Author photoAdrian Gubčo 13.09.2023 13:12

Dlhé čakanie sa konečne skončilo. Harmincova sa otvára po rokoch sľubov

Harmincova ulica v Dúbravke predstavuje významnú spojnicu mestskej časti so zvyškom bratislavskej dopravnej siete. Už roky je pod veľkým tlakom, ktorá obmedzuje nielen motoristov, ale predovšetkým verejnú dopravu. Už minimálne dekádu sa preto sľubuje jej rozšírenie. Realitou sa však stáva až v týchto dňoch.

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Dúbravka je stredne veľkou mestskou časťou s približne 36-tisíc obyvateľmi. Voči centru mesta je do istej miery odľahlá, keďže ju oddeľujú vŕšky Malých Karpát. Dopravné spojenie je obmedzené na niekoľko málo ciest. Pravdepodobne najvýznamnejšou je Harmincova ulica, napojená na diaľnicu D2 v susedstve tunela Sitina aj hlavný ťah cez Patrónku. Využíva ju individuálna automobilová doprava aj verejná doprava.

Harmincova mala však dlhodobý problém, spočívajúci v jej priepustnosti. Išlo len o dvojprúdovú cestu, čo je pri jej využívanosti nedostatočné. Autá aj autobusy MHD sa tak dostávali do pravidelných zápch, keďže voči ulici takmer neexistujú alternatívy. Preto Hlavné mesto, ktoré komunikáciu spravuje, už dlho - minimálne od roku 2007 - sľubovalo rozšírenie cesty. Viac ako dekádu trvajúce debaty sa však hýbali dopredu len pomaly. Problémom bola totiž pozemková rozdrobenosť v susedstve cesty.

Príležitosť prišla relatívne nedávno – v čase, keď sa začal v lokalite hýbať developer ITB Development. Spoločnosť tu buduje svoj vlajkový projekt Čerešne (City), ktorý sa mení z malého obytného súboru na pomerne veľkú štvrť. S tým súvisí aj množstvo vyvolaných investícií. Mesto si ako jednu z podmienok dalo vysporiadanie pozemkov v susedstve Harmincovej.

Galéria

  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Po určitej dobe a množstve náročných rokovaní sa developerovi podarilo v roku 2019 konečne vysporiadať všetky potrebné pozemky a následne ich odovzdať mestu. V roku 2022 sa konečne otvorila cesta pre realizáciu dlhoočakávaného rozšírenia.

Práce na prestavbe Harmincovej začali na konci minulého leta. Zhotoviteľ, spoločnosť STRABAG, dostal za úlohu rozšíriť dovtedajšiu dvojpruhovú komunikáciu na nerozdelenú štvorpruhovú, ako aj upraviť cestnú svetelnú signalizáciu v križovatke M. Schneidera-Trnavského – Harmincova, vybudovať novú cestnú svetelnú signalizáciu v križovatke Harmincova - Lipského a zrealizovať úpravy cestnej svetelnej signalizácie v križovatke Harmincova - Polianky.

Okrem toho v rámci projektu pribudlo nové verejné osvetlenie a nové zastávky mestskej hromadnej dopravy vrátane prístreškov a automatických odchodových tabúľ. K ďalším vyvolaným investíciám patrili prekládky a úpravy dotknutých inžinierskych sietí, vybudovanie nového parkoviska pred zimným štadiónom a nové odvodnenie komunikácie vrátane parkoviska.

Dôležité je pripomenúť, že sa zrekonštruoval povrch zostávajúcej časti Harmincovej. Práve tu sa bude po novom sústrediť automobilová doprava, keďže nové pruhy sú určené pre verejnú dopravu. Tá nebude nútená stáť v zápche.

V tomto momente sa ešte dokončujú nové chodníky, ktoré sú čiastočne z Bratislavskej dlažby. Takisto sa spravila príprava pre realizáciu cyklotrasy, ktorá bude oddelená a vedená popri chodníku na severnej strane. Zhotoviteľ už na jej existenciu pripravil priechody. Kedy bude cyklotrasa reálne zrealizovaná, nie je v tejto chvíli známe, podľa mesta je len v príprave. Zrealizovaná ešte nie je ani architektonicky stvárnená zastávka od ITB Development a Architektov Šebo Lichý, ktorej dodanie sa očakáva na jar budúceho roka. 

Projekt tak ešte nie je celkom ukončený, napriek tomu bude o niekoľko dní z podstatnej časti v prevádzke. Zhotoviteľ sa pri prácach stretol s neočakávanými komplikáciami v podobe nestabilného ílovitého podložia. To sa muselo odkopať a nanovo vybudovať. Taktiež bolo potrebné prebudovať niektoré vodovodné šachty, ktoré boli v havarijnom stave. Tieto okolnosti posunuli dátum úplného dokončenia projektu asi o dva mesiace.

Podľa všetkého by tak mal byť projekt kompletne dokončený na začiatku novembra. Celkové náklady na realizáciu predstavujú 3.611.500,52 eur s DPH. 

 

Obnovená vozovka a priestor pred zimným štadiónom. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Sprejazdnenie úseku by malo zlepšiť dopravnú situáciu v Dúbravke, najmä z pohľadu verejnej dopravy. Cestujúci po novom získajú rýchlejšie a spoľahlivejšie spojenie s centrom mesta. Vďaka nedávno ukončenej (hoci ešte neskolaudovanej) modernizácii Dúbravsko-karloveskej električkovej radiály navyše vznikol aj priestor pre jednoduchšie prestupovanie, takže rýchlejšie spojenie môžu teoreticky využívať aj niektorí obyvatelia Karlovej Vsi.

Pre Dúbravku nejde o jediný projekt, ktorý má zlepšiť jej napojenie na dopravnú sieť. Po dokončení Harmincovej by sa najvýznamnejším aktuálnym projektom mesta v oblasti cestnej infraštruktúry malo stať predĺženie Saratovskej ulice. Zámer, na ktorom Magistrát spolupracuje s developerom Penta Real Estate, by sa mohol začať realizovať veľmi teoreticky už tento rok. Mesto už naň alokovalo prostriedky v mestskom rozpočte.

Saratovská sa má predĺžiť až do lokality Bory, kde developer realizuje novú polyfunkčnú štvrť. Projekt má pritom rešpektovať pripravovanú výstavbu Terminálu integrovanej osobnej prepravy (TIOP) Bory, ktorý umožní prestupovanie na železnicu, ako aj výhľadové predĺženie električkovej radiály až do Borov. Kombinácia všetkých zámerov môže dramaticky zvýšiť kvalitu dostupnosti Dúbravky so zvyškom Bratislavy aj regiónu. Pôjde o obrovský benefit aj pre Bory, z ktorého budú čerpať jeho obyvatelia, ale najmä nákupné centrum a nová nemocnica.

V priebehu relatívne krátkeho času sa tak môžu vyriešiť niektoré z vážnych problémov Dúbravky. Ide o sídlisko a mestskú časť s veľkým rozvojovým potenciálom, čo je viditeľné najmä na jeho južnom a severnom okraji. Kým na juhu sa budujú spomínané Čerešne a Penta Real Estate pripravuje Medze, na severe je aktívny developer Archikód s víziou Záhradné mesto, prípadne Corwin alebo Hornex. Dúbravka získa tisíce bytov.

Nové zámery a rastúca atraktivita pre investorov aj potenciálnych obyvateľov je priamym dôsledkom zlepšovania dopravnej dostupnosti danej časti mesta. Je takmer isté, že sa to potvrdí aj v Dúbravke.

Dobrou správou je, že hoci ide o projekty rozvoja cestnej infraštruktúry, obsahujú aj výrazný element verejnej dopravy. Dá sa tak predpokladať, že rozvoj mestskej časti a zlepšovanie spojení nebude do takej miery spojený s nárastom individuálnej automobilovej dopravy, ako by to možno bolo ešte v nedávnej minulosti.  

 

Fotografie z 12.9.2023. 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube