Author photoMartina Gregová 22.01.2023 20:00

Najlepšie projekty sveta. Pozrite si víťazov Svetového festivalu architektúry

Toto jedinečné podujatie okrem prednášok či prezentácií nových produktov a služieb svetu ukazuje aj výber tej najkvalitnejšej architektúry, ktorá vznikla za uplynulý rok. Tým zároveň nastavuje zrkadlo súčasným aj budúcim stavbám a poukazuje na východiská, na ktorých by mala kvalitná architektúra stavať.

Dream Pathway. Zdroj: CAATStudio

Dream Pathway. Zdroj: CAATStudio

Svetový festival architektúry spája globálnu architektonickú komunitu z celého sveta od roku 2008. Ide o jediné podujatie svojho druhu. Počas konania festivalu jeho účastníci môžu navštíviť mnoho prednášok od najvplyvnejších osobností z odvetvia či od kritikov. Vďaka tomu často objavia nové produkty či služby. Okrem toho je však dôležitou súčasťou festivalu aj vyhlasovanie víťazných projektov, ktoré boli do ocenenia WFA prihlásené. Diela sú oceňované v štyroch hlavných kategóriách - Svetová stavba roka, Budúci projekt roka, Krajina roka a Svetový interiér roka.

V tomto roku sa do užšieho výberu dostalo 252 projektov, ktoré boli rozdelené do 45 kategórií. Medzi ne patrili napríklad kategórie Kultúrne stavby, Školské budovy či Zdravotnícke budovy, ktoré sme nedávno predstavili aj na našom portáli. Svetový festival architektúry však pozná už aj svojich definitívnych víťazov. 

Galéria

  • Quay Quarter Tower. Autor: Adam Mork
  • Quay Quarter Tower. Autor: Adam Mork
  • Dream Pathway. Zdroj: CAATStudio
  • Dream Pathway. Zdroj: CAATStudio
  • Ochrana a obnova vidieckej krajiny Gaodang. Zdroj: Anshun Institute od Architectural Design
  • Ochrana a obnova vidieckej krajiny Gaodang. Zdroj: Anshun Institute od Architectural Design
  • Detská knižnica Pingtan. Autor: Zhao
  • Detská knižnica Pingtan. Autor: Zhao

Kategória Svetová stavba roka 2022

Za Svetovú stavbu roka 2022 odborná porota vyhlásila administratívnu budovu Quay Quarter Tower, ktorá sa nachádza neďaleko svetoznámej opery v Sydney. Za jej návrhom stojí architektonická kancelária 3XN A/S. Porota vo svojom vyjadrení uviedla, že ide o: „... výborný príklad adaptívneho opätovného použitia." 

Radikálna stratégia trvalej udržateľnosti budovy totiž zahŕňala upcykláciu existujúcej veže, pričom sa zachovalo 65 % nosníkov, stĺpov a dosiek predchádzajúcej veže a viac ako 95 % jej existujúceho jadra, čo viedlo k úspore uhlíka vo výške viac ako 7.500 metrických ton len v betóne. Vylepšením existujúcej budovy sa QQT stáva vzorom pre budúcu výstavbu. Demonštruje, že demolácia nemusí byť preferovanou možnosťou na vytvorenie projektu svetovej úrovne, ktorý prekoná očakávania tých najnáročnejších klientov.

206-metrová veža je skonštruovaná z piatich na sebe naukladaných posuvných hmôt. Každá z nich je usporiadaná okolo átria, ktoré poskytuje priestory na neformálne stretnutia. Séria naskladaných átrií vytvára chrbticu objektu s výnimočnými výhľadmi a zároveň umožňuje, aby denné svetlo lepšie preniklo do kancelárskych priestorov. 

 

Quay Quarter Tower. Autor: Adam Mork

 

Kategória Budúci projekt roka 2022

Táto kategória oslavuje to najlepšie z architektúry, ktorá ešte nie je dokončená, prípadne je len v štádiu návrhu. Víťazný projekt pochádza od architektonického štúdia CAATStudio a v budúcnosti by sa mal nachádzať v Iráne. Projekt nesie názov Dream Pathway. Predstavuje akýsi mestský chodník pre chodcov a cyklistov v Teheráne. 

„V tomto projekte stojíme pred dvoma problémami: prilákať do parku tok ľudí z priľahlých ulíc a nasmerovať užívateľov parku na priechod na okraj ulice Valiasr," opisujú architekti. Súčasťou tejto 1,5 kilometrov dlhej trasy bude po vybudovaní športovo-rekreačný areál aj kultúrne centrum. 

Porota opísala projekt ako: „... originálny architektonický a urbanistický koncept, ktorý zodpovedá svojmu názvu a ambíciám. Dokonale kontrolovaná geometria, ktorá poskytne prakvapivú kontinuitu medzi uličným vzorom mesta a obvodom štvrte."

 

Dream Pathway. Zdroj: CAATStudio

 

Kategória Krajinná architektúra roka

V tejto kategórii odborná porota ocenila projekt Ochrany a obnovy vidieckej krajiny Gaodang v odľahlej horskej oblasti čínskej juhozápadnej provincie Guizhou. Na tomto mieste sa realizoval program, trvajúci viac ako 7 rokov, s cieľom chrániť kultúrnu krajinu komunity Buyi, posilniť jej súdržnosť a regionálnu ekonomickú a ekologickú udržateľnosť prostredníctvom krajinnej architektúry.

Toto krajinné dielo nie je len o estetickom krajinnom dizajne a zlepšovaní životného prostredia, ale aj o praktickom význame filozofie symbiózy medzi prírodou a ľudskými bytosťami, ohodnotením regionálnej kultúrnej rozmanitosti, dedičnosti tradičnej kultúry, ako aj sociálnej spravodlivosti pre zraniteľné skupiny.

Porotcovia ocenili projekt ako: „... neuveriteľne citlivú schému ochrany dediny, ktorá vdýchne život vidieckej Číne." Spája v sebe bohatú rôznorodosť zainteresovaných strán za posledných sedem rokov s cieľom realizovať dizajn, ktorý zaisťuje, že táto vidiecka komunita pretrvá aj do budúcnosti.

 

Ochrana a obnova vidieckej krajiny Gaodang. Zdroj: Anshun Institute od Architectural Design

 

Kategória Svetový interiér roka

Za najlepší interiér roka odborná porota považovala Detskú knižnicu Pingtan, ktorej autorom je architektonické štúdio Condition_Lab. Detská knižnica Pingtan sa nachádza v čínskej dedine Dong. Táto malá drevená stavba s tromi poschodiami a rozlohou približne 80 metrov štvorcových je postavená celá z dreva.

Skôr ako o budovu s poschodiami a miestnosťami ide o objekt, pozostávajúcu z dvoch prepletených točitých schodísk, dvojitej špirály, ktorá sa zase stáva vertikálnou cirkuláciou a miestom na sedenie pre deti. Nie je to len obyčajná detská knižnica. Je to miesto, kde sa deti učia a hrajú zároveň, čo je nová paradigma vidieckych dedinských knižníc v Číne.

Na porotu zapôsobilo najmä: „... tradičné remeselné spracovanie dizajnu pre deti, skutočných používateľov tejto nádhernej stavby, kde sa môžu hrať na schodoch, siahnuť po knihe či tráviť čas v komunite." 

 

Detská knižnica Pingtan. Autor: Zhao

 

Jedinečné architektonické podujatie WFA každoročne svetu predstaví výber toho najlepšieho, čo v danom roku v rámci architektonickej tvorby vzniklo. Projekty, ktoré boli odbornou porotou ocenené v tomto ročníku, sa vyznačujú najmä tým, že podporujú tvorbu komunity a stavajú na ekologických princípoch výstavby aj následného využívania. To je očividne vzor, ktorý by súčasná architektúra mala nasledovať. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube