Author photoAdrian Gubčo 09.03.2018 09:00

Na návšteve v CAMPe

Od konca roku 2017 funguje v Prahe CAMP - Centrum architektury a městského plánování, patriaci pod známy Institut plánování a rozvoje Prahy - IPR. Ide o miesto, kde mesto Praha prezentuje svoj rozvoj a ktoré slúži aj k rozvoju verejnej diskusie o budúcnosti mesta.

CAMP pozostáva z výstavnej sály s veľkoplošnou projekčnou obrazovkou, auditória, knižnice a študovne, galérie, obchodu, kaviarne a príjemnej vonkajšej terasy. Ešte podstatnejší je však program, ktorý zahŕňa výstavy,prednášky, diskusie, workshopy, premietania, konferencie, koncerty a ďalšie vzdelávacie aktivity. Centrum sídli v úžasných priestoroch priamo v centre Prahy, v rovnakej budove ako IPR, teda administratívnom komplexe od architekta Karla Pragera, autora mnohých ikonických neskoromodernistických stavieb. Za svoju krátku prevádzku sa z CAMPu stal významný bod pre každého, kto sa zaujíma o rozvoj Prahy a chce sa o ňom dozvedieť niečo viac.

Podobné centrum ako CAMP v Bratislave zásadne chýba, čo je dané nielen jej masívnym rozvojom v poslednom období, ale aj značne pokrivenou verejnou diskusiou okolo danej problematiky, v ktorej namiesto odbornosti dominuje populizmus, konzervativizmus a spiatočníctvo. Verejnosť, ovplyvňovaná demagógmi, tak často reaguje prehnane a nemá priestor pre získanie objektívnych informácii, ako môže v CAMPe - napríklad v čase našej návštevy sa pripravovala výstava "Praha zítřka (vol. 2)", v rámci ktorej sa prezentovali a rozoberali aktuálne pražské developerské projekty, a to so všetkými vizualizáciami, informáciami či modelmi. V budúcnosti je zriadenie takéhoto centra v Bratislave absolútnou nevyhnutnosťou.

Týmto sa chceme poďakovať Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy - IPR a tímu v CAMP - Centrum architektury a městského plánování za láskavé dovolenie centrum navštíviť a fotografovať aj mimo oficiálnych hodín.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Vstup, ktorému dominujú tzv. pražské židle - typizovaný kus mestského nábytku, ktorý možno jednoducho umiestniť vo verejnom priestore a tým ho zobytniť.
  • V centre prebieha intenzívna činnosť, okrem architektonických výstav a diskusií to sú aj kultúrne predstavenia.
  • Karel Prager je vnímaný kontroverzne, podobne ako napríklad na Slovensku Vladimír Dedeček, ide však o výnimočnú postavu v dejinách československej architektúry.
  • Modernistická architektúra komplexu je neprehliadnuteľná, zdatne jej sekundujú súčasné vstupy.
  • Centru dominuje hlavná sála s obrovskou multimediálnou obrazovkou.
  • V čase našej návštevy sa pripravovala výstava
  • Súčasťou výstavy sú modely jednotlivých projektov.
  • Podobné modely vlastní aj množstvo bratislavských developerov, nemajú však možnosť pre ich prezentáciu.
  • Model projektu Smíchov City od spoločnosti Sekyra Group. Ideálna inšpirácia pre Nové Lido.
  • Vedľa hlavnej sály je auditórium, kde je možné okrem prednášok, debát či prezentácii usporadúvať aj premietania filmov.
  • Galéria umožňuje prezentovať doplňujúce informácie - v tomto prípade napríklad postup pri realizácii developerského projektu.
  • Súčasťou CAMPu je solídne vybavená knižnica a kníhkupectvo s veľkým množstvom titulov venujúcich sa mestským témam.
  • Nachádza sa tu aj študovňa, ktorú už teraz využíva množstvo študentov nielen architektúry.
  • Aktivity CAMPu možno podporiť kúpou kníh či darčekových produktov - tak ako sa celé centrum vyznačuje vysokou architektonickou úrovňou, tak aj tieto predmety špičkovým dizajnom.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube