Author photoMartina Gregová 21.12.2023 15:40

Mestské bývanie s dušou: Kvalitná rekonštrukcia preniesla starší byt do súčasnosti

Zachovaná kachľová pec, interiérové dvere, dubové parkety či minimum stavebných zásahov do pôvodnej dispozície. To všetko prispelo k zachovaniu jedinečného charakteru bytu, ktorý spája historickú architektúru so súčasnou.

Autor: Tomáš Lazorik

Autor: Tomáš Lazorik

Rekonštrukcie starších bytových jednotiek, postavených prevažne v 20. storočí, sú vzhľadom na ich zhoršujúci sa stav pomerne častým javom. Najčastejšie sa jedná o rekonštrukciu bytových jednotiek v panelových či tehlových bytových domoch, postavených v druhej polovici 20. storočia. Objavujú sa však aj také prestavby, ktoré sa týkajú mestských domov, pochádzajúcich zo skoršieho obdobia. 

Pred časom sa do povedomia širokej verejnosti dostal napríklad projekt Dom pri zvonici, ktorý sa nachádza v Bratislave. Za jeho návrhom stojí architektonické štúdio gmb. Stavba od svojho vzniku v 50-tych rokoch minulého storočia prešla už nejednou úpravou. Najnovšia rekonštrukcia si preto dala za cieľ očistiť vnútorné priestory domu od nevhodných zásahov a prispôsobiť jeho dispozičné riešenie a funkčné zóny potrebám mladej štvorčlennej rodiny. 

Rekonštrukcia Domu pri zvonici je pozitívnym príkladom, ako možno pristupovať k obnove starších rodinných domov. Zatiaľ čo zvonku ostal objekt v takmer nezmenenej podobe, jeho interiér ponúka plnohodnotné moderné bývanie, prispôsobené funkčným aj materiálovým požiadavkám klienta. 

Galéria

  • Autor: Tomáš Lazorik
  • Autor: Tomáš Lazorik
  • Autor: Tomáš Lazorik
  • Autor: Tomáš Lazorik
  • Autor: Tomáš Lazorik

Ďalšou vydarenou realizáciou tohto typu je aj projekt RE-FLAT, za návrhom ktorého stojí košická architektonická kancelária RAN. Rodinný dom, ktorého súčasťou je byt z 30. rokov 20. storočia, sa nachádza v širšom centre Košíc. Jedným z hlavných zámerov projektu bola dispozičná úprava existujúcej bytovej jednotky. Vďaka návrhu od architektov sa z veľkorysého dvojizbového bytu stal plnohodnotných trojizbák, a to pri zachovaní jeho priestorových kvalít aj pri vyzdvihnutí jeho historickej hodnoty.  

Pôvodne byt disponoval väčším vstupným priestorom, samostatne fungujúcou kuchyňou so špajzou, menšou kúpeľňou, obývacou izbou a spálňou. Po novom je jeho súčasťou menšia vstupná hala, kúpeľňa s komfortnou vaňou, menšia kuchyňa, obývacia izba, spálňa a novonavrhnutá pracovňa.  

Vzhľadom na jedinečný charakter bytu a na množstvo zachovaných a hodnotných interiérových prvkov sa architekti pri rekonštrukcii predovšetkým snažili minimalizovať stavebné zásahy. Tie boli napokon obmedzené len na vybúranie dvoch existujúcich dverí v chodbe. Pri zmene dispozičného riešenia došlo najmä k funkčnej zámene jednotlivých miestností a k ich efektívnejšiemu prepojeniu. 

S cieľom vyzdvihnúť historickú hodnotu bytu ostali zachované napríklad masívne interiérové dvere medzi obývacou izbou a spálňou, dubové parkety, rákosový podhľad, kachľová pec či pôvodné terrazzo. Staromestský charakter bytu sa navyše podarilo zachovať aj vďaka vhodnému výberu mobiliáru a palete materiálov. „Jazyk detailu je súčasný a jasne čitateľný, ale s ambíciou do prostredia citlivo zapadnúť," konštatujú autori projektu. 

Jednotlivé miestnosti po novom pôsobia veľmi vzdušne a vďaka vybúraniu niektorých dverných otvorov je celý byt aj viac presvetlený. Úložné priestory, rovnako ako kuchynská linka, boli navrhnuté na mieru. Zvyšná časť interiéru bola zariadená z niekoľkých dizajnových kúskov, ktoré v celom priestore pôsobia ako jeho jasné priestorové dominanty.

V obývacej izbe je to napríklad výrazný konferenčný stolík čiernej farby či atypický jedálenský stôl. V spálni zas tmavá manželská posteľ, ktorá je netypicky odsadená od obvodovej steny, aby v zadnej časti miestnosti vytvorila priestor pre dodatočné sedenie. V prípade kúpeľne zas architekti zvolili maloformátový obklad stien, ktorý bol typický práve pre bytové jednotky, zariaďované v prvej polovici 20. storočia. 

Vďaka rôznym druhom povrchových úprav stien má každá miestnosť svoj jedinečný materiálový charakter. Spolu s decentným dreveným nábytkom a čiernymi či bielymi akcentmi v podobe mobiliáru ide o naozaj harmonicky navrhnutý interiér s jedinečným geniom loci. Zároveň je rekonštrukcia príkladom toho, že aj bez väčších stavebných zásahov možno staršie bytové jednotky premeniť na plnohodnotné moderné bývanie, spĺňajúce všetky priestorové aj funkčné požiadavky jeho súčasných obyvateľov.   

 

(RAN, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube