Author photoAdrian Gubčo 24.08.2018 09:30

Čierna stavba na ulici Palisády

Dom na ulici Palisády 5 prechádza prestavbou, ktorá je pomerne radikálna. Na tom by v princípe nemuselo byť nič zlé, keby nechýbalo označenie stavby - čo nasvedčuje tomu, že stavba je nepovolená, teda "čierna".

Na danom mieste sa donedávna nachádzal štvorpodlažný obytný dom, pravdepodobne z 20-tych rokov 20. storočia, ktorý získal v neskorších obdobiach nadstavbu. Súčasná prestavba úplne poprela pôvodnú architektúru a premenila objekt na moderný bytový dom s piatimi nadzemnými podlažiami a zvýšeným suterénom, kde vznikol vjazd do garáže. Z pôvodnej architektúry zostal navonok jediný zachovaný relikt v podobe tehlového obloženia fasády na mieste schodiska. Architekt nie je známy.

Keďže označenie stavby chýba aj naďalej, nie je ani presne známe, kto je stavebník. Podľa katastra aj zistení portálu Aktuality.sk sú majiteľmi budovy podnikatelia aktívni v gastronómii či predaji luxusného oblečenia. Mestská časť Bratislava - Staré Mesto majiteľov vyzvala na zastavenie prác, tí však nereagovali. Mestská časť preto podala trestné oznámenie. Ani to však výstavbu nijakým spôsobom nezastavilo a dnes sa už stavba v podstate dokončuje.

Možno povedať, že ide o jeden z najvýraznejších príkladov staviteľskej arogancie v Bratislave. Dom rastie necelých dvesto metrov od vchodu do parlamentu, v jednej z najprestížnejších a najvzácnejších lokalít v krajine a pritom bez akéhokoľvek povolenia. Hoci samospráva v princípe spravila všetko, čo mohla a mala, žiaden účinok to nemalo a s pravdepodobnosťou blížiacou sa istote sa už nič zásadné s problémom nestane. Po hoteli Park Inn či stavbe pod Mostom SNP sa opäť ukazuje, že na niektorých otrlejších stavebníkov je verejný sektor krátky.

Takíto stavebníci zároveň výrazne škodia aj obrazu developmentu v Bratislave. Hoci väčšina developerov stavia svoje projekty plne v súlade s povoleniami, územnými plánmi a legislatívou, je to práve takáto menšina podnikateľov, ktorí stoja za mnohými negatívnymi tvrdeniami, ktoré sa o developmente (väčšinou nesprávne) hovoria.

Namieste by preto bolo posilniť možnosti verejnej správy zasiahnuť proti podobným stavebníkom. V blízkom zahraničí je už bežná existencia tzv. stavebnej polície, ktorá môže kedykoľvek zastaviť stavbu a nariadiť úpravu do pôvodného stavu. Na Slovensku a v Bratislave zvlášť takáto inštitúcia však stále chýba - a to je veľká chyba.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

Súvisiace články

Kategórie

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube