Author photoAdrian Gubčo 19.02.2019 12:30

Nájazdy na Most SNP nebudú Národnou kultúrnou pamiatkou

Dnes zaznela dôležitá a dobrá správa: Nájazdy na Most SNP nebudú súčasťou Národnej kultúrnej pamiatky. Otvára sa tak možnosť lepšej transformácie priestoru pod Mostom SNP, ktorý bude v budúcnosti hrať zásadnú úlohu ako spojnica historického jadra a nového mestského nábrežia.

Zdroj: Google Maps

Zdroj: Google Maps

O najnovšom vývoji informoval primátor Hlavného mesta SR Bratislava Matúš Vallo, ktorý taktiež rozhodnutie Ministerstva kultúry uvítal. Aj on vníma priestor podmostia ako zásadný pri prepájaní historického srdca Bratislavy s nábrežím a novými mestskými štvrťami, ktoré tu postupne rastú. Podľa krátkeho stanoviska, ktoré primátor zverejnil, by považoval za vhodné túto zónu preriešiť medzinárodnou architektonickou súťažou.

Detailnejšie informácie sú neznáme a v tejto chvíli zrejme aj predčasné. Dôležité je, že rozhodnutie Ministerstva dáva mestu, prípadne spoluinvestorom, možnosti pre hĺbkovú transformáciu, ktorej súčasťou sa nevyhnutne musia stať stavebné zásahy do jednotlivých nájazdov – v kuloároch sa už začína debatovať o možnosti niektoré z nich odstrániť.

Niektoré z týchto vízii verejne prezentoval aj tím architektov z Fakulty architektúry STU, ktorí by chceli územie priamo prepojiť s Hviezdoslavovym námestím prostredníctvom odstránenia spojenia nábrežnej komunikácie so Staromestskou ulicou (táto stavba je mimochodom zodpovedná za zánik Neologickej synagógy, ktorá mala byť pôvodne ako NKP zachovaná). Rozsiahla plocha pod Mostom SNP by mohla mať polyfunkčné využitie s priestorom pre trh, gastronómiu či kultúrne podujatia. Terminál MHD by sa transformoval, zastávky by sa presunuli smerom k dnešnému parku, avšak s minimálnym záberom zelene.

Ide o jeden z podnetných vstupov, ktoré môžu slúžiť ako úvod do diskusie, ďalšou fázou by mala byť verejná participácia, o ktorej sa primátor taktiež zmienil a ktorá zrejme pripadne do kompetencie pripravovanému Metropolitnému inštitútu Bratislavy (MIB), rovnako ako organizácia architektonickej súťaže.

Pozdĺž nábrežia západne od Mosta SNP v nedávnej dobe vyrástlo viacero polyfunkčných developmentov a ďalšie sa pripravujú. Napriek tomu, že tak River Park, ako aj Zuckermandel, sa vyznačujú viditeľnými snahami o prilákanie návštevníkov a prácou s verejným priestorom, potenciál oboch projektov nie je využitý, lebo oba projekty sú od historického jadra bariérovo oddelené. Podobný problém môže mať aj Vydrica, ktorej odhalenie sa predpokladá v priebehu niekoľkých mesiacov.

Transformácia podmostia je teda nevyhnutná, ak má sa má aspoň čiastočne zaceliť urbanistická rana, ktorá v Bratislave vznikla výstavbou Mosta SNP a asanáciou pôvodnej zástavby. Lepšie prepojenie štvrtí a ich kvalitnejšie zapojenie do života metropoly môže byť „gamechanger“, ktorý výrazne Bratislavu posunie.

Vďaka tomuto rozhodnutiu Ministerstva kultúry sa podarilo urobiť základný krok smerom k zmene. Budúcnosť bratislavského nábrežia sa tak črtá omnoho sľubnejšie.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube