status. V blízkom zahraničí – napríklad v Rakúsku – je to pritom úplne opačne. Práve Rakúsko má byť v mnohých ohľadoch vzor.

Súvisí to aj s osobou podpredsedu vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie, ktorý má rozvoj nájomného bývania v kompetencii. Štefan Holý má za sebou kariéru právnika so špecializáciou na obchodné vzťahy v rakúskom stavebnom priemysle. Do politiky vstúpil v strane SME RODINA, pričom jeho prioritou boli plány veľkých štátnych projektov, vrátane nájomných bytov. Dnes tvrdí, že dostupnejšie bývanie čoskoro stane realitou.

 

 

Pozrite si ďalší diel z diskusnej série Metropola, v ktorej sa Štefan Holý vyjadril k modelu štátom podporovaného nájomného bývania, cieľovým skupinám, ako aj k téme možného budúceho „satelitného mestečka“, ktoré má vzniknúť na periférii Bratislavy. Bude toto nájomné bývanie skutočne spásou pre desaťtisíce ľudí a rodín v bytovej núdzi, alebo jeho realizáciou vznikne problém, s ktorým si Bratislava neporadí? Je napokon celá vízia skutočná, alebo zostane ako sen niekoľkých politikov?

Metropola je nový diskusný seriál, ktorý vám YIM.BA prináša v spolupráci s portálom Startitup. V pravidelných rozhovoroch sa budeme rozprávať s developermi, architektmi, politikmi, ľuďmi z neziskového sektora a ďalšími expertmi, ktorí majú čo povedať k otázkam, ktoré trápia vývoj nielen Bratislavy. Od súkromných projektov po veľké strategické vízie, od architektúry po dopravné témy - aj o tom je vznik metropoly. Seriálom vás bude sprevádzať Adrian Gubčo, geograf a autor portálu YIM.BA - Yes In My Bratislava.

 

Počúvajte nás aj na Spotify

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube