Author photoAdrian Gubčo 11.05.2018 14:00

Čo sa deje pod Mostom SNP?

Viacerí z vás sa na mňa obrátili s otázkami, čo presne znamenajú stavebné práce na petržalskej strane Mosta SNP, kde bolo odstránené pôvodné schodisko a namiesto neho vzniká akási konštrukcia. Z prehľadu materiálov k danej realizácii vyplýva, že ide o čisté sedliactvo zo strany realizátora stavebných prác.

Zdroj: Zemegula, s.r.o.

Zdroj: Zemegula, s.r.o.

Spoločnosť Zemegula, s.r.o., ktorá prevádzkuje vyhliadkovú plošinu a reštauráciu na Moste SNP, s odôvodnením zlého stavu schodiska a plošiny pred vstupom do pylónu mosta, odkiaľ vedie výťah na vrchol mosta, požiadala o predĺženie nájmu priestoru, s tým, že vstup zrekonštruuje a zvýši jeho úroveň vybudovaním novej turistickej infraštruktúry. Tá by následne bola odovzdaná mestu. Poslanci s predĺžením nájmu súhlasili za predpokladu, že investor splní podmienky odborných útvarov Magistrátu. Z nich sú zásadné predovšetkým pripomienky Hlavnej architektky.

Táto žiadala o minimalistické dotvorenie architektúry Mosta SNP, pričom riešenie musí byť nadčasové a kompozične a tvarovo rešpektovať Most SNP. Nesmie do súčasnej podoby vnášať cudzie materiály a akcenty. Žiada sa, aby bol priestor transparentný a aby nenarušil priehľady smerom k dominantám. Musí byť viditeľný prístup na terasu a schodisko, ktoré medzičasom zaniklo.

Z toho, čo aktuálne pod Mostom SNP vzniká, je zrejmé, že nejde ani o minimalistické, ani nadčasové a rešpektujúce riešenie, vkladané sú cudzie materiály a akcenty, či sa schodisko v pôvodnej podobe obnoví, je momentálne nepravdepodobné. Dovoliť si takéto niečo na stavbe, ktorá patrí k najvýznamnejším architektúram na území Slovenska, je v procese vyhlásenia za NKP (teda treba s ňou narábať, ako keby ňou už bola) a ktorá je jednou z kľúčových dominánt Bratislavy, je mimoriadne nekultúrne, až sedliacke, a nízku úroveň tohto zásahu dorovnáva azda už len "sexi" hotel Park Inn.

Čerešničkou je mlčanie zo strany Bratislava - hlavné mesto SR, ktoré nechá súkromného investora takto sa správať k vlastnému majetku a k jednej zo svojich najvzácnejších dominánt. Je nepredstaviteľné, že by si niekto niečo takéto dovolil napríklad v Prahe na Karlovom moste, v Paríži na Moste Alexandra III alebo v Londýne na Tower Bridge, čo sú pre tieto mestá podobné mosty ako pre nás Most SNP.

Hoci pripomienky Hlavnej architektky sú relevantné a správne, v skutočnosti sa malo ísť ešte o krok ďalej a žiadať verejnú architektonickú súťaž - neexistuje predsa lepší spôsob zásahov do vzácneho diela, ako pod dohľadom odbornej poroty a s kontrolou verejnosti. Most SNP je možné citlivo doplniť, ale vzhľadom na jeho význam sa to nedá robiť inak ako otvoreným procesom.

Ťažko dokážem pochopiť, ako mohlo dojsť k danej situácii. Na druhej strane, keď na jednej z najvýraznejších turistických atrakcií v hlavnom meste krajiny je človek konfrontovaný s dierami v chodníku, cez ktoré vidno hladinu rieky, nemal by byť zaskočený, keď vidí takéto neúctivé a barbarské sa správanie bez absolútnej úcty k mostu, ktorý bol vyhlásený za Stavbu 20. storočia na Slovensku vo svojej kategórii.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Zemegula, s.r.o.
  • Zdroj: Zemegula, s.r.o.
  • Zdroj: Miroslav Dragun
  • Zdroj: Miroslav Dragun

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube