Author photoSimona Schreinerová 18.03.2024 15:54

Bratislava chce byť rozumná. Smart Cities sa stávajú realitou, slovenská metropola plánuje viacero projektov

Technologický pokrok v súčasnosti zasahuje všetky aspekty života - vrátane plánovania a riadenia miest. Mnohé metropoly využívajú inovatívne koncepty a riešenia v snahe o optimalizáciu správy a zvýšenie svojej odolnosti. Koncept Smart City nie je neznámy ani v Bratislave, ktorá ho chce využívať za účelom zvýšenia kvality života.

Ilustračný záber. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Ilustračný záber. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Čo znamená Smart City

Smart City, teda inteligentné mesto, využíva informačné a komunikačné technológie na optimalizáciu rôznych oblastí mestského života. Využitie má v oblasti dopravy, energetiky, odpadového hospodárstva, verejnej bezpečnosti, zdravotníctva aj vzdelávania.

V jadre konceptu Smart City sú integrované informačné a komunikačné technológie, senzory a dátové analýzy, ktoré umožňujú mestám zhromažďovať a analyzovať dáta na zlepšenie urbánneho prostredia. Mestá majú k dispozícii údaje o rôznych aspektoch života, najmä doprave, energetike aj životnom prostredí. Vo všetkých prípadoch ide o esenciálne témy pre optimálne fungovanie. 

Jedno z najvýraznejších využití má koncept Smart City v oblasti inteligentnej dopravy. Inovatívne riešenia zahŕňajú inteligentné systémy, ktoré monitorujú premávku a umožňujú lepšie riadenie dopravy na základe aktuálnych podmienok. Tieto systémy môžu zahŕňať adaptívne svetelné signalizácie, systémy parkovania s inteligentnými senzormi a aplikácie pre verejnú dopravu, ktoré poskytujú informácie o aktuálnom stave a cestovných možnostiach.

V oblasti správy odpadov prináša Smart City automatizované systémy na zber odpadu a recykláciu, ktoré zlepšujú efektivitu a zníženie množstva vyprodukovaného odpadu. Senzory a dátové analýzy umožňujú mestám monitorovať stav verejných priestorov a identifikovať miesta s najväčším výskytom odpadu.

V neposlednom rade, Smart City sa zaoberá aj otázkami verejnej bezpečnosti a zlepšením kvality životného prostredia. Systémy sledovania verejného priestoru, inteligentné osvetlenie a bezpečnostné kamery pomáhajú mestám monitorovať a zlepšovať bezpečnosť obyvateľov. Okrem toho sa používajú senzory na monitorovanie kvality vzduchu a vody, čo umožňuje reagovať na environmentálne výzvy a zlepšovať kvalitu životného prostredia.

Mnohí vidia súčasné moderné technológie ako zásadný nástroj pre dramatické zvýšenie kvality života pri súčasnom znížení environmentálnej záťaže. Viaceré svetové metropoly pre masívne investujú do nových systémových opatrení, v ktorých centre je inovatívne využívanie technologických riešení. 

 

Súčasťou konceptu Smart Cities je využívanie veľkého množstva dát, ktoré následne slúžia pre optimalizáciu plánovacích aj organozačných procesov. Zdroj: Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR

 

Svet kombinuje pokročilé technológie s udržateľnou dopravou

Pre mnoho svetových miest je snaha o transformáciu na Smart City jednou z hlavných priorít. Z tohto dôvodu implementujú inovatívne technológie a riešenia, ktoré organizujú jednotlivé aspekty každodenného života.

Za jedno z popredných svetových miest v oblasti Smart City sa podľa viacerých zdrojov považuje Singapur. Jedna z metropol juhovýchodnej Ázie využíva pokročilé technológie na riadenie dopravy, efektívne využívanie zdrojov energie, monitorovanie verejného priestoru a zlepšenie kvality života obyvateľov. Na svojej premene pracuje intenzívne od roku 2014 a jej súčasťou je aj podpora cyklodopravy a pešej dopravy.  

Veľmi zaujímavý príkladom je Songdo, nové mesto v Južnej Kórei, ktoré je od začiatku budované ako Smart City. Projekt zahŕňa využitie pokročilých technológií na monitorovanie a riadenie mestskej infraštruktúry, vrátane inteligentnej dopravy, energetických systémov a správy budov. Výsledky doteraz neboli celkom presvedčivé, na druhej strane hlavné mesto krajiny, Seoul, je hodnotený veľmi vysoko. 

Ambicióznymi iniciatívami je v tomto smere známy aj Dubaj. Najväčšie mesto v Spojených arabských emirátoch predstavilo víziu Dubaj 2040, ktorá sa zameriava na vytvorenie inteligentného a udržateľného mesta, ktoré je globálnym lídrom v kvalite života. Dôraz kladie na efektívnosť, živé komunity, zelené plochy a udržateľnú mobilitu, čo sa zhoduje s ekonomickými prioritami Dubaja a jeho budúcimi potrebami.

Prijatím udržateľných praktík sa má zvýšiť potenciál Dubaja stať sa modelovým mestom pre ekologický mestský rozvoj a prilákať ekologicky uvedomelé podniky a investorov. Emirát si predstavuje zdvojnásobenie svojich zelených a rekreačných plôch, pričom prírodné rezervácie a vidiecke oblasti budú tvoriť pozoruhodných 60 percent celkovej pôdy emirátu. 

Ďalším významným príkladom Smart City je Barcelona, ktorá využíva moderné technológie na zlepšenie urbanizácie a kvality života obyvateľov. Mesto implementuje riešenia ako inteligentné osvetlenie, riadenie dopravy a monitorovanie životného prostredia. K iným európskym lídrom v oblasti Smart Cities v Európe je Amsterdam. Mesto sa zameriava na udržateľnú urbanizáciu a využíva technológie na zlepšenie mobility, správu energie a údržbu verejných priestorov. Vysoko sú hodnotené aj Helsinki, Zürich, Oslo alebo Praha. 

Tieto príklady predstavujú len malú časť mnohých mestských iniciatív, zameraných na transformáciu na rozumnejšie a efektívnejšie fungujúce mestá. Každé má svoje vlastné výzvy a priority a pristupuje k nim s unikátnymi riešeniami a inováciami. Napriek určitej bubline, ktorá sa okolo tohto pojmu vytvorila, zavádzanie postupov Smart Cities je významnou súčasťou budúcnosti urbanizácie. Ide o dôležitý krok k vytvoreniu udržateľných a technologicky pokročilých miest. 

 

Bratislava označuje štúdiu Mlynských nív za príklad smart city prístupu. Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR

 

Bude aj Bratislava smart? 

V oblasti Smart City má svoje projekty aj Bratislava. „Spomedzi viacerých projektov inovácií a digitalizácie, ktoré boli zamerané na zlepšenie kvality služieb pre obyvateľov, by sme radi vyzdvihli napr. úspešné spustenie služby Bratislavské konto, kde sa okrem hĺbkovej transformácie ponúkaných služieb snažíme v digitálnom priestore združovať elektronické služby na jednom mieste a v jednotnom dizajne,“ uvádza hovorca magistrátu Peter Bubla.

V Bratislavskom konte má podľa jeho slov Bratislava aktuálne takmer 29-tisíc používateľov a obsahuje služby ako je digitálna platba dane, podanie daňového priznania, digitalizované žiadosti o záväzné stanoviská a stanoviská k investičnej činnosti, či online nákup lístkov na kúpaliská s možnosťou preklikania na rôzne ďalšie služby mesta či ďalších mestských organizácií. 

Bratislava zároveň pokračuje v úspešne rozbehnutom open data portáli pre prácu s dátami, ktoré sa stávajú kľúčovými pre rozhodovacie procesy v samospráve. Okrem technologického rozmeru chápe magistrát tému Smart City aj ako hodnotový koncept pri zefektívňovaní plánovania a tvorbe kvalitného mestského prostredia.

„A to najmä v inovatívnom prístupe k urbanistickým štúdiám (napr. MUŠ Mlynské Nivy - inovatívny systém prístupu k regulácii, spracovaniu, dopravnému návrhu a pod.) a strategickým dokumentom (napr. SECAP - analyzovanie teplotných ostrovov, nebezpečenstva záplav a pod. z monitorovania prostredia a z analýzy dostupných dát), štandardizácii verejného priestoru (Manuál verejných priestorov - zefektívňuje navrhovanie a tvorbu verejného priestoru) či podpore sociálnej zmeny (napr. projekt Mesto pre deti - aktívna participácia, dátová analytika spojená s implementáciou), ktorými sa okrem iného zaoberajú kolegovia z MIB,“ približuje Bubla. 

Bratislava má aj ďalšie plány na zavádzanie moderných technológií do každodenného fungovania mesta. „Mestská stratégia Bratislava 2030 v sebe zahŕňa uplatňovanie princípov Smart City, či už ide o inteligentnejšiu mestskú dopravnú sieť, elektronickú evidenciu odpadov, digitalizáciu služieb, digitalizáciu procesov v územnom plánovaní, efektívnejšie spôsoby osvetlenia, znižovanie emisií a pod.,“ upozorňuje mesto.

V prípade technologických inovácií najbližšie Magistrát plánuje realizovať pilotný projekt za účelom modernizácie kritickej komunikácie Mestskej polície. Zlepšiť sa má aj pánovanie. „V rámci ďalších snáh o implementáciu Smart City teórie do praxe sa MIB plánuje zameriavať napr. na zefektívňovanie plánovacích postupov a navrhovania verejných priestorov pomocou interaktívnych dotykových technológií a rozšírenej reality, zefektívňovanie ukladania, kategorizácie, analýzy a vizualizácie priestorových dát pomocou interného i verejného interaktívneho mapového nástroja.“

Zo strany štátu existuje podpora pre zavádzanie mechanizmov Smart City taktiež. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR prostredníctvom Odboru inovácií a smart agendy plní úlohu národného koordinátora pri rozvoji inteligentných miest a regiónov.

Okrem toho chystá Úrad pre územné plánovanie vytvorenie digitálneho obrazu štátu - digitálnej dvojičky. Územní plánovači a projektanti by tak mali mať k dispozícii obrovské množstvo dát, čo môže prispieť ku kratším procesom a jednoduchšej príprave.

Za tvorbou tejto dvojičky stojí Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR v spolupráci s Technickou univerzitou v Košiciach. Zdĺhavé povoľovacie procesy a neflexibilný Územný plán aktuálne dusia rozvojový potenciál Bratislavy aj celého Slovenska. Digitalizácia je vnímaná ako jeden z kľúčových spôsobov, ako situáciu zlepšiť. 

Bratislava má projekty aj nové plány v oblasti Smart City, stále však existuje priestor pre rozvoj a zlepšenie. V tomto procese je dôležitá aktívna účasť mesta, štátu, súkromného sektora aj verejnosti. Smart Cities majú ambíciu ponúknuť riešenia pre mnohé výzvy, ktorým mestá čelia v 21. storočí. Vďaka inteligentným technológiám sa mestá môžu stať efektívnejšími, udržateľnejšími a príjemnejšími pre život.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube