Author photoMartina Gregová 07.03.2024 20:00

Z nefunkčného priestoru fantastický byt. Vydarená rekonštrukcia ukazuje potenciál dispozičných zmien v starších domoch

Prítomnosť nosných priečok dokáže skomplikovať rekonštrukcie interiérov bytov. Pokiaľ sú ale nenosné, je možné ich dispozíciu zmeniť úplne od základov a dramaticky tak zlepšiť kvalitu bývania. Dôkazom toho je bratislavský projekt, v rámci ktorého sa zmenilo pôvodné umiestnenie takmer všetkých miestností. Vznikol tak moderný a funkčný priestor, vytvárajúci omnoho príjemnejšie podmienky pre život rodiny. 

Autor: Pavel Kudiváni

Autor: Pavel Kudiváni

Architektonická kancelária Abrama Architekti sa definuje ako bratislavské štúdio s dosahom na celé Slovensko. Špecializuje sa predovšetkým na návrhy interiérov rezidenčných priestorov. Vo svojom portfóliu však majú aj niekoľko projektov rodinných domov, verejných stavieb či dokonca urbanistických štúdií.  

V minulom roku sa jeden z ich návrhov dostal medzi ocenené diela v rámci architektonickej súťaže na novú podobu Ústavu pamäti národa, ktoré by mohlo vzniknúť v blízkosti Trnavského mýta. V minulosti štúdio prispelo aj k tvorbe verejných priestranstiev v Bratislave skrz projekt Digital Park, v rámci ktorého architekti navrhli exteriérový mobiliár a odpočinkové plochy. Nedávno návrhom exteriérového mobiliáru zvýšili kvalitu niekoľkých vnútroblokov v Humennom.  

Medzi najznámejšie interiérové projekty štúdia patrí jednoznačne Interiér okružného bytu. Starší bratislavský trojizbový byt o rozlohe 75 metrov štvorcových prešiel vďaka práci architektov kvalitnou rekonštrukciou. „Pri návrhu sme sa snažili vdýchnuť bytu staromestský charakter, pritom ale navrhnúť moderný, minimalisticky riešený interiér,” konštatujú autori. 

Galéria

  • Autor: Pavel Kudiváni
  • Autor: Pavel Kudiváni
  • Autor: Pavel Kudiváni
  • Autor: Pavel Kudiváni
  • Autor: Pavel Kudiváni
  • Autor: Pavel Kudiváni

Spomedzi najnovších realizácií od Abrama Architekti možno vyzdvihnúť aj projekt BYT BRT5, ktorý sa nachádza na Bartoškovej ulici v Bratislave. V tomto prípade medzi hlavné požiadavky investora patrilo netradičné využitie daného interiéru. Po novom totiž nemá plniť funkciu klasického bývania. Ide skôr o pracovný priestor, ktorý bude k prespaniu slúžiť len zriedkavo.   

S rekonštrukciami starších bytových jednotiek majú pritom títo tvorcovia naozaj dlhoročné skúsenosti. Svedčí o tom aj projekt s názvom Interiér staromestského bytu v Bratislave, ktorý vznikol ešte v roku 2019. Ide o byt pochádzajúci z 50. rokov 20. storočia s podlažnou plochou 83 metrov štvorcových.  

Od pôvodného stavu sa líši výraznou zmenou dispozície. Vstupná časť bytu je po novom prepojená s rozsiahlou dennou zónou, ktorej súčasťou je kuchyňa, jedálenské sedenie a obývacia izba. Predtým úplne oddelené miestnosti kuchyne a obývacej izby dnes vytvárajú jeden veľký, dostatočne presvetlený priestor.  

Na mieste bývalej kuchyne sa po rekonštrukcii nachádza menšia izba. Tam, kde bola kedysi obývacia časť, je dnes hlavná spálňa s výstupom na vonkajšiu loggiu. Zmenou prešlo aj hygienické jadro. Posun toalety dovolil vzniknúť o čosi väčšej kúpeľni, v rámci ktorej bola vaňa vymenená za sprchový kút. „Architekt využil skutočnosť, že objekt bytového domu má stĺpový železobetónový nosný systém s nenosnými vnútornými priečkami, vďaka čomu bolo možné upraviť dispozičné riešenie bytu. Zámerom pri návrhu bolo vytvorenie samostatnej dennej a nočnej zóny s nepriechodnými miestnosťami,” zhŕňa základné zmeny štúdio.  

Existujúcu konštrukciu naďalej pripomína priznaný železobetónový preklad, ktorý sa nachádza medzi jedálňou a obývacou izbou. Zaujímavým interiérovým prvkom je aj posuvná polica, ktorú je možné vďaka hornej koľajničke posúvať po celej dĺžke tmavo natretého železobetónového prekladu.

Z materiálového hľadiska v interiéri prevláda teplé drevo, doplnené o viaceré odtiene chladnejšej sivej. Celkovú atmosféru bytu dotvára aj niekoľko čiernych doplnkov a zaujímavých svietidiel. V časti hygienického zázemia architekti zvolili použitie veľkoformátových dlažieb s minimálnymi špárami. Optické zväčšenie kúpeľne bolo navyše dosiahnuté použitím veľkoformátového zrkadla vyrobeného na mieru. „Steny v celom byte sú minimalisticky riešené bielou maľovkou miestami doplnené o obrazové diela. Na dosiahnutie čistých línii boli v celom byte navrhnuté bez-zárubňové dvere s výškou dverného krídla 2150mm doplnené o zapustené soklové lišty,” dodávajú architekti.  

Interiér staromestského bytu v Bratislave je príkladom toho, aké priestorové zmeny možno docieliť v starších bytových jednotkách, pokiaľ je klient ochotný pristúpiť k väčším stavebným zásahom a výrazným zmenám v dispozícii ako takej. Byty, ktoré disponujú veľkým množstvom nenosných priečok, totiž často možno zmeniť naozaj od základov. Zmenou dispozície architekti nedosiahli len zocelenie dennej časti bytu, ale aj tej nočnej, ktorá bola pôvodne rozdelená na dva samostatne fungujúce celky, umiestnené na opačných koncoch riešeného priestoru. Byt tak po novom dáva zmysel a logiku. 

 

(Abrama architekti, Archiweb, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube