Author photoAdrian Gubčo 06.05.2020 09:55

Kontroverzný objekt pod Mostom SNP vznikne, dostane však novú podobu

Známa stavba, ktorá začala v roku 2018 vznikať pod Mostom SNP a po silnej kritike bola pozastavená, by sa mohla dobudovať. Nie však v aktuálnej podobe, ale v novej, ktorá bude výsledkom architektonickej súťaže. S odvolaním na primátora Bratislavy Matúša Valla túto informáciu publikovala TASR.

Kauza stavby pod Mostom SNP vypukla v prvej polovici roka 2018, kedy spoločnosť Zemegula, s.r.o., ktorá prevádzkuje aj známu vyhliadkovú reštauráciu UFO, začala „rekonštrukciu“ schodiska a plošiny vedúcej k vstupu do pylónu mosta, kde sa nachádza výťah na vrchol mostnej konštrukcie. V skutočnosti však došlo k úplnému odstráneniu pôvodných prvkov a spusteniu prác na novom objekte.

Nový objekt nespĺňal podmienky zadané Hlavnou architektkou Bratislavy na dizajn, ktorý mal byť minimalistický, rešpektujúci voči dizajnu mostu a materiálovo zosúladený. Investor navyše nerešpektoval fakt, že most už bol v konaní za NKP, požíval teda ochranu, ako by ňou už bol (a medzičasom je). Naostatok, mestská časť Petržalka, na ktorej území sa nachádza, na objekt nevydala povolenie.

Nido

Mestská časť žiada investora o odstránenie objektu a s týmto postojom sa stotožňuje aj Hlavné mesto, ktorého majetkom most je. Preto nebude napomáhať legalizácii stavby, ale žiadať nový koncept, ktorý spĺňa požiadavky Hlavnej architektky.

„Ak má pod mostom byť centrum pre návštevníkov, tak podľa toho, čo bolo kedysi dohodnuté s hlavnou architektkou,“ potvrdzuje primátor. „Má to byť tak, aby aj odborná verejnosť s tým bola spokojná. Som rád, že sme sa po ročnom úsilí dohodli so stavebníkom, ktorý stavbu postaví a vzápätí daruje mestu, že sa vyhlási mini architektonická súťaž, ako má objekt vyzerať.“ Táto súťaž sa už údajne mala spustiť, jej vyhlásenie však narušil koronavírus.

Nový projekt by mal byť plne v súlade s požiadavkami mesta, pod pylónmi Mostu SNP tak vznikne nástupný objekt do reštaurácie a vyhliadky na vrchole mostu. Či tu bude cyklistické a turistické centrum s kaviarňou, ako bola pôvodne rozostavaná stavba, je zatiaľ otázne, keďže podmienky súťaže neboli odhalené. Na otázky TASR investor nereagoval.

 

Pod mostovkou Mostu SNP na petržalskej strane by mohol vzniknúť skatepark

 

Rozhodnutie mesta aktívne spolupracovať na hľadaní novej podoby a náplne priestoru však považujem za správne. Most SNP s vyhliadkovou plošinou a reštauráciou patrí k dôležitým turistickým bodom a zaslúži si, aby bol vstup do neho na adekvátnej úrovni, čo stav, platiaci donedávna, rozhodne nebol. Prípustné je aj zriadenie komerčného priestoru, no len v obmedzenej miere. V ideálnom prípade by sa mal zrevitalizovať aj priľahlý verejný priestor.

Verejný záujem by mal byť strážený zástupcami mesta v porote súťaže, predovšetkým Hlavnou architektkou alebo zástupcom Metropolitného inštitútu (mimochodom, považujem za zvláštne, že sa MIB k téme dosiaľ nijako nevyjadril, keďže práve MIB má formovať názor mesta na rozvojové a architektonické otázky), ako aj overením súťaže Slovenskou komorou architektov. SKA zatiaľ túto súťaž medzi pripravovanými súťažami neregistruje.

Vznik nového objektu musí byť každopádne len jedným z viacerých krokov ku komplexnejšej premene podmostia na petržalskej aj bratislavskej strane. Hoci priestory pod mostami bývajú u nás štandardne nevyužívané a anonymné „ne-priestory“, v prípade Mostu SNP, osadeného priamo v centre metropoly, je to neprípustné.

Na petržalskej strane sa chystajú určité zmeny, spočívajúce vo vytvorení skateparku v zmysle návrhu z iniciatívy Mestské zásahy ešte z roku 2008. Tohtoročný rozpočet mesta (resp. zoznam projektov realizovaných vďaka dotácii Vlády SR a zvýšeným daniam z nehnuteľností) rátal s realizáciou projektu už v priebehu tohto roka a najnovšie úpravy rozpočtu v dôsledku pandémie ho špecificky nezmieňujú, teoreticky by tak skatepark mohol vzniknúť v dohľadnej dobe.

Na debatu ostáva ešte ľavý breh, ktorý je ďaleko komplexnejšou a zložitejšou témou, blízko súvisiacou so susedným developmentom Vydrica. Podmostie je dnes výraznou bariérou medzi historickým jadrom a nábrežím a v prípade, že sa nezmení, aj medzi rastúcou štvrťou v Podhradí. Súčasný stav verejného priestoru podmostia v susedstve Hviezdoslavovho námestia je navyše hanebný.

Mesto sa v minulosti vyjadrovalo, že by chcelo súťažou čím skôr preriešiť aj tento priestor, v rozpočte sa však nič také nenachádza. Okrem toho, zvnútra mesta sú náznaky, že súťaž sa nakoniec realizovať nebude vôbec, namiesto toho sa riešenie zadá priamo špičkovému medzinárodnému architektovi, čo by bolo jednoduchšie.

Most SNP je dnes asi najvýraznejšia moderná pamiatka v Bratislave. Jeho stav tomu veľmi nezodpovedá. Prichádza však čas, aby sme sa k tejto kontroverznej, no pritom veľmi príťažlivej a výraznej stavbe začali správať s náležitou starostlivosťou.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube