Author photoAdrian Gubčo 19.11.2020 09:09

Čierna stavba pod Mostom SNP sa odstraňuje, čoskoro má začať architektonická súťaž

Na začiatku roka 2018 šokovala verejnosť stavba, ktorá začala vznikať pod Mostom SNP na petržalskej strane. Spoločnosť Zemegula s.r.o., ktorá na vrchole mosta prevádzkuje známu rešturáciu, mala priestor zrekonštruovať, namiesto toho spustila výstavbu nového objektu. V priebehu včerajška sa však začala odstraňovať a bolo potvrdené, že čoskoro na priestor prebehne architektonická súťaž.

Fotografie z odstraňovania objektu sa včera začali šíriť po sociálnych sieťach a spustenie asanácie konštrukcie objektu nakoniec potvrdil aj primátor Bratislavy Matúš Vallo. „Dnes začal nájomca priestorov reštaurácie UFO na pylóne Mosta SNP so samotným odstraňovaním nepovolenej stavby vstupného objektu,“ píše primátor, narážajúc na fakt, že išlo v podstate o čiernu stavbu. Investor mal totiž povolenie len na rekonštrukciu schodiska a plošiny vedúcej k vstupu do pylónu mosta, kde sa nachádza výťah na vrchol mostnej konštrukcie.

V skutočnosti ale Zemegula s.r.o. pôvodné prvky úplne odstránila a začala predčasne budovať vstupný objekt, ktorý nerešpektoval dizajnové podmienky zadané Hlavnou architektkou Bratislavy, ani fakt, že Most SNP bol v danom čase v konaní na vyhlásenie za Národnú kultúrnu pamiatku – tzn. už vtedy požíval ochranu, ako keby ňou bol. Vznik nového objektu nebol povolený ani stavebným úradom v Petržalke.

Nido

Vznik výrazného objektu v dotyku s extrémne exponovaným objektom neušiel pozornosti verejnosti, ktorá zareagovala prudkým odporom. Na ten nadviazali zastupitelia, resp. kandidáti, vrátane súčasného primátora. „Už počas mojej volebnej kampane som hovoril, že vstupný objekt, ktorého drevený skelet ste dodnes mohli vidieť na petržalskej strane pod Ufom, v tejto podobe na toto miesto jednoznačne nepatrí,“ potvrdzuje M. Vallo. „Po nastúpení do úradu začali kolegovia s nájomcom rokovať o nahradení tejto stavby vhodným vstupným objektom, ktorý tejto národnej kultúrnej pamiatke prináleží.“

Tento vstupný objekt by mal byť výsledkom architektonickej súťaže, ktorú má v dohľadnom čase vyhlásiť Metropolitný inštitút Bratislavy. Ešte dávnejšie primátor avizoval, že nový objekt bude musieť byť v súlade s požiadavkami Hlavnej architektky, ktorá žiadala minimalistický dizajn, rešpektujúci charakter mostu, s ktorým by bol aj materiálovo zosúladený. Teraz sa k požiadavkám ÚHA pridávajú aj pripomienky Krajského pamiatkového útvaru. Funkcia nie je špecifikovaná, Zemegula tu však budovala cyklistické a turistické centrum s kaviarňou. 

Nie je zatiaľ ani známe, kedy sa súťaž spustí – údajne mala byť vyhlásená už dávnejšie, ale pandémia sťažila jej prípravu – ani aké budú jej podmienky a formát. Nemalo by ale ísť o veľkú medzinárodnú kompetíciu, ale skôr o menšiu súťaž, zameranú predovšetkým na domácich tvorcov. Ak sa skutočne spustí už v najbližších týždňoch, výsledky možno očakávať približne na prelome prvého a druhého kvartálu budúceho roka. Dátum prípadnej realizácie možno ťažko predvídať.

Vyzerá to teda tak, že na rozdiel od mnohých iných bratislavských káuz, táto by mohla dopadnúť šťastným koncom. Nielenže bude nevhodný čierny objekt odstránený, ale tu teoreticky môže vzniknúť aj architektonicky príťažlivý a citlivý nový vstup, ktorý zlepší kvalitu služieb v blízkosti dôležitej modernej pamiatky, ale aj turistického bodu. V bratislavskom kontexte je to pomerne veľké víťazstvo.

Nanešťastie, lokálna stavebná kultúra, jej dodržiavanie či vynucovanie zatiaľ nie je na takej úrovni ako vo vyspelejších krajinách. Príslušné orgány nemajú v rukách nástroje, podmienky a v istých prípadoch ani ochotu riešiť zložitejšie problémy, čo ukazujú príklady káuz čiernej stavby na ulici Palisády, fasády hotelu Park Inn a iných. Súdne spory trvajú dlhé roky a ich výsledok je mnohokrát neistý. Preto je niekedy lepší proaktívny a pozitívny prístup, ktorý pod Mostom SNP priniesol ovocie. Podobných dobrých správ snáď bude viac.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube