Author photoMartina Gregová 17.01.2024 20:00

Malý zásah, veľký význam: Unikátne prírodné prostredie sa otvorilo verejnosti, stačila nenásilná úprava

Pre obyvateľov veľkých miest je nenarušená príroda veľmi vzácna. Ak sa však nachádza v blízkosti mestských štvrtí, je jej zachovanie a citlivá prezentácia o to dôležitejšia. Cesta vtedy spočíva v realizácii nenásilných intervencií na vysokej úrovni. V takomto prípade nepochybne platí, že menej je viac.  

Autor: Szabolcs Molnár

Autor: Szabolcs Molnár

Z dôvodu blízkosti rieky Dunaj bola Budapešť pred stovkami rokov vo veľkej miere obklopená močiarmi. Močiar je územie presiaknuté vodou, v dôsledku čoho sa tu nachádza charakteristická flóra aj fauna, typická práve pre toto prírodné prostredie. Aj napriek tomu, že väčšina týchto špecifických území v blízkosti Budapešte je dnes už úplne vysušená, stále sa zachovalo niekoľko hektárov močiarov, ktoré sú aj dnes neoddeliteľnou súčasťou maďarského hlavného mesta.

Jeden z takmer nedotknutých ekosystémov tohto druhu sa dnes nachádza medzi diaľnicou M0 a jedným z najväčších nákupných centier v tejto oblasti. Neďaleko mestskej zástavby sa tak zachovalo územie s rozsiahlou vegetáciou, ktoré je navyše útočiskom mnohých živočíšnych druhov a významým spôsobom podporuje biodiverzitu maďarskej metropoly. Svoj domov tu našlo viac ako 50 druhov vtákov a niekoľko stoviek druhov rôznych drobných živočíchov.

S cieľom poukázať na unikátnosť územia sa tu spoločnosť NHOOD Services Hungary Ltd. pred časom rozhodla vybudovať náučný chodník aj niekoľko menších rekreačných objektov. Projekt si dáva za cieľ oblasť viac sprístupniť verejnosti a zatraktívniť ju pre miestnych aj zahraničných turistov. Firma k návrhu prizvala niekoľko lokálnych architektonických štúdií. Výsledná podoba drobnej architektúry napokon vznikla podľa projektu od kancelárie Paradigma Ariadné. Toto budapeštianske štúdio sa okrem množstva menších aj väčších projektov naprieč celým Maďarskom podieľalo napríklad aj na návrhu Maďarského pavilónu pre Bienále architektúry v Benátkach 2021.

Galéria

  • Autor: Szabolcs Molnár
  • Autor: Szabolcs Molnár
  • Autor: Szabolcs Molnár
  • Autor: Szabolcs Molnár
  • Autor: Szabolcs Molnár
  • Autor: Szabolcs Molnár

Projekt s názvom Blue Signature zaberá plochu 900 metrov štvorcových. Samotný náučný chodník je dlhý takmer 850 metrov. Sprístupnený je celoročne a zadarmo. Okrem neho sú súčasťou projektu aj štyri pavilóny. Výstavba všetkých objektov v tomto jedinečnom prírodnom prostredí trvala približne rok a pol.

Pri návrhu zvolili architekti tak trochu netradičný koncept. „Chceli sme sa vyhnúť vytváraniu falošného pocitu naivnej prirodzenosti. Chceli sme zdôrazniť, že všetko na tejto ceste tu pôvodne nebolo a je to štruktúra vytvorená ľudmi," opisujú svoj zámer autori. K naplneniu tohto cieľa dopomohol najmä tvar objektov a tiež použitie modrej farby, ktorá sa vďaka projektu objavuje rovnomerne v celom území močiarov. Výrazná modrá bola zvolená najmä preto, že modrá a fialová farba sú najvzácnejšie farby v prírode, čo zvýrazňuje ľudský vstup do daného územia. Zároveň mali mať nové architektonické prvky charakter akýchsi svätýň, ktoré umožňujú návštevníkom naplno precítiť atmosféru okolitého prírodného prostredia.

Jednou z najväčších výziev bola konštrukčná stránka jednotlivých prvkov. Močaristá pôda si totiž vyžadovala špecifické konštrukčné riešenie. Vzhľadom na tento faktor musela byť napríklad obmedzená dĺžka jednotlivých mostov. Zároveň sa počas realizácie použili netradičné zemné vruty, z ktorých každý bol osadený až do hĺbky šesť metrov, v ktorých podľa zameraní leží prvá pevná vrstva zeminy.

Okrem prechádzky prírodnou krajinou si tu môžu návštevníci prezrieť niekoľko informačných tabúľ so zaujímavými grafikami aj faktami o danom území. Pre najmenších zároveň architekti navrhli niekoľko herných prvkov, vrátane lezeckej steny a pochôdznych sietí. 

Projekt Blue Signature vstupuje do jedinečného prírodného prostredia Budapešte a okrem jeho lepšieho sprístupnenia prináša do územia aj nové funkcie. Na prvý pohľad jednoduchá architektúra je pritom ukážkou toho, že aj malý zásah môže zmeniť veľa. V mnohých aspektoch projekt z maďarského hlavného mesta pripomína nedávne zásahy v Bratislavskom lesoparku, napríklad pozorovňu zvierat Vydrica, ktorá sa zrealizovala v rámci iniciatívy Živé miesta v gescii Metropolitného inštitútu Bratislavy. 

Pozorovňa zvierat Vydrica bola prvým dokončeným z väčšieho počtu zásahov, ktoré si kladú za cieľ zvýšiť úroveň a rekreačný potenciál bratislavských lesov prostredníctvom jednoduchých, nenásilných intervencií. K ďalším takýmto projektom patrí obnova areálu Malý Slavín, kde vznikol nový altán, alebo rekonštrukcia muničných skladov na Peknej ceste. Malý Slavín od kancelárie Bakyta architekti si vyslúžil uznanie odbornej obce, keď v roku 2022 získal Cenu za architekttúru CE ZA AR. 

 

(Paradigma Ariadné, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube