Author photoAdrian Gubčo 01.12.2022 10:10

Žije ešte sen o Jedlíkovej? V centre mesta sa pripravuje apartmánový dom

Na začiatku 20. storočia prechádzala Bratislava prudkým rozvojom, čo bolo spojené s vytyčovaním nových ulíc. Jednou z nich mala byť Jedlíkova, pri ktorej sa predpokladalo, že pôjde o husto zastavaný a mestotvorne pôsobiaci priestor. V praxi však z neho ostalo len niekoľko domov. Teraz k nim môže pribudnúť ďalší.

Zdroj: MDA architekti

Zdroj: MDA architekti

Jedlíkova mala byť podľa pôvodných predpokladov paralelná k Obchodnej a spájať Poštovú ulicu s Hollého. Tá zas mala byť prerazená až na Obchodnú a pokračovať po Živnostenskú, vďaka čomu by vzniklo priečne spojenie s Kollárovým námestím. Spoločne s prestavbou pôvodnej zástavby vinohradníckych domov s dlhými dvormi na moderné bytovky s obchodmi v parteri mala vzniknúť atraktívna štvrť.

Ako to však s mnohými veľkými víziami v Bratislave býva, vývoj zastavil odpor majiteľov pozemkov, ekonomické pomery aj politické udalosti. Po zániku Prvej republiky, vojne a zmene režimov sa už na pôvodné idey nenadviazalo. Jedlíkova ulica je dnes tvorená niekoľkými domami, parčíkom a priechodom na Poštovú. Akoby omylom sa vo dvore domu na Obchodnej 48 nachádza štýlovo odlišná bytovka, ktorá je však hlavnou fasádou obrátená práve do uvažovanej, no neexistujúcej ulice.

Uvažovať nad opätovným prerazením Jedlíkovej dnes pôsobí ako absolútne nereálna myšlienka. A predsa existujú aktivity, ktoré oživujú spomienky na pôvodné plánovanie. K takým jednoznačne patrí zámer Apartmánového domu Zelený dvor od rovnomennej firmy, blízkej developerovi Forest Bernolakovo s.r.o. Budova je naplánovaná vo vnútrobloku medzi Obchodnou a Heydukovou – v dotyku s „Domom bez ulice“. Tento tak už nebude natoľko osamelý.

Novostavba so šiestimi nadzemnými podlažiami (najvyššie je ustúpené) sa bude okrem domu vo dvore Obchodnej 48 napájať aj na dvor na Obchodnej 42, odkiaľ bude zabezpečený prístup autom. V budove by sa malo nachádzať 30 apartmánov, z toho 1 jednoizbový, 18 dvojizbových, 1 trojizbový a 10 štvorizbových. Má ísť o bývanie vyššieho štandardu, ktorého súčasťou bude stropné vykurovanie a chladenie, drevohliníkové okná, rekuperácia vzduchu a pivnice priamo na obytnom podlaží. Investor ponúka aj možnosť spájania bytov. Dispozície sú priemerné. Oficiálny web nemá zverejnené ceny.

K výhodám projektu má okrem lokality patriť aj zeleň. Okrem zelených výhľadov na okolité dvory sa zdôrazňuje prítomnosť vegetačných striech a zachytávania dažďovej vody. Asi najekologickejším aspektom budovy je však fakt, že sa v nej bude nachádzať len 12 podzemných parkovacích miest a 5 nadzemných. S ohľadom na charakter okolitého prostredia to je azda aj veľa.

Architektúra budovy je založená na kombinácii hladkej mriežky konštrukcie, do ktorej sú vložené loggie, a fasády s oknami. Povrch týchto výplní bude štruktúrovaný – z tehličiek, čo má umocniť pravidelnosť mriežky. Celá budova bude ladená do bielej farby. Okná by mali disponovať exteriérovým tienením. Ako celok by tak mal dom pôsobiť vcelku elegantne a solídne. Autorom architektonického riešenia je žilinská kancelária MDA. V Bratislave nie je taká známa, dobré meno si však robí víťazstvami v súťažiach (najnovšie na letné kúpalisko v Žiline) alebo návrhom modernej školy v Plaveckom Štvrtku.

Harmonogram realizácie nie je známy. Developer ho na svojom webe uvedený nemá, rovnako ako stav, v akom sa príprava zámeru nachádza. Keďže je však predaj očividne spustený, podľa všetkého predpokladá, že s výstavbou začne v dohľadom čase. Ak to bude naozaj tak, Zelený dvor by mohol vzniknúť v rokoch 2023-2025.

Galéria

  • Zdroj: MDA architekti
  • Zdroj: MDA architekti
  • Zdroj: MDA architekti
  • Zdroj: MDA architekti
  • Zdroj: MDA architekti

Z výstavby jedného projektu možno sotva niečo usudzovať, v každom prípade je ale dobré, že zámer rešpektuje teoretickú dostavbu Jedlíkovej ulice v budúcnosti. Plná realizácia pôvodných plánov je aj s ohľadom na prísnejšiu pamiatkovú ochranu nereálna – veľké asanácie na Obchodnej sa už realizovať pravdepodobne nebudú. Novostavby v zadnej časti ich dvorov by však mohli dostať šancu – pokiaľ nenarušia vzácne pivnice pod niektorými z dvorových traktov.

Mohlo by ísť o spôsob, ako zvýšiť status celej Obchodnej. Tá dnes trpí úpadkom, spôsobeným vznikom nákupných centier. Pre odevné reťazce nejde o atraktívnu lokáciu a transformácia na gastronomickú destináciu má tiež len veľmi obmedzený úspech. Ulica má problémy s bezpečnosťou a najmä počas piatkových či sobotných večerov musí odolávať nájazdom (veľmi mladých) ľudí pod vplyvom alkoholu.

Stále však disponuje pokladom v podobe krásnych dvorov, hoci neraz ukončených nevhodnými prístavbami a dostavbami. Kvalitná nová zástavba, nadväzujúca na dedičstvo medzivojnovej modernej architektúry, by mohla priviesť do lokality viac ľudí, ktorí by pôsobili ako forma sociálnej kontroly – ako „oči na ulici“, redukujúce nebezpečné situácie. Na druhej strane, prípadná výstavba by vyvolávala problém zvýšenej premávky áut po Obchodnej, čo nie je žiadúce.

Práve preto je ideálne zabezpečiť novú príjazdovú komunikáciu – prerazenú Jedlíkovu ulicu, odkiaľ by vznikli nové prístupy nielen pre autá, ale aj pre peších. Obchodná so svojimi dvormi by tak bola ešte otvorenejšia a pre návštevníkov atraktívnejšia.

Prípadný rozvoj Jedlíkovej bude trvať ešte veľmi dlho. Nádej na to, že sa plán urbanistov spred storočia čiastočne naplní, však ešte azda stále žije.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube