Author photoMartina Gregová 19.08.2022 15:51

Obchodná by nemusela byť hanbou Bratislavy. Ukazuje to výnimočný projekt z Texasu

Švajčiarska architektonická kancelária Herzog & de Meuron nedávno predstavila prvé vizualizácie svojho najnovšieho projektu Sixth & Blanco, ktorý sa má nachádzať v centre Austinu v Texase. Ide o prestavbu mestského bloku, v rámci ktorého vznikne drevená konštrukcia nad priečeliami už existujúcich obchodov, reštaurácií a galérií, ktoré sa architekti rozhodli vo svojom návrhu ponechať. Bratislavskému pozorovateľovi nemôže ujsť podobnosť s Obchodnou ulicou, ktorá by mohla dostať podobnú novú vrstvu.

Zdroj: Herzog & de Meuron

Zdroj: Herzog & de Meuron

Štvrť, v ktorej sa má americký projekt nachádzať, susedí s úplným centrom mesta a s riekou Colorado. V tejto časti Austinu sa zachovali objekty reštaurácií, galérií či obchodov z obdobia okolo roku 1920. Výhodná poloha projektu, skvelá gastronomická ponuka a štýlové prevádzky spolu s veľkorysými ulicami lemovanými stromami z nej urobili jednu z najžiadanejších štvrtí. Pre autorov bolo výzvou vytvoriť taký návrh, v ktorom budú jedinečné existujúce budovy s tradičnými fasádami ponechané vo svojom pôvodnom stave a zároveň v priestoroch medzi nimi vznikne architektúra, ktorá by ich vhodne prepájala.

Z pohľadu chodcov sa pripravovaný development javí ako súbor trojpodlažných budov v druhom pláne, usporiadaných okolo upravených dvorov. V skutočnosti však majú jednotlivé objekty až päť podlaží. Vďaka svojej primeranej mierke projekt okoloidúcim ponúka pocit domáckeho pohodlia. Architekti zvolili netradičný prístup, keď namiesto jednotného uniformného gesta stavili na komplexnú kompiláciu mnohých častí. Na prízemí sa budú nachádzať prevažne obchody a reštaurácie. Druhé podlažie bude poskytovať priestory pre kancelárie a tretie podlažie by malo byť venované 60-izbovému hotelu. Zvyšné podlažia sú venované rezidenčnému účelu.

Najviditeľnejším prvkom návrhu je práca s drevom. Cieľom je reagovať na menšie drevené objekty, ktoré sa už v oblasti nachádzajú. Celý blok je preto vyplnený jednoduchou horizontálnou drevenou konštrukciou. Táto sa týči nad pôvodnými priečeliami budov. Návrhy zobrazujú štruktúru, ktorá sa vynára nad a cez existujúce objekty. Na ulici budú nové obchody charakteristické strmo naklonenými drevenými markízami, ktoré zatienia rad kolonád pozdĺž chodníka. Architektúra ďalej kombinuje rôzne ľudové prvky so súčasnými riešeniami.

Galéria

  • Zdroj: Herzog & de Meuron
  • Zdroj: Herzog & de Meuron
  • Zdroj: Herzog & de Meuron

Do návrhu architekti vkladajú aj rozsiahlu dávku zelene v podobe zelených pochôdznych striech a tiež v podobe záhonov umiestnených v malých átriách, ktoré vznikajú medzi jednotlivými budovami. Tým, ako projekt smerom od ulice postupne ustupuje, sa zmenšuje aj hmota jednotlivých objektov, vďaka čomu v projekte vznikla sieť vonkajších terás so záhradami a verandami na všetkých úrovniach. Okrem veľkých plôch zelene sa v návrhu plánuje pracovať aj s princípom pasívne chladených vnútorných a vonkajších priestorov.

Dôsledkom vybudovania navrhnutej drevenej konštrukcie by mal byť vznik živého bulváru, ktorý okrem aktívneho parteru (teda otvorenej prízemnej časti domov, kde sú prevádzky) poskytuje aj priechody do vnútorných nádvorí. Tieto nádvoria budú lemované hrubými drevenými stĺpmi, ktoré podopierajú markízy alebo tvoria podlubia, tieniace sklenené výklady. Aj keď nádvorie otvára verejné, horné podlažia budú viac súkromné a ustúpené od stavebnej čiary.

Výnimočnosť projektu spočíva vo viacerých veciach: jednak vo zvolených materiáloch a ich nadväznosti na už existujúce drobné objekty, nachádzajúce sa v riešenom území. Tie sa zachovávajú, čo je tiež výnimočné - pri projektoch podobného rozsahu je dnes už skôr rarita, že sa tak komorné staršie objekty ponechávajú vo svojom pôvodnom stave. Treba pripomenúť aj vynikajúcu prácu s mierkou a jej vnímaním z pohľadu chodca - terasovitý princíp, uplatnený v horných podlažiach objektov, vytvára vzdušnejšie pôsobiace hmoty. Naostatok, projekt Sixth & Blanco je tiež skvelou ukážkou toho, ako vytvárať mestské bulváre s množstvom zelene. Z hľadiska obyvateľov súboru bude vytvorenie rozľahlých terás, patriacich k rezidenčným priestorom, veľkou pridanou hodnotou, ktorá rozhodne zvýši kúpnu hodnotu plánovaných objektov.

Vďaka návrhu od špičkovej švajčiarskej architektonickej kancelárie vznikne veľmi príjemná a najmä aktívna susedská ulica. Harmonicky by mala prepojiť históriu, súčasnosť a budúcnosť Austinu. Začiatok výstavby projektu je plánovaný na rok 2023, ukončená by mala byť v roku 2025.

Podobnosti projektu s Obchodnou sú citeľné - aj v tomto prípade ide o ulicu s prevažne nízkou mierkou, ktorá zápasí so zlým stavom a potrebuje výraznejšiu revitalizáciu. Tá však nemôže byť spojená s asanáciami, keďže domy a pivnice sú do veľkej miery chránené. Možno je však riešenie práve takéto: nové funkcie sa dajú vybudovať v objektoch, umiestnených v druhom pláne. Zachovajú tak kolorit Obchodnej, no zároveň aj zvýšia jej mestotvornosť a status. Viac života sa môže zároveň preniesť do dvorov, ktoré sú skrytým a málo využitým pokladom tejto ulice.

Lámať palicu nad Obchodnou by bola chyba. Príklady zo sveta ukazujú, že existujú kreatívne riešenia, z ktorých sa možno výborne poučiť. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube