Author photoAdrian Gubčo 18.06.2018 08:30

Interaktívny model Bratislavy

Na podujatí DAAD bol jednou z najväčších atrakcií, ktorý pritiahol pozornosť väčšiny návštevníkov, interaktívny model Bratislavy, vyrobený na zakázku pre spoločnosť HB Reavis. Autorom modelu je firma Subdigital, ktorej zástupcovia mi model bližšie predstavili.

Na začiatku bola požiadavka HB Reavis vytvoriť prezentačný nástroj na špičkovej úrovni v súlade so stratégiou spoločnosti pôsobiť ako jeden z najpoprednejších developerov v daných sektoroch v Európe. Preto klient oslovil Subdigital, ktorý sa venuje výskumu a analýze mestských dát a dokáže ich premeniť na podobné interaktívne modely. S HB Reavis spolupracoval aj predtým na podobnom modeli Varšavy.

Výroba samotného modelu centrálnej Bratislavy trvala vyše roka, nepočítajúc ešte prácu s dátami. Model vznikla postupne, pričom základný tím tvorili traja ľudia, no počas jeho výroby sa na ňom vystriedalo 20-25 ľudí a výroba bola veľmi úzko koordinovaná s investorom. Subdigital vyvinul vlastný softvér a celú výrobu zabezpečil sám.

Výsledkom je model centrálnej Bratislavy v mierke 1:2000 na troch 64-palcových monitoroch s UHD rozlíšením. Budovy samotné sú z plexiskla, čiastočne boli robené pomocou 3D tlače, viacero z nich bolo vytvorených vo väčšom detaile - okrem projektov investora významné budovy či monumenty. Celkovo je do modelu vložených približne 1200 budov, súčasťou vysokej interaktivity je však aj zaznačenie dopravy, pričom po uliciach Bratislavy v modeli jazdí minimálne 25-tisíc áut (podľa predpisov) a tisíce chodcov.

Keďže primárnym cieľom je prezentácia projektov HB Reavis, prezentujúci môže každý jednotlivý projekt vyznačiť, ukázať služby či dopravnú vybavenosť v okolí, naznačiť dochádzkové vzdialenosti alebo zdôrazniť prepojenia. Do modelu sú zanesené už postavené, realizované, ale aj plánované projekty, pričom špeciálne je vyznačená zóna Nové Nivy alebo Nové Lido. Model vychádza zo známych informácii o budúcom downtowne platných k minulej jeseni, obsahuje preto už celkom slušnú zbierku výškových budov, ktorá umožňuje dobre sa zorientovať v budúcej panoráme Bratislavy.

Tento responzívny model Bratislavy je nepochybne mimoriadne dielo. Hoci suma, ktorú naň HB Reavis vynaložil, nie je známa, pre prezentačné účely je to vynikajúci nástroj, ktorý sa oprávnene stretol so záujmom aj odbornej verejnosti na medzinárodných festivaloch nehnuteľností. V budúcnosti sa bude zrejme nachádzať v priestoroch spoločnosti, ktorá aktuálne pripravuje svoje sídlo v komplexe Twin City.

Modely miest sú vo všeobecnosti veľmi silným prezentačným nástrojom pri predstavovaní budúcnosti mesta a disponujú nimi všetky mestá, ktoré chcú svojim obyvateľov sprostredkovať rozvoj mesta a seriózne o ňom diskutovať.Bratislava - hlavné mesto SR v tomto ohľade spí. Chýba jej nielen inštitúcia, ktorá by sa rozvojom mesta komplexne zaoberala, ale aj prezentačné centrum (pričom priestor Archa bohužiaľ tak nemožno nazvať ani pri najlepšej vôli) sprostredkujúce náročné témy zrozumiteľným jazykom.

V budúcnosti musí tento nedostatok prekonať, pričom súčasťou nového centra architektúry a mestského rozvoja by mal byť aj model Bratislavy - a ideálne interaktívny a pokiaľ možno čo najpodobnejší modelu od Subdigital - inovatívnej a bratislavskej firmy, ktorej práca rezonuje aj v zahraničí.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Model je inštalovaný na elegantnom drevenom stole, v ktorého podstavci je zabudovaný výkonný počítač.
  • Model pokrýva centrálnu časť Bratislavy, kde sa nachádzajú projekty HB Reavis.
  • Podsvietenie umožňuje zvýrazniť aspekty, na ktoré chce prezentujúci špeciálne poukázať.
  • Bohatá legenda obsahuje mnohé doplňujúce informácie.
  • Základom prezentácie sú projekty HB Reavis v zóne Nové Nivy.
  • Stanica Nivy z inej perspektívy - zaujme jej gigantický rozsah v porovnaní s drobnou mierkou sídliska 500 bytov. S výnimkou možno niektorých hál Volkswagenu pôjde o plošne najväčšiu budovu v Bratislave.
  • Model obsahuje aj avizovanú nadzemnú elektrickú dráhu (lanovku), ktorú HB Reavis pripravuje.
  • Budúci downtown s navrhovanými vežami aj iných developerov.
  • Downtown z inej perspektívy. Mestu bude dominovať mrakodrap Eurovea Tower so 160 metrami.
  • Downtown z juhozápadu.
  • Historické centrum mesta.
  • Prezentujúci obsluhuje model pomocou tabletu, ktrý mu umožňuje zdôrazniť jednotlivé projekty či ukazovatele v závislosti od potrieb prezentácie či jej poslucháča.
  • Autorom modelu je inovatívna slovenská spoločnosť Subdigital.

Súvisiace články

Na návšteve v CAMPe

09.03.2018 09:00:00 Adrian Gubčo

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube