Author photoMartina Gregová 22.04.2023 14:30

Viac kvalitného mesta. Architektonická súťaž vracia súdobý urbanizmus do narušeného prostredia

V meste Myjava, na mieste bývalej autobusovej stanice a neďaleko priemyselnej zóny vznikne nová obytná štvrť. Jej podobu hľadala v súťaži, z ktorej vygenerovala návrh s vysokým podielom verejných priestranstiev, zelene a s dobre riešenou infraštruktúrou. Mesto však najprv musí na jej výstavbu nájsť vhodných investorov.

Zdroj: Alexy & Alexy

Zdroj: Alexy & Alexy

Mesto Myjava v spolupráci so Slovenskou komorou architektov vyhlásilo v decembri minulého roka urbanisticko-architektonickú súťaž, ktorej hlavným cieľom bolo vypracovanie návrhu prestavby a dostavby mestskej časti Nová Myjava. Riešené územie je priamo napojené na centrum mesta a disponuje peknými výhľadmi do okolia. Navyše tu čoskoro dôjde aj k zrušeniu autobusovej stanice, keďže bola neďaleko centra vybudovaná nová s lepšou dostupnosťou.  

Práve tieto charakteristiky oblasť predurčujú na situovanie nových funkcií. Vo väzbe na existujúcu obytnú zónu má vyhlasovateľ súťaže zámer na mieste zrušenej autobusovej stanice vybudovať, resp. dobudovať obytnú zónu prostredníctvom koncepčne uchopeného súboru polyfunkčných a monofunkčných bytových domov.

Vzhľadom na rozsah a odhadovanú výšku investície však mesto nepredpokladá, že bude výstavbu zabezpečovať samo. Cieľom súťaže preto bolo najmä vypracovanie kvalitného návrhu, ktorý bude ponúknutý niekoľkým investorom ako možné riešenie daného územia. 

Svoje návrhy do súťaže predložilo sedem autorských kolektívov. Odborná porota nakoniec za víťazný označila návrh od štúdia Alexy & Alexy. Podľa poroty má „...víťazný návrh najväčšie predpoklady vyvážene a komplexne formovať budúcu polyfunkčnú urbanistickú štruktúru v potrebných formách mestských blokov v existujúcej, pomerne nesúrodej zástavbe."

 

Zdroj: Alexy & Alexy

 

Vo víťaznom návrhu architekti predstavujú sériu bytových domov, ktoré vo výsledku mestu prinesú 117 nových bytových jednotiek. Okrem toho sa v novonavrhnutých budovách budú nachádzať aj viaceré služby, napríklad kaviareň, obchodíky, materská škôlka, komunitné centrum či posilňovňa.  

Súčasťou projektu je aj náčrt riešenia zelených plôch v okolí budov. Okrem verejných parkov tu po novom pribudnú aj vnútrobloky plné zelene. Na svoje si tak prídu nielen deti, pre ktoré sa plánuje vybudovanie detského ihriska, ale aj dospelí, ktorí budú môcť využiť napríklad work-outové či športové ihriská.  

Odborná porota v tomto prípade ocenila najmä optimálne vyváženie zastavaných plôch s plochami verejnej zelene, a tiež aj „mestotvorné riešenie v nadväznosti na centrum mesta s dôrazom na tvorbu verejného uličného priestoru blokovou zástavbou s optimálnym umiestnením atraktívneho parteru do budúcich ťažiskových ulíc riešeného územia.”

Priľahlú cestnú komunikáciu budú navyše lemovať stromové aleje, na ktoré priamo nadviaže krytá pasáž. Súčasťou návrhu je aj riešenie neďalekej autobusovej zastávky. Tá sa vďaka svojmu tvarosloviu a použitým materiálom stane plynulou súčasťou navrhovanej pasáže.

 

Zdroj: Wood Place

 

Návrh, ktorý sa umiestnil na druhom mieste pochádza od architektov z Wood Place. Odbornú porotu v tomto prípade zaujalo najmä vhodné uvoľnenie priestoru (návrhom piazetty) v polohe vyústenia pešej trasy smerom od priemyselnej zóny. Vyzdvihnutá bola aj snaha o etapizáciu celého projektu, ktorý by sa podľa jeho autorov mohol realizovať v štyroch fázach. Podľa odbornej poroty tento návrh ponúka „racionálne až pragmatické riešenie zastavaných plôch, vymedzených existujúcimi dopravnými koridormi v jednoducho pochopiteľnom, čiastočne blokovom koncepte.” 

 

Zdroj: MS architekti

 

Tretiu cenu si v rámci súťaže Nová Myjava odnieslo štúdio MS architekti. Ich návrh kombinuje bývanie s výbornou dopravnou dostupnosťou, kvalitným verejným priestorom a množstvom zelene. Aj napriek tomu, že autori návrhu nadviazali na súčasné architektonické trendy, a to najmä v oblasti environmentálneho riešenia stavieb, odborná porota ohodnotila samotné obytné objekty v podstate skôr negatívne. Dôvodom toho bolo ich stvárnenie ako samostatne fungujúce stavby, ktoré spolu vo výsledku netvoria príliš kompaktný celok. 

Ocenené návrhy sú ukážkou rôznych prístupov k navrhovaniu nových obytných mestských štvrtí a poukazujú na aktuálne trendy v urbanizme aj v architektúre. Súťaž z Myjavy potvrdzuje, že kvalitné návrhy spoločných priestorov, zelených plôch aj odkláňanie automobilovej dopravy na okraje riešeného územia sú nielen výmyslom architektov a urbanistov, ale stávajú sa z nich čoraz častejšie aj požiadavky samotných vyhlasovateľov súťaží.

 

(SKA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • 1. miesto. Zdroj: Alexy & Alexy
  • 1. miesto. Zdroj: Alexy & Alexy
  • 1. miesto. Zdroj: Alexy & Alexy
  • 2. miesto. Zdroj: Wood Place
  • 2. miesto. Zdroj: Wood Place
  • 2. miesto. Zdroj: Wood Place
  • 3. miesto. Zdroj: MS architekti
  • 3. miesto. Zdroj: MS architekti

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube