Author photoMartina Gregová 25.10.2023 17:36

Krásne bývanie v staršom dome. Kvalitná rekonštrukcia spája pôvodné prvky s modernými

Obnova staršieho rodinného domu priniesla jeho majiteľom plnohodnotné moderné bývanie, prispôsobené ich funkčným aj materiálovým požiadavkám. Odhalené pôvodné konštrukcie v dome kontrastujú s novými, čo dodáva bývaniu jedinečné čaro. Vznikol tak príjemný interiér, ktorý je synonymom citlivosti aj pohodlia.

Autor: Marián Gombarček

Autor: Marián Gombarček

Významnú časť slovenskej architektúry tvoria rodinné domy, postavené prevažne v priebehu 20. storočia. S cieľom prispôsobiť ich dispozičné riešenia súčasným požiadavkám, ako aj s cieľom znížiť ich energetickú náročnosť, dnes často prechádzajú rozsiahlymi rekonštrukciami. V mnohých prípadoch ide o zmeny, ktoré z architektonického hľadiska nemožno označiť za príliš kvalitné. Objavujú sa však aj také, kde výsledok rekonštrukcie naozaj stojí za to. 

O tom, že rekonštrukcia staršieho domu môže priniesť aj kvalitný interiér, svedčí projekt Dom pri zvonici, ktorý sa nachádza v Bratislave. Za jeho návrhom stojí architektonické štúdio gmb. Stavba od svojho vzniku v 50-tych rokoch minulého storočia prešla už nejednou úpravou. Spravidla však neboli koncepčné a po architektonickej stránke bola ich kvalita otázna. 

Najnovšia rekonštrukcia si preto dala za cieľ očistiť vnútorné priestory domu od nevhodných zásahov a prispôsobiť jeho dispozičné riešenie a funkčné zóny potrebám mladej štvorčlennej rodiny. Výsledkom týchto zámerov je bývanie, ktorého výnimočnosť potvrdilo získanie ocenenia Interiér roku v kategórii Súkromný interiér - rekonštrukcie. 

Galéria

  • Autor: Marián Gombarček
  • Autor: Marián Gombarček
  • Autor: Marián Gombarček
  • Autor: Marián Gombarček
  • Autor: Marián Gombarček
  • Autor: Marián Gombarček
  • Autor: Marián Gombarček

Vďaka zracionalizovaniu dispozičného riešenia na prvom nadzemnom podlaží vznikla otvorená obývacia izba prepojená s jedálňou, dostatočne veľká a praktická kuchyňa, ako aj pôsobivá vstupná hala, z ktorej sa vstupuje do kúpeľne a hosťovského WC. Druhé podlažie je vyhradené pre nočnú časť. Nachádza sa tu spálňa, izby, hlavná kúpeľňa aj osobitné WC. Rekonštrukciou prešlo celkovo 115 metrov štvorcových vnútorných priestorov.

Okrem úpravy dispozície však projekt zaujme aj prístupom k materiálom a pôvodným konštrukciám. V celom interiéri možno jasne badať zámer autorov obnovy vytvoriť kontrast medzi pôvodnou architektúrou a novými prvkami. Odhalené boli napríklad pôvodné drevené krovy či tehlové steny. Zamýšľanú atmosféru navyše podčiarkuje aj zvolený typ podlahy. Drevená podlaha s rybinovým vzorom je totiž typická pre mnoho interiérov, zariadených do polovice 20. storočia.

Celková farebná schéma vnútorných priestorov sa vyznačuje neutrálnymi tónmi, ktoré nechávajú vyniknúť niekoľkým dominantným interiérovým prvkom. Okrem odhalených pôvodných konštrukcií sa jasnou dominantou priestoru spodného podlažia stalo subtílne oceľové schodisko, ktoré bolo natreté na bordovo. Vďaka umiestneniu v centre dispozície schodisko potvrdzuje svoju dominanciu a zvýrazňuje tak kontrast medzi obývacou časťou a zvyškom domu.  

S cieľom získať čo najvzdušnejší pôdorys stavili architekti aj na použitie nábytku na mieru. Za zmienku stojí rozsiahla knižnica aj riešenie jedálenského sedenia formou drevenej lavice. V strede obývacej časti tak vznikol dostatočný priestor na umiestnenie pohodlnej sedacej súpravy. Kuchynská linka bez horných skriniek je doplnená o barový ostrov so sedením, vďaka čomu sa zväčšil úložný priestor aj pracovná plocha, určená na varenie. O optické zväčšenie priestoru a jeho ľahkosť sa postaralo niekoľko modulov úložných skríň vo vstupnej hale, ktorých hlavné dvierka boli v celom rozsahu navrhnuté zo zrkadiel.  

Rekonštrukcia Domu pri zvonici je pozitívnym príkladom toho, ako možno pristupovať k obnove starších rodinných domov. Zatiaľ čo zvonku ostal objekt v takmer nezmenenej podobe, jeho interiér ponúka plnohodnotné moderné bývanie, prispôsobené funkčným aj materiálovým požiadavkám klienta.

Pri historických priemyselných budovách či objektoch iného účelu sa s konceptom vytvárania kontrastu medzi starými a novými konštrukciami stretávame pomerne často. Pri rodinných domoch je využitie tohto princípu menej časté. Dom pri zvonici tak môže slúžiť ako kvalitný príklad pre majiteľov starších rodinných domov, ktorý sa rozhodli vydať na cestu ich rekonštrukcie.

 

(Archdaily, Interiér roku, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube