Author photoAdrian Gubčo 09.03.2018 13:30

Bratislava potrebuje manuál tvorby verejných priestranstiev

Prednedávnom bolo spomínané mesto Prešov, ktoré pripravuje vytvorenie Manuálu tvorby verejných priestranstiev tak, ako to má každé mesto, ktoré koncepčne uvažuje o svojom verejnom priestore.

Nanešťastie, situácia v Bratislava - hlavné mesto SR je odlišná. Podľa zistení televízie TA3 už mesto má v šuflíku pripravenú Koncepciu verejných priestranstiev, ktorá je prvým a zásadným krokom k vypracovaniu Manuálu a následne ku kvalitnej obnove mestského exteriéru. Dôvody, prečo táto koncepcia nebola predstavená, sú neznáme, napriek tomu, že odborníci už dlho volajú po prijatí konkrétnych krokov ku skvalitneniu tvorby verejných priestranstiev.

Nie nadarmo sa hovorí, že vysoká úroveň verejných priestranstiev odráža aj vysokú úroveň demokracie v danej krajine či meste. Kvalitne vyriešené ulice, parky či námestia sú kľúčovou platformou pre stretávanie sa, vymieňanie si názorov a prezentáciu myšlienok. Ak chce Bratislava získať povesť mesta s vysokou úrovňou života, musí bezpodmienenčne začať s krokmi, ktoré nastavia vysoké kritériá pre jej verejné priestranstvá.

Výsledkom bude otvorený, prístupný a demokratický priestor, v ktorom sa nikto nebude musieť obávať uvoľnených dlažobných kociek.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube