Author photoAdrian Gubčo 05.09.2018 09:00

Kauza objektu pod Mostom SNP: Skutok sa nestal

Pred niekoľkými mesiacmi sa spustila kauza nelegálnej výstavby objektu pod Mostom SNP, kde mal vzniknúť nový vstup do reštaurácie a vyhliadkovej plošiny UFO watch.taste.groove. Majiteľ reštaurácie mal síce súhlas od mestských poslancov, ale práce začal realizovať bez konkrétnych povolení od miestneho stavebného úradu, navyše na objekte v konaní za Národnú kultúrnu pamiatku (NKP).

Autor: Miroslav Dragun

Autor: Miroslav Dragun

Vznik objektu, kvôli ktorému bola odstránená plošina s dovtedajším vstupom do reštaurácie a nahradená mohutnou drevenou konštrukciou, si postupne všímalo čoraz viac obyvateľov, ako aj médií. Vzhľadom na fakt, že stavbu investor Zemegula, s.r.o. začal stavať bez stavebného povolenia, ako aj bez schválenia pamiatkarov, podali miestni aktivisti trestné oznámenie kvôli poškodzovaniu zverenej veci a poškodzovaniu NKP, kým stavebný úrad nariadil zastavenie stavby. Generálna prokuratúra prípad posunula na Okresnú prokuratúru Bratislava V a tá na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru Bratislava V - Petržalka sever. Od policajtov nakoniec prišlo vyrozumenie, že trestné stíhanie sa zastavuje s odôvodnením, že skutok sa nestal.

Aktivistom nevyšlo ani odvolanie sa na vyššiu inštanciu, prokuratúra protest zamietla, keďže podľa prokuratúry Most SNP ešte NKP nie je, preto nepožíva pamiatkovú ochranu (hoci stavby v konaní za NKP sú už posudzované ako pamiatkovo chránené - presne kvôli podobným zásahom). Vzhľadom na dané rozhodnutie teraz ďalší osud stavby závisí od petržalského stavebného úradu, ktorý môže rozhodnúť o dodatočnej legalizácii stavby, alebo nariadiť jej odstránenie a uvedenie do pôvodného stavu. Výsledné rozhodnutie je nateraz otázne.

Keď som bol na jar v diskusii Meet the Heroes, dostal som otázku, ako si myslím, že to dopadne. Vyslovil som názor, že chvíľu bude okolo kauzy rušno, stavba bude pozastavená, no nakoniec sa znova potichu spustí po prebehnutí určitých formálnych procesov. Nanešťastie, zatiaľ sa zdá, že sa tento scenár napĺňa. Reálne hrozí, že pod jednou z najvzácnejších stavieb v Bratislave a na Slovensku vznikne pôvodne ako čierna stavba objekt bez architektonickej súťaže, ktorý bude mať navyše nepochybne súkromný charakter, a nepôjde len o "informačné centrum a nový vstup".

Ak sa tak stane, pôjde o ešte horší príklad svojvôle, ako to je v prípade čiernej stavby na ulici Palisády, o ktorej som písal prednedávnom. Pokiaľ si mesto nevie chrániť svoj najvzácnejší majetok, vypovedá to o ňom veľmi negatívne. Bratislava - hlavné mesto SR by mala urobiť všetko preto, aby kauza nevyšumela do stratena a aby sa dosiahol stav, ktorý uspokojí predovšetkým verejnosť - Most SNP je stále totiž verejná stavba, a taký charakter by aj mala mať. Najkrajší bratislavský most by sa nemal stať symbolom privatizácie verejného priestoru.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Autor: Miroslav Dragun
  • Zdroj: Zemegula, s.r.o.

Súvisiace články

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube