Author photoMartina Gregová 20.07.2023 18:07

Koniec ohavných rekonštrukcií: Slováci môžu zlepšiť svoje domy, pomôžu im výsledky architektonickej súťaže

Rodinné domy na Slovensku môžu prejsť výraznými zmenami - k lepšiemu. Výsledky ideových architektonických súťaží ukazujú, ako možno rekonštruovať rozličné základné typy domov. Mohlo by to prispieť k zvýšeniu celkovej kvality mestského či predmestského prostredia ruka v ruke so zlepšením kvality bývania a udržateľnosti.

Zdroj: Dávid Husár a Michal Dinda

Zdroj: Dávid Husár a Michal Dinda

Mestská radovka je ďalšou zo série ideových súťaží návrhov na riešenie obnovy rodinných domov pre Plán obnovy a odolnosti SR. Cieľom je riešiť dostavby či transformácie najčastejších typových domov z obdobia druhej polovice 20. storočia. Slovenská agentúra životného prostredia ju v spolupráci s Inštitútom Slovenskej komory architektov vyhlásila v marci tohto roka.

Víťazné projekty by nemali byť kvalitné len po stránke architektonickej či technickej, ale aj energetickej. Výsledky súťaže by zároveň mali slúžiť ako inšpirácia pre majiteľov podobných rodinných domov, ktorí chcú na ich rekonštrukciu a prípadnú dostavbu žiadať dotácie z Plánu obnovy a odolnosti. 

Rodinný dom, ktorý je súčasťou mestskej radovej zástavby, má zväčša štvorcový pôdorys s plochou strechou, prípadne strechu s nízkym sklonom. Typické je tiež rozdelenie dennej a nočnej časti na základe podlaží. Radové rodinné domy často disponujú aj nevykurovanou garážou, balkónom či terasou a v zadnej časti menšou záhradkou. V tomto ročníku súťaží na obnovu typových rodinných domov sa jedná o jediný dom s plochou strechou, preto sa porota pri hodnotení zameriava aj na jej prípadné využitie.

Do jednokolovej ideovej architektonickej súťaže, ktorá má predstaviť možné riešenia rekonštrukcie a obnovy týchto špecifických rodinných domov, sa zapojilo celkovo 23 autorských kolektívov.

 

Zdroj: Dávid Husár a Michal Dinda

 

Víťazný návrh pochádza od autorského kolektívu Dávid Husár a Michal Dinda. „Architektúra sa opiera o pôvodné tvaroslovie a uličná fasáda si zachováva pôvodný výraz aj po zateplení, ktoré je súčasťou návrhu,” dočítame sa v úvode súťažneho panelu. 

Čo sa však mení, je veľkosť vstupného portálu a stvárnenie fasády, smerujúcej do záhrady. Tá sa stáva ucelenou. Dôležitou súčasťou návrhu je aj rozšírenie dennej časti domu o plochu bývalej loggie, smerujúcej do záhrady. Po novom je exteriérový priestor riešený ako terasa, ktorá je prestrešená subtílnou pergolou. Z energetického hľadiska obnova zahŕňa zateplenie fasády, použitie tepelného čerpadla a umiestnenie fotovoltaiky na streche rodinného domu.

Porota ocenila celkovú racionalitu návrhu. „Jedná sa o dobrý, slušný návrh obnovy domu, bez zbytočností. Dom nepretvára, ale prináša vyváženú mieru vhodných riešení, vyznačujúcich sa primeranosťou a výrazovou skromnosťou,” konštatuje vo svojom hodnotení.

 

Zdroj: Jana Trnková

 

Na druhom mieste sa umiestnil návrh od Jany Trnkovej, ktorý podľa odbornej poroty predstavuje dobrý minimalistický počin. Ten sa vyznačuje najmä premyslenou zmenou dispozície. Denná zóna je totiž po novom orientovaná na obe strany – do ulice aj do záhrady. Ako autorka uvádza vo svojom súťažnom paneli: „Základom bolo, aby vonkajšia obálka zapadla medzi ostatné, ale interiér nabral nový život, v ktorom je viac svetla a priestoru.”

Z energetického hľadiska je pôvodný objekt doplnený o zateplenie fasád aj podlahy. Navrhnutá je tiež zelená extenzívna strecha, ktorá zmierni účinky slnečného žiarenia.

 

Zdroj: Roland Búš a Ľubomír Magerčák

 

Na treťom mieste sa umiestnil návrh od Rolanda Búša a Ľubomíra Magerčáka, ktorý odbornú porotu zaujal najmä tým, ako mení proporcie domu. Autori totiž rozšírili okenné otvory na oboch stranách radového domu, čím opticky zjemnili celkovú hmotu objektu.

Súčasťou rekonštrukcie je aj zateplenie obvodového plášťa, strechy a výmena výplní otvorov. Pôvodné okenné a dverné prvky majú byť po novom nahradené hliníkovými rámami s izolačným trojsklom. K lepšiemu energetickému skóre prispieva aj používanie tepelného čerpadla, solárnych panelov či lokálnej rekuperačnej jednotky

Víťazné návrhy predstavujú viaceré možnosti, ako sa dá pristupovať k rekonštrukcii rodinných domov v radovej zástavbe. Finančne náročnejšie spôsoby úplne menia architektonický ráz domu. Iné sú zas kompromisom medzi zachovaním pôvodnej architektúry a jej doplnením o súčasné požiadavky na bývanie. Veľkou výhodou predložených návrhov je možnosť ich etapizácie, čo môžu majitelia rodinných domov oceniť vzhľadom na finančnú, ale aj časovú stránku rekonštrukcie.

Za predpokladu, že by majitelia skutočne pristúpili k realizácii v zmysle výsledkov súťaže (ideálne masovo), charakteru mnohých slovenských miest, predmestí a teoreticky aj obcí by to mohlo len pomôcť. Posledné desaťročia priniesli odklon od architektonických tradícií pri súčasnom rozvoji mnohých štvrtí rodinných domov, vrátane radových. Ich architektonické ustálenie prostredníctvom vkusných obnov by mohlo vyvážiť škody, ktoré vznikli v dôsledku ľudovej tvorivosti. 

Táto súťaž dôležitá aj preto, lebo v dôsledku zvýšených požiadaviek na udržateľnosť rastie dopyt po environmentálne efektívnych riešeniach pre mestá. To znamená utlmenie extenzívneho stavebného rozvoja v podobe riedkych štvrtí rodinných domov. Kompromisom môžu byť domy radové. Ak to tak má byť, je dôležité, aby mali určitú úroveň. Výsledky súťaže prinášajú perspektívu jej zvýšenia. 

 

(SKA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Dávid Husár a Michal Dinda
  • Zdroj: Dávid Husár a Michal Dinda
  • Zdroj: Jana Trnková
  • Zdroj: Jana Trnková
  • Zdroj: Roland Búš a Ľubomír Magerčák

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube