Author photoAdrian Gubčo 28.04.2023 14:48

Tradičné meškanie. Dokončenie rozšírenia Harmincovej sa oneskorí

Realizácia významného projektu rozšírenia Harmincovej ulice v Dúbravke bude dokončená o čosi neskôr. Práce síce napredujú, napriek tomu sa ale stavebník – Hlavné mesto SR – stretol s neočakávanými technickými ťažkosťami. Magistrát o tom informuje na sociálnej sieti.

Autor: Marek Velček / Bratislava - Hlavné mesto SR

Autor: Marek Velček / Bratislava - Hlavné mesto SR

Ako mesto pripomína, práce v poslednej dobe pokročili. V dolnej časti ulice sa pokladajú prvé vrstvy asfaltu na novo vybudovanom úseku cesty. Zároveň sa položili nové kamenné obrubníky, prídlažba a stĺpy verejného osvetlenia, pričom všetko v súlade s Princípmi a štandardmi, teda manuálom verejných priestorov. V hornej časti ulice práve prebieha realizácia podkladu zo štrkodrvy a s ním súvisiace zemné práce.

Napriek tomu sú práce v omeškaní. Ako tvrdí Magistrát, pri realizácii sa vyskytli neočakávané komplikácie. „Kvôli nestabilite ílovitého podložia musela byť časť nového úseku trasy kompletne odkopaná a nahradená vhodným materiálom,“ konštatuje mesto. „Okrem týchto úprav sme museli spolu s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou, a. s., upraviť aj vodovodné šachty, ktoré sa ukázali byť v havarijnom stave. Časovo náročná bola najmä výroba atypických tvaroviek vodovodného potrubia.“

To všetko odsúva harmonogram dokončenia projektu asi o dva mesiace. Práce na prvej etape, ktorej dokončenie sa očakávalo do konca apríla, budú ukončené až na konci júna. Predmetom tejto etapy bolo vybudovanie nových úsekov cesty. Stavba si vyžiada uzavretie priechodu pre chodcov na križovatke Harmincovej a Húščavovej ulice.

Druhá etapa prinesie rekonštrukciu starej vozovky po celej dĺžke. Pribudne nová svetelná signalizácia, nové obrubníky, prídlažba a dôjde k úpravám dažďových vpustov. Doprava bude počas druhej etapy presmerovaná na novú časť cesty. Napokon bude nasledovať posledná etapa, v rámci ktorej sa bude realizovať najmä dopravné značenie na celom, novom a aj zrekonštruovanom úseku a dokončovacie práce.

Celkové dokončenie projektu sa predpokladá na začiatku novembra tohto roka. Pôvodne sa očakávalo, že rozšírená Harmincova bude realitou na konci leta.

Magistrát pripomína, že napriek tomu ide prospešný projekt, ktorý prinesie plynulejšiu dopravu a zlepšeniu podmienok pre MHD – nové pruhy majú totiž podľa doteraz známych informácií slúžiť ako buspruhy. Od rozšírenej Harmincovej sa očakáva aj odbremenenie časti Lamačskej cesty smerom na Lamač a Záhorskú Bystricu. V rámci projektu sa cesta rozširuje od križovatky s ulicou M. Sch. Trnavského po križovatku s ulicou Polianky, kde nadviaže na už vybudovanú štvorpruhovú cestu.  

 

Magistrát pravidelne mešká pri realizácii svojich investičných projektov. Autor: Marek Velček / Bratislava - Hlavné mesto SR

 

Meškanie je už tradíciou pri väčšine zámerov a realizácii, realizovaných Magistrátom (hoci treba pripomenúť, že sa to štandardne týka aj mestských častí). Ohlasované dátumy dokončenia projektov treba takmer vždy brať ako rámcové, pričom reálne sa dokončujú neskôr. V niektorých rokoch ide o meškanie rádovo v mesiacoch, inokedy aj v rokoch. Smutným príkladom je výstavba druhej etapy Nosného systému MHD v Petržalke, teda predĺženia električkovej radiály.

Mesto predpokladá v dohľadnej dobe naštartovanie ďalších významných dopravných investícií. Z cestnej infraštruktúry ide najmä o predĺženie Saratovskej ulice do lokality Bory. V aktuálne schválenom rozpočte je na realizáciu už tento rok určených vyše 9,75 milióna eur a na budúci rok ďalších 3,4 milióna. Magistrát tak chce očividne už počas tohto roka zrealizovať väčšiu časť projektu. Či to stíha, je otázne.

V priebehu budúceho roka by sa mala rozbehnúť aj modernizácia Ružinovskej električkovej radiály. Rozsahom pôjde o mimoriadny projekt, čo dokazuje predpokladaný rozpočet o výške 83,5 milióna eur. Komplexnou premenou má prejsť električková trať medzi Americkým námestím a Chlumeckého, pričom v prípade Krížnej sa má zároveň obnoviť aj celá ulica. Tento zámer mešká už dnes – jeho realizácia sa mala spustiť v novembri minulého roka.

Realizáciu verejných projektov odďaľujú ako-tak objektívne faktory v podobe nekonečných verejných obstarávaní, na druhej strane je ale očividné, že sa zlyháva aj inde. Jednotlivým projektom očividne chýba kvalitnejší projektový manažment a prísna kontrola dodržiavania termínov zo strany subdodávateľov. Výsledkom sú posuny v termínoch.

Vývoj na Harmincovej tak v podstate nie je prekvapením. Dobrou správou je, že realizácia napriek tomu speje k ukončeniu pravdepodobne ešte v priebehu tohto roka.  

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Autor: Marek Velček / Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Autor: Marek Velček / Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Autor: Marek Velček / Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Autor: Marek Velček / Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Autor: Marek Velček / Bratislava - Hlavné mesto SR

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube