Author photoMartina Gregová 16.02.2024 17:42

Menej je viac. Staromestský byt je ódou na minimalizmus a materiálovú čistotu

Pri tvorbe interiéru bytu existuje viacero prístupov. Jedným z nich je aj minimalizmus, ktorý sa usiluje o redukciu prvkov a vplyvov, ktoré by bolo možné označiť za rušivé. V kombinácii s efektívnym rozvrhnutím dispozície či atypickými riešeniami môže vzniknúť skutočne jedinečný interiér, ktorý napĺňa najmä život majiteľa a jeho rodiny. 

Autor: Peter Jurkovič

Autor: Peter Jurkovič

V posledných rokoch sa pri návrhoch interiérov čoraz častejšie skloňuje slovo minimalizmus. Vo všeobecnosti ide o spôsob uvažovania nad priestorom, v ktorom dizajnéri uprednostňujú čisté línie, vzdušné dispozície, jednoduchosť tvarov, neutrálne farby či integrovaný nábytok a spotrebiče. Minimalistický priestor by sa vo svojej podstate dal definovať ako taký, z ktorého netreba nič uberať, no zároveň ani nič viac pridávať.

V interiéroch, ktoré sú navrhnuté v tomto štýle, zároveň nechýbajú výrazné akcenty ako dominantný kus nábytku, farebný detail či zaujímavý materiál. Jedným z princípov, ktorý minimalizmus využíva, je totiž takzvaný wow efekt, keď sa v miestnosti plnej neutrálnych prvkov zrazu objaví nečakaný a úplne odlišný detail. 

Využívanie mnohých z princípov minimalizmu možno pozorovať aj v projekte Byt D, za ktorého návrhom stojí architekt Jaromír Krobot. Okrem viacerých rezidenčných projektov v rôznych kútoch Slovenska vypracoval napríklad aj návrh interiéru dizajnového obchodu Zin Zin Concept Store v Bratislave.  

Galéria

  • Autor: Peter Jurkovič
  • Autor: Peter Jurkovič
  • Autor: Peter Jurkovič
  • Autor: Peter Jurkovič
  • Autorka: Petra Bošanská
  • Autor: Peter Jurkovič
  • Autor: Peter Jurkovič
  • Autorka: Petra Bošanská

Riešený byt sa nachádza v novostavbe v Starom Meste. Keďže architekt začal na návrhu interiéru pracovať už v čase výstavby bytového domu, mohol ešte v počiatočnej fáze vstupovať do organizácie vnútorných priestorov. Dispozícia tak bola plne prispôsobená potrebám majiteľa bytu.  

V rámci dispozičného riešenia možno hovoriť o pomerne otvorenom priestore. K zachovaniu vzdušnosti a dostatočnému presvetleniu prispievajú veľké okná aj dvere, ktoré sú v byte navrhované výhradne od podlahy po strop. 

Hlavný koncept bol založený na vylúčení všetkých prebytočných prvkov. „Byt bez vecí / byť bez vecí. Pokus o vizuálne očistenie životného priestoru tým, že veci dostanú svoje miesta. Otvorenosť, vzdušnosť, zachovanie výhľadu. Materialita vo svojej prirodzenosti, haptike. Materiál ako ornament. Materiál ako jediná farba. Náplňou by sa mal stať život rodiny,” opisuje architekt.

Ďalším dôležitým aspektom riešenia je séria na mieru navrhnutých úložných priestorov či iného potrebného nábytku. Všetky tieto interiérové prvky lemujú obvodové steny, vďaka čomu ostáva dispozícia otvorená a ľahko priechodná.  

Následne boli do jednotlivých miestností vkladané výrazné interiérové prvky, napríklad čierny jedálenský stôl, drevená lavica, ktorá nahrádza TV skrinku, komfortné sedenie v podobe viacerých kresiel či jednoduchá manželská posteľ. Čo sa týka svetelného dizajnu, aj tu architekt zvolil niekoľko výrazných svietidiel, ktoré sú v byte doplnené nenápadnými bielymi prisadenými bodovkami.

Nábytok na mieru bol navrhnutý prevažne ako drevený, čo do interiéru spolu s priznanou tehlovou priečkou vnáša teplejší pocit. Samostatne stojacemu mobiliáru zas dominujú neutrálne farby ako svetlosivá, biela či čierna.  

Samostatnú kategóriu tvorí menšia kúpeľňa, ktorá síce farebne nadviazala na zvyšok bytu, no na podlahe aj stenách boli použité úplne odlišné materiály. Kým vo zvyšku interiéru architekt navrhol svetlošedú liatu podlahu, v kúpeľni sa nachádza maloformátová dlažba terracottovej farby. Na stenách zas bola použitá keramická dlažba s výraznou kameninovou štruktúrou. Kúpeľňu od spálne oddeľuje iba šatníková skriňa, ktorá v tejto časti bytu nahradila priečku a zároveň v sebe obsiahla užitočnú funkciu. 

Čo sa týka materiálového riešenia, v interiéri možno pozorovať naozaj rôznorodé štruktúry a farebné akcenty. Medzi najvýraznejšie prvky patrí jednoznačne tehlová priečka s unikátnou štruktúrou, ktorá sa tiahne od vstupnej haly až k jedálenskému sedeniu a spálni. Iné steny boli ponechané ako betónové, prípadne omietnuté štruktúrovanou sadrovou omietkou. Atypicky je riešená aj kuchynská linka s výrazným barovým pultom. Aj tu možno pozorovať sadrové omietnutie s výraznou štruktúrou. V byte materiály zastupujú farby a do rôznych častí rezidencie prinášajú rôznu atmosféru.

Byt, nachádzajúci sa v Starom Meste, sa vyznačuje najmä jedinečnou dispozíciou a nezvyčajným materiálovým riešením. V duchu minimalizmu sú jeho súčasťou zaujímavé štruktúry či niekoľko výrazných kusov nábytku a svietidiel. Svojim spôsobom tak ide o priestorový a materiálový experiment, ktorého cieľom bolo vytvoriť vzdušný priestor, no pri zachovaní príjemnej domáckej atmosféry.  

 

(eARCH.cz, KOMARCH, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube