Author photoMartina Gregová 13.03.2023 18:00

Poézia dreva. Najlepší pracovný priestor motivuje ľudí pracovať v kancelárii

Showroom firmy Sculpform bol na Svetovom festivale architektúry ocenený ako najlepší malý pracovný priestor. Stieranie hraníc medzi klientskou, výrobnou a pracovnou časťou je jedinečným príklad toho, ako možno pristupovať k návrhu obdobných priestorov s cieľom ich znovuzatraktívnenia.

Autor: Peter Bennetts

Autor: Peter Bennetts

Svetový festival architektúry je jedno z najprestížnejších podujatí, venovaných architektúre a developerským projektom. Počas konania festivalu môžu jeho účastníci navštíviť mnoho prednášok od najvplyvnejších osobností z odvetvia či od kritikov. Dôležitou súčasťou podujatia je aj vyhlasovanie víťazných projektov, ktoré boli do ocenenia WFA prihlásené. Odborná porota však nevyberá len víťazov v hlavných kategóriách. Upozorňuje tiež aj na projekty menšieho dosahu, avšak zrealizované v pozoruhodnej kvalite. Témou Svetového festivalu architektúry 2022 bol pojem „spolu”, ktorý reaguje predovšetkým na obnovu kolektívneho života po pandémii. 

V podkategórii s názvom Best Small Workplace Award (ocenenie za najlepší malý pracovný priestor) tohto roku bodoval projekt showroomu pre prestížneho výrobcu nástenných a stropných drevených komponentov Sculpform. Za jeho návrhom stojí austrálske dizajnérske a architektonické štúdio Woods Bagot. Svojím jedinečným interiérovým dizajnom projekt stiera hranicu medzi maloobchodnou prevádzkou, kancelárskym priestorom a umeleckou inštaláciou. Navyše je interiér výbornou reakciou na spomínanú ústrednú tému minuloročného festivalu architektúry.  

Hlavným zámerom realizácie bolo totiž vytvorenie pracovného showroomu, v ktorom bude výrobca prezentovať svoje produkty a v ktorom budú zároveň prebiehať konzultácie s nádejnými klientmi. Tento jedinečný interiér sa nachádza v austrálskom Melbourne. Jednou zo základných požiadaviek investora bolo, aby dizajn priestoru nadviazal na lokálnu výrobu a využíval prvky kvalitného remeselného spracovania. 

Galéria

  • Autor: Peter Bennetts
  • Autor: Peter Bennetts
  • Autor: Peter Bennetts
  • Autor: Peter Bennetts
  • Autor: Peter Bennetts
  • Autor: Peter Bennetts

Hlavnou dominantou celého priestoru sa stali drevené komponenty, ktoré sú do pozoruhodných tvarov ohýbané pomocou pary, kus po kuse. „Tento interiér zobrazuje schopnosti našich produktov a v skutočnosti zobrazuje niektoré vlastnosti komponentov, o ktorých sme netušili, že ich máme, kým sme ich spolu so štúdiom Woods Bagot nezačali skúmať,” povedal o použitých prvkoch Jeremy Napier, generálny riaditeľ spoločnosti Sculpform.  

Jadro celého projektu tvorí síce samotný showroom, okolo neho sú však rozmiestnené tvorivé laboratóriá, zasadacie miestnosti, kancelárie pre zamestnancov či menšie priestory určené na súkromné konzultácie. Výnimočnosť dispozičného riešenia však spočíva v tom, že žiadna z týchto častí nie je úplne izolovaná od spoločných priestorov. Za pomoci vertikálnych drevených komponentov dizajnéri vytvorili jeden rozľahlý priestor, ktorý obsahuje niekoľko menších polosúkromných „buniek”.  

Tento princíp má za cieľ vytvoriť inkluzívny pracovný priestor, ktorý kladie dôraz na to, čo je vo všeobecnosti považované za jednu z hlavných výhod práce z kancelárie - budovanie pracovného kolektívu a možnosť vzájomnej spolupráce jednotlivých oddelení. To, čo návštevníci zažijú v showroome, je fyzické a hmatové spojenie s produktmi, procesmi a ich tvorcami - niečo, čo sa nedá nájsť online. 

Zároveň interiér showroomu funguje aj ako marketingový nástroj pre značku Sculpform. „Prepojením klientskej časti s výrobným závodom a showroomom sa znižuje potreba cestovania, zdôrazňuje sa produkt aj odborné znalosti spoločnosti,” zhodnotil celkový koncept Jeremy Napier. Dôležitým aspektom návrhu je aj to, ako interiér komunikuje s ulicou. Vďaka veľkoformátovým oknám je drevená inštalácia viditeľná z exteriéru. Navyše je nasvietená tak, aby vynikla aj v noci.  

Odborná porota ocenila projekt za jeho elegantnú schému, ktorá rozširuje tradičný model showroomov a kancelárskych priestorov. „Odstránenie akýchkoľvek priestorových hraníc medzi klientskou, výrobnou a pracovnou časťou prináša jedinečný pohľad na tento typ priestorov. Dovoľuje klientom, architektom a pracovníkom efektívnejšie spolupracovať,” zaznelo na margo víťazného projektu.  

V dobe, kedy sa vo veľkom množstve firiem dostáva do popredia práca z domu, je ocenenie tohto typu obzvlášť dôležité. Návrh poukazuje na dôležitosť týchto priestorov a vyzdvihuje ich základné prednosti, akými sú osobný kontakt s klientom, možnosť vidieť reálne produkty firmy aj možnosti ľahšej internej spolupráce samotných zamestnancov. To všetko je v tomto prípade podčiarknuté jedinečným dizajnom, ktorý z daného miesta robí viac ako len obyčajný pracovný priestor.  

 

(Woods Bagot, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube