Author photoMartina Gregová 18.03.2023 13:00

Legendárna kancelária nestratila kvalitu. Zaha Hadid Architects navrhli výnimočnú kancelársku budovu

Po projekte na modernizáciu Železničnej stanice vo Vilniuse navrhlo svetoznáme architektonické štúdio Zaha Hadid Architects v hlavnom meste Litvy aj nové bizniscentrum. Úspech návrhov štúdia v meste pravdepodobne spočíva v ich súlade s prebiehajúcou agendou udržateľnosti. Miestna samospráva sa už nejakú dobu profiluje práve týmto smerom.

Zdroj: Frontop

Zdroj: Frontop

Projekt s názvom Business Stadium Central pozostáva z dvoch nízkopodlažných objektov, ktoré dosahujú výšku ôsmich a deviatich podlaží. Celková úžitková plocha oboch objektov je 24.000 metrov štvorcových. Vcelku rozľahlý administratívny komplex sa má nachádzať v jednej z dôležitých mestských štvrtí, na ktorú vizuálne nadviaže najmä riešením vonkajšej fasády. Zakrivenie fasády aj riešenie konzolových balkónov navyše smeruje k historickej hradnej veži Gediminas.  

Architekti na projekte spolupracujú s litovským developerom Hanner. Spomínaná spoločnosť už pri oznámení spolupráce so štúdiom ZHA vytýčila jej hlavný cieľ: „Chceme, aby sa tento projekt stal symbolom mesta. Chceme, aby sa zaradil medzi známe budovy, ktoré je treba vidieť pri návšteve hlavného mesta Litvy.” 

Nová podoba bizniscentra nesie znaky architektúry, typickej pre štúdio Zaha Hadid Architects - mäkké, organické geometrie a objemy, dôraz na ekologickú stránku projektu aj kvalitné verejné priestory. Dôležitým prvkom návrhu je aj organicky tvarovaný most, ktorý prepája jednotlivé časti budovy do jedného funkčného celku a pôsobí ako dominanta celého komplexu. V priestore pod mostom vzniklo rozľahlé vnútorné átrium. 

Galéria

  • Zdroj: Frontop
  • Zdroj: Frontop
  • Zdroj: Frontop
  • Zdroj: Frontop
  • Zdroj: Frontop
  • Zdroj: Frontop

Značnú časť dispozičného riešenia komplexu zaberajú kancelárske priestory, ktoré sú naprojektované tak, aby vyhoveli rôznorodým priestorovým aj funkčným požiadavkám budúcich prenajímateľov. Navyše, tieto priestory budú flexibilné s možnosťou ich dodatočného prispôsobenia požadovanej funkcii. „Tieto pracoviská sa líšia veľkosťou a usporiadaním, aby vyhovovali rôznym spoločnostiam od začínajúcich startupov až po medzinárodné korporácie,” opisujú svoj zámer autori projektu.  

Dôležitou časťou návrhu sú aj exteriérové priestory, ktoré dosahujú plochu úctyhodných 11.750 metrov štvorcových. Premyslený systém terás, strešných záhrad aj námestí nadviaže na svoje okolie a podporí tak zapojenie objektu do mestskej štruktúry.  

Okrem spomínaných verejne prístupných, prevažne zelených priestranstiev sú súčasťou návrhu aj viaceré kaviarne, reštaurácie či maloobchodné prevádzky. Na najvyšších podlažiach sa navyše budú nachádzať verejné bazény, sauny či parné kúpele. To všetky s nerušeným výhľadom na historické centrum mesta a prístupné nielen prenajímateľom priestorov, ale aj ostatným obyvateľom mesta či jeho návštevníkom.  

„Naším poslaním je zodpovedne formovať pracovné aj domáce prostredie človeka, zvyšovať kvalitu života a zabezpečovať najvyššie požiadavky na ochranu životného prostredia,” ozrejmil hovorca spoločnosti Hanner, ktorá dlhodobo pôsobí nielen v Litve, ale aj v Lotyšku, Rumusku, Rusku či na Ukrajine.  

Celkovo návrh reaguje aj na podnebie mesta. Séria konzolových balkónov, zakrivenie fasád objektu či vonkajšie žalúzie - to všetko je navrhnuté s cieľom znížiť priamy dopad slnečných lúčov v letných mesiacoch a optimalizovať tepelné straty v chladnejšom období roka. Na základe rozsiahlej analýzy navrhli architekti požadovaný sklon tieniacich zariadení. „Tieto externé tieniace zariadenia sú zarovnané s nižšou nadmorskou výškou slnka medzi októbrom a aprílom, a zároveň kolmé na najvyššiu polohu slnka na letnej oblohe," opisuje štúdio ZHA. Spotrebu energie okrem toho zníži aj používanie prirodzeného hybridného vetrania, vysokoúčinných systémov výmeny tepla či rekuperácie. 

Ako už býva pri projektoch od ZHA zvykom, aj v tomto prípade budú pri realizácii použité predovšetkým lokálne materiály, a to najmä z dôvodu zníženia dopadu stavby na životné prostredie. Zároveň sa myslelo aj na výber takých materiálov, ktoré v prípade skončenia životnosti stavby budú môcť byť demontované a opätovne použité inde.  

Projekt bizniscentra v meste Vilnius je výnimočný najmä pomerom kancelárskych a verejných priestorov. Vďaka širokej palete funkcií komplex podporí rozvoj celej štvrte a v horizonte niekoľkých rokov sa pravdepodobne stane vyhľadávanou lokalitou nielen pre firmy, ale aj pre bežného obyvateľa mesta. S výstavbou tohto projektu plánuje developer začať už v druhom štvrťroku 2023.

 

(ZHA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube