Author photoMartina Gregová 26.01.2024 18:05

Nadčasová kvalita starobratislavského bytu. Výnimočná rekonštrukcia od popredného architekta zachovala jeho podstatu

Zachovanie výnimočného pôvodného charakteru bytu a zároveň jeho prispôsobenie potrebám nových obyvateľov je pre mnohých architektov veľkou výzvou. V prípade, že za takouto rekonštrukciou stojí oceňované štúdio, však možno predpokladať jedinečný výsledok - a to aj pri minime dispozičných zmien a zachovaní veľkého množstva originálnych prvkov.

Autor: Peter Jurkovič

Autor: Peter Jurkovič

Peter Jurkovič na poli slovenskej architektúry pôsobí od roku 2003, keď ukončil svoje šesťročné štúdium na (vtedy) Fakulte architektúry STU v Bratislave. V minulosti pôsobil v známych slovenských ateliéroch RAUM a GutGut. Dnes je na čele vlastného architektonického štúdia, ktoré nesie názov JRKVC. Štúdio sa venuje prioritne rezidenčnej architektúre, no podieľalo sa aj na projektoch nerezidenčného charakteru.  

Do povedomia širšej verejnosti sa JRKVC dostalo v roku 2014, keď sa v rámci ocenenia CE ZA AR stalo laureátom v kategórii Rodinné domy. Projekt známy pod názvom IST-Rodinný dom sa nachádza na Krušpánovej ulici v Čunove. Tvaroslovie tohto rodinného domu odkazuje na slovenskú ľudovú architektúru. Rozpočet na jeho výstavbu bol len 75-tisíc eur.  

Projekt IST však nebol jediným dielom Petra Jurkoviča, ktoré v minulosti získalo cenu CE ZA AR. Opäť sa mu to podarilo v roku 2017 s interiérom Rekonštrukcie bytu v bývalom kláštore v Trnave. V roku 2022 v rámci rovnakého ocenenia architekt bodoval v kategórii Bytové domy s projektom Nová Dunajská v Bratislave, ktorý je výborným príkladom vhodného vyplnenia mestskej prieluky. Za zmienku stojí aj polyfunkčný bytový dom Bikoš v Prešove.  

Galéria

  • Autor: Peter Jurkovič
  • Autor: Peter Jurkovič
  • Autor: Peter Jurkovič
  • Autor: Peter Jurkovič
  • Autor: Peter Jurkovič
  • Autor: Peter Jurkovič
  • Autor: Peter Jurkovič
  • Dispozícia. Autor: Peter Jurkovič

Štúdio nezaostáva ani v realizáciách interiérových priestorov. A to aj napriek tomu, že Peter Jurkovič vo svojom blogu tvrdí, že sa necíti byť interiérovým dizajnérom. „Chcem byť architektom a tak sa profitovať. Ale pravda je taká, že pri interiérovej tvorbe má autor ďaleko jednoduchšie podmienky na to, aby vzniklo niečo, čo zodpovedá jeho predstavám a nie je ovplyvnené externými vplyvmi," opisuje architekt.  

Súčasťou jeho portfólia je tak aj rekonštrukcia bytu DBR v Bratislave. Na projekte, ktorého realizácia prebiehala ešte v roku 2022, spolupracoval s Martinom Želiarom, ktorý sa podieľal najmä na koordinácii realizácie.

Rezidencia je súčasťou pôvodne romanticko-secesného bytového domu v centre Bratislavy, pochádzajúceho z rokov 1904-1906. Stavbu navrhol viedenský architekt Ludwig Baumann, v 20. rokoch 20. storočia bola rekonštruovaná do modernisticko-kubistickej podoby českým architektom Klementom Šilingerom. Vďaka svojej jedinečnej architektúre je budova kultúrnou pamiatkou a nedávno bola obnovená.

Byt sa rozprestiera na ploche 125 metrov štvorcových. Aj napriek tomu, že ide o rekonštrukciu, nová dispozícia sa oproti tej pôvodnej takmer vôbec nezmenila. Po novom bola odstránená jedna nenosná priečka s účelom vytvorenia väčšej dennej zóny. Miernymi dispozičnými úpravami prešla aj súčasná hlavná spálňa. V tejto časti bytu bol zamurovaný jeden dverný otvor, zväčšená kúpeľňa a pribudla nízka priečka, oddeľujúca šatník od samotnej spálne.  

Vo výslednej realizácii nemožno prehliadnuť silný rešpekt k originálnym prvkom bytu. „Výtvarné riešene vo veľkej miere rešpektuje pôvodný charakter priestoru. Všetky pôvodné časti interiéru ako dvere, oblôžkové zárubne, špalety, panelové obklady stien, parapety boli zreštaurované a zjednotené novým náterom, jemne kontrastujúcim s bielym náterom stien,” približuje Jurkovič.  

Jedinečný charakter podčiarkujú aj dubové rybinové parkety, ktoré sa často objavujú v bytoch, pochádzajúcich z rovnakého obdobia. V kúpeľniach aj vo vstupnej hale boli po novom použité maloformátové dlaždice, ktoré sú rovnako ako podlaha odkazom na obdobie výstavby domu. „V centrálnej hale je ako podlahová krytina zvolená keramická dlažba s výrazným geometrickým vzorom. Dopĺňa tak veľmi strohé farebné riešenie stien a stropov. Kúpeľne sú v porovnaní s dennými miestnosťami taktiež farebne výraznejšie, s dôrazom na precíznosť použitia maloformátových, glazovaných dlaždíc,” opisuje architekt.  

Súčasťou nových vstupov bol výber svietidiel, zariaďovacích prvkov a návrh nábytku na mieru. Najvýraznejším novým prvkom je rozhodne minimalistická kuchynská linka, ktorá sa stala dominantou celého denného priestoru.

Rekonštrukcia bytu DBR je príkladom, ako možno súčasným návrhom vkusne vstúpiť do obytného priestoru, ktorý má svoje vlastné genius loci. Jemné kontrasty medzi pôvodnou architektúrou a novými prvkami sa prejavujú vo farbách a tvaroch. Vo výsledku spolupôsobia harmonicky a podčiarkujú výnimočnosť samotnej rezidencie. Ide o vynikajúcu realizáciu, potvrdzujúcu, že Peter Jurkovič patrí k absolútnej špičke súčasnej slovenskej architektúry. 

 

(JRKVC, CE ZA AR, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube