Author photoMartina Gregová 15.07.2023 19:24

Zánik industriálu nie je konečná. Unikátny projekt ukazuje, ako nadviazať na historické dedičstvo

Bratislava prišla na začiatku tohto storočia o podstatnú časť vzácnej industriálnej architektúry. Pre charakter transformovaných lokalít to ale nemusí znamenať, že navždy stratili svoje genius loci. Novovybudovaná administratívna budova v Miláne svojou formou aj materiálmi nadviazala na okolitú zástavbu. Vďaka tomu sa stala prirodzene pôsobiacou súčasťou priemyselnej štvrte.

Autor: Lorenzo Zandri

Autor: Lorenzo Zandri

Administratívna budova Open336 sa nachádza v štvrti Viale Sarca, jednej zo známych priemyselných oblastí Milána. Prudký rozvoj tejto časti mesta v uplynulých rokoch je spôsobený najmä dopravnou tepnou, ktorá ňou prechádza. Dôležitý dopravý ťah zabezpečuje cestné spojenie mesta so zvyškom Lombardie. Okrem toho však oblasť obsluhujú vlaky a má aj dobré napojenie na metro. V jej tesnej blízkosti sa tiež nachádza letisko Linate.  

To všetko predurčilo lokalitu k rozvoju, ktorým momentálne prechádza. Okrem rekonštrukcií starších, často nevyužívaných priemyselných hál, sa tu v posledných rokoch budujú aj úplne nové objekty. Výzvou pre architektov je tak najmä to, ako tieto novostavby zlúčiť s už existujúcou architektúrou, ktorá má svoje špecifiká. 

Oblasť, nachádzajúca sa v severovýchodnej časti Milána, sa vyznačuje sériou veľkých výrobných závodov a hál, postavených na začiatku 20. storočia. Ako tvrdia autori spomínaného projektu, Open336 bol navrhovaný s víziou jeho úplného začlenenia do prostredia. So svojou podlažnou plochou viac ako 4,3-tisíc metrov štvorcových sa budova navyše sama stala výraznou dominantou územia.

Galéria

  • Autor: Lorenzo Zandri
  • Autor: Lorenzo Zandri
  • Autor: Lorenzo Zandri
  • Autor: Lorenzo Zandri
  • Autor: Lorenzo Zandri
  • Autor: Lorenzo Zandri
  • Autor: Lorenzo Zandri
  • Autor: Lorenzo Zandri

Za návrhom objektu stojí talianske architektonické štúdio ParkAssociati. „Pracovné priestory sa snažíme navrhovať tak, aby boli nielen príjemným sídlom pre spoločnosti, ale aj tak, aby samé o sebe pomáhali dotvoriť firemnú identitu," dočítame sa na stránke štúdia.

To sa prejavilo aj na novom projekte. „Open 336 sa zrodil z túžby vytvoriť architektúru integrovanú do kontextu a prepracovať jej charakter v súčasnom stavebnom jazyku," opisujú hlavný zámer autori. Tento koncept ovplyvnil riešenie jej vonkajšej fasády aj vnútorných priestorov. Budova na okolitú architektúru nadviazala najmä sériou veľkých okenných otvorov aj skeletovou konštrukciou, ktorá povoľuje dostatočné rozpätie jednotlivých vnútorných priestorov. Interiéry navyše disponujú vysokými stropmi, ktoré sú rovnako typické pre priemyselnú architektúru. 

Na oblasť projekt nadviazal aj zvolenými materiálmi v podobe vláknocementu a tmavého kovu. Objekt je navyše na spodnom podlaží obrastený popínavou zeleňou, čo do istej miery prispieva k vytvoreniu príjemnej vnútornej klímy. Zeleň sa nachádza aj na streche budovy.

Open336 pozostáva z piatich nadzemných a dvoch podzemných podlaží. Zatiaľ čo horné poschodia slúžia primárne na administratívu, pod zemou sa nachádza rozsiahle parkovisko. Prízemie je rozdelené na tri samostatné bloky, ktoré sú na úrovni terénu od seba oddelené dvoma otvorenými prechodmi. To návštevníkom umožňuje prejsť budovou z jednej ulice na druhú. Veľké okenné otvory, lemujúce prízemie objektu, zaručujú výborné vizuálne prepojenie s ulicou.

Aj samotné vnútorné priestory budovy boli navrhnuté s prihliadnutím na okolitú architektúru. Rovnako ako priemyselné objekty, aj budova Open336 pozostáva z viacerých miestností, ktoré si vďaka voľnej dispozícii môžu ich prenajímatelia prispôsobiť podľa svojich potrieb. Súčasťou budovy sú tak open-space kancelárie, coworkingové priestory alebo klasické kancelárskeho priestory.

Pri návrhu a výstavbe projektu bolo navyše prihliadnuté na minimalizáciu jeho vplyvu na životné prostredie. Vďaka tomuto prístupu budova získala certifikát Net Carbon Zero. Na jeho získanie musia projekty preukázať nulové emisie CO2, ktoré sú merané niekoľkokrát počas prvých 12 mesiacov, počas ktorých je budova plne využívaná. „Sme presvedčení, že architektúra by mala byť zodpovedná. Open 336 bol navrhnutý ako udržateľná budova z ľudského, ekonomického a environmentálneho hľadiska," uzatvárajú architekti.

Projekt z Milána je príkladom toho, ako možno budovať nové objekty v priemyselných oblastiach bez toho, aby došlo k narušeniu ich jedinečnej atmosféry. Stačí pritom, aby novostavby aspoň čiastočne nadviazali na architektonický jazyk okolitých budov. Vďaka tomuto prístupu by tak v často narušených alebo postupne chátrajúcich častiach mesta mohlo vznikať naozaj kvalitné prostredie, atraktívne pre firmy, zamestnancov a teoreticky aj návštevníkov.  

 

(Open336, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube