Author photoAdrian Gubčo 28.02.2019 11:10

Objekt pod Mostom SNP má byť odstránený

Kauza kontroverznej stavby pod Mostom SNP na petržalskej strane by sa mohla skončiť jej odstránením. Stavebný úrad v tejto mestskej časti totiž nariadil jej odstránenie, keďže ju považuje za nelegálnu. O novinke informoval portál Aktuality.sk

Zdroj: Zemegula, s.r.o.

Zdroj: Zemegula, s.r.o.

Kauza stavby pod Mostom SNP vypukla ešte v prvej polovici minulého roka. Spoločnosť Zemegula, s.r.o., ktorá prevádzkuje aj známu vyhliadkovú reštauráciu UFO, začala „rekonštrukciu“ schodiska a plošiny vedúcej k vstupu do pylónu mosta, kde sa nachádza výťah na vrchol mostnej konštrukcie. V skutočnosti však došlo k úplnému odstráneniu pôvodných prvkov a spusteniu prác na novom objekte.

Nový objekt bol ďaleko za rámcom zmien, ktoré schválili mestskí poslanci v rámci zmluvy o predĺženie nájmu priestoru. Zemegula, s.r.o. sa totiž zaviazala skvalitniť turistickú infraštruktúru pod Mostom SNP, mala však postupovať podľa podmienok zadaných Hlavnou architektkou. To sa nestalo, nový objekt veľmi výrazne ovplyvnil podobu podmostia, absolútne sa nestotožňuje s požiadavkami na minimalizmus, nemá rešpekt k pôvodnej architektúre či vysoko pravdepodobne nezahŕňa obnovu schodiska.

Okrem toho do situácie vstupuje fakt, že Most SNP je Národnou kultúrnou pamiatkou, resp. v čase vypuknutia incidentu bol v konaní za NKP, čiže v tom čase požíval ochranu, ako keby ňou už bol. Toto však investor nereflektoval, rovnako si ani nevyžiadal povolenie na výstavbu nového objektu od stavebného úradu v m.č. Petržalka, vďaka čomu možno považovať stavbu za nelegálnu.

Úrad mohol stavbu dodatočne legalizovať alebo nariadiť jej odstránenie. Našťastie sa rozhodol pre druhú možnosť, voči rozhodnutiu sa stavebník podľa predpokladov odvolal. O výsledku teraz rozhoduje Okresný úrad Bratislava, odstránenie objektu tak ešte nie je isté. V rámci možností sa však dosiahlo asi maximum možného.

Rozhodnutie petržalského stavebného úradu je príjemné prekvapenie, keďže dosiaľ podobné prípady dopadli skôr dodatočnou legalizáciou. Na druhej strane, ak už odstrániť nejakú čiernu stavbu, neexistuje vhodnejší kandidát ako práve tento objekt. Most SNP je jednou z najvýraznejších stavieb Bratislavy a status NKP získal úplne zaslúžene. Jeho zohavovanie podobnými zásahmi je neprípustné.

Na druhej strane, v minulosti už bolo vykonaných viacero zásahov, ktoré prispeli k postupnej degradácii časti pôvodných kvalít dopravnej stavby. Zaniklo napríklad pôvodné osvetlenie, chodníky dlhodobo chátrajú a prístupové rampy sa stávajú terčom útokov vandalov či vylepovačov reklamných plagátov. Zašlú krásu Mosta SNP bude potrebné obnoviť.

Status NKP by v tomto mohol byť prínosom, zvlášť po minulotýždňovom ozname, že nájazdové a zjazdové rampy pre cestnú dopravu nebudú zahrnuté medzi pamiatkovo chránené objekty. Pod pamiatkovým dozorom by sa mohlo zabrániť ďalším nevhodným zásahom a nakopak, obnoviť zašlú slávu tohto výnimočného technického aj architektonického diela.

Už čoskoro sa teda ukáže, či má Most SNP nádej na žiarivejšiu budúcnosť.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube