Author photoAdrian Gubčo 24.03.2023 18:57

Realitný expert Radovan Pavlík: Úrokové sadzby sa môžu ešte zvýšiť

Realitný trh zaznamenal v posledných mesiacoch vážny otras. Po rokoch, počas ktorých ceny nehnuteľností na primárnom aj sekundárnom trhu neprerušene rástli, sa situácia otočila. Ceny sa zastabilizovali, v niektorých prípadoch dokonca klesli. Naopak, cena prenájmov ide hore. O aktuálnom vývoji na realitnom trhu hovorí Radovan Pavlík, konateľ a špecialista na reality v realitnej kancelárii Rado Reality Group.

Posledné roky sa niesli v znamení rastu cien. Dvojciferný medziročný nárast bol pomerne bežný, v dôsledku čoho dosahovali priemerné ceny voľných novostavieb takmer päťtisíc eur za meter štvorcový. Ide o neuveriteľnú sumu, zvlášť v kontexte toho, že ešte pred piatimi rokmi sa predpokladalo, že ide o nedosiahnuteľnú métu aj pri luxusných nehnuteľnostiach. Pri tých najdrahších projektoch bola prekonaná hranica 10-tisíc eur za meter štvorcový.

V dôsledku inflácie, vojny a zmeny úrokových sadzieb však došlo k zmene. Rast sa podľa štatistík analytikov zastavil, pri bytoch z druhej ruky dokonca možno badať mierny pokles. Týka sa to vývoja v regiónoch aj v Bratislave. To ale neznamená, že sa byty stali cenovo dostupnejšími – práve naopak, keďže sa zvýšili úroky, pre množstvo potenciálnych klientov sa predstava vlastného bytu stala nateraz nereálnou.

V reakcii na to (ako aj na migračnú vlnu zo strany utečencov a utečenkýň pre vojnou) sa rozvíja nájomný trh. Ceny nájomného rastú, hoci narážajú aj na obmedzenosť celkovej veľkosti trhu. Napriek tomu ide pre veľa klientov o jedinú možnosť, ako získať bývanie.

 

 

O tom, že je situácia komplikovaná, hovorí aj Radovan Pavlík, konateľ oceňovanej realitnej kancelárie Rado Reality Group. Kancelária má bázu v Trenčíne, odkiaľ však expandovala do jednotlivých regiónov západného Slovenska a v poslednom období začala rozširovať svoje aktivity aj v Bratislave. Skúsený odborník upozorňuje, že sa otočila situácia, kedy bol predávajúci pánom. Teraz má kupujúci oveľa väčšie možnosti a času pri rozhodovaní – ak na to má.

Pavlík v najnovšom diele relácie Metropola prezradil, ako sa zmenila v poslednej dobe situácia, aký je výhľad vývoja trhu v najbližšom období a ako sa hýbu prenájmy. Predstavil taktiež novú aplikáciu, ktorá umožňuje kvalitnejšiu správu prenajímaného bytu a upozornil na riziká, na ktoré si treba dávať pozor pri výbere realitnej kancelárie.

Metropola je nový diskusný seriál, ktorý vám YIM.BA prináša v spolupráci s portálom Startitup. V pravidelných rozhovoroch sa budeme rozprávať s developermi, architektmi, politikmi, ľuďmi z neziskového sektora a ďalšími expertmi, ktorí majú čo povedať k otázkam, ktoré trápia vývoj nielen Bratislavy. Od súkromných projektov po veľké strategické vízie, od architektúry po dopravné témy - aj o tom je vznik metropoly. Seriálom vás bude sprevádzať Adrian Gubčo, geograf a autor portálu YIM.BA - Yes In My Bratislava.

 

Vypočujte si nás aj na Spotify

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube