Author photoMartina Gregová 13.06.2023 20:00

Bývanie budúcnosti? Ako vyzerajú bytovky od najlepších architektov

Odolné, vysoko udržateľné, esteticky zaujímavo poňaté aj funkčné. Presne také sú bytové domy, ktoré získali už nejedno ocenenie. Za ich návrhom stojí štúdio, ktoré bolo vyhlásené za Najlepšie architektonické štúdio roka 2022 podľa portálu Dezeen.

Zdroj: Austin Maynard architects

Zdroj: Austin Maynard architects

Jeden z najznámejších online portálov o architektúre každoročne udeľuje ocenenie Dezeen Awards za najlepšiu svetovú architektúru. Jednou z kategórii, v ktorej je možné získať cenu, je aj Najlepšie architektonické štúdio roka. Ako porotcovia sami opisujú, ich hlavným zámerom je poukázať na menej známe architektonické štúdiá, ktorých projekty sú výnimočné nielen po stránke architektonickej, ale aj funkčnej a environmentálnej.   

V poslednom ročníku Dezeen Awards 2022 sa odborná porota rozhodla titul udeliť austrálskej kancelárii Austin Maynard Architects. Ako členovia štúdia tvrdia, ich základným cieľom je vytvárať odolnú, vysoko udržateľnú, krásnu a dlhotrvajúcu architektúru.  

Vo svojom portfóliu majú síce najmä projekty zamerané na bývanie, ale venujú sa aj návrhom maloobchodných prevádzok, komerčných priestorov či drobnej architektúry. „Ako architekti sa snažíme, aby sme sa stali relevantnými pre svet, aby sme vytvorili priestory, ktoré zaujmú aj nad rámec svojej funkcie," konštatujú sa na ich webovej stránke.  

 

Terrace House. Zdroj: Austin Maynard Architects

 

Najznámejších projektom od oceneného architektonického štúdia je bytový dom Terrace House, ktorý sa nachádza v austrálskom meste Melbourne. Objekt získal ľudové pomenovanie „etické bývanie”. Jeho jedinečnosť spočíva v ekologickej, ekonomickej aj sociálnej stránke. Jedná sa o sedempodlažný objekt, ktorého súčasťou je 20 bytov, určených pre mladé a nízkopríjmové rodiny.  

V čom však spočíva jeho výnimosť? Tento projekt sociálneho bývania poskytuje svojím obyvateľom to, čo bytové jednotky tohto typu bežne neponúkajú - vysoké stropy, veľké okná a pomerne rozľahlé balkóny. „Terrace House vypĺňa veľmi potrebnú medzeru na trhu s bývaním,“ pripomínajú architekti. 

Okrem toho ide o príklad vysoko udržateľnej budovy s bytmi za relatívne dostupnú cenu a s mimoriadne nízkymi prevádzkovými nákladmi. Projekt navyše ponúka aj veľmi racionálne a príjemne navrhnuté vnútorné priestory. 

 

ParkLife. Zdroj: Austin Maynard Architects

 

Štúdio len pomerne nedávno dokončilo aj projekt ParkLife, ktorý odborníci zaraďujú medzi najudržateľnejšie bytové domy v celej Austrálii. Jeho súčasťou je celkom 37 bytových jednotiek. Päť z nich je určených na sociálne bývanie, ktoré zabezpečuje organizácia Housing Choices Australia. Obyvatelia domu majú navyše k dispozícii aj strešnú terasu či zeleninové záhony. 

Zatiaľ čo Terrace House dosiahol v rámci hodnotenia NatHERS (čo je austrálsky energetický certifikát) 8,1 hviezdičiek, ParkLife získal v tom istom hodnotení až 9,1 hviezdičiek. To dokazuje, že architekti získali nové skúsenosti a svoj novší projekt navrhli ešte o čosi efektívnejšie a udržateľnejšie.

Za vysoké hodnotenie budova vďačí najmä použitým materiálom. „ParkLife je postavený veľmi odlišne od iných, jemu podobných projektov. Väčšina bytových domov využíva veľké množstvo betónu, čo im síce zabezpečuje odolnosť a efektívnosť nákladov, ale zároveň to spôsobuje vysokú uhlíkovú stopu. V tomto projekte sme použili izolačný panelový obklad. Práve tento materiál má za následok vysoké hodnotenia v rámci udržateľnosti. Všetky použité materiály sú navyše plne recyklovateľné,” opisujú architekti.  

 

Forest House. Zdroj: Austin Maynard Architects

 

Na úspech vyššie spomenutých projektov štúdio Austin Maynard Architects nadviazalo aj ďalším, zatiaľ nezrealizovaným návrhom, ktorý nesie názov Forest House. Aj v tomto prípade si architekti kladú za cieľ vysoké hodnotenie v rámci udržateľnosti, znižovanie prevádzkových nákladov aj zapojenie komunity do procesu tvorby.  

Nový bytový dom by mal v horizonte niekoľkých rokov vzniknúť v meste Bendigo. Architekti pri jeho návrhu stavili na skromný dizajn. Jednoduché biele stavebné materiály, pochádzajúce z miestnych zdrojov, prekrýva oceľová „clona”, po ktorej sa bude tiahnuť zeleň. Výsledkom by malo byť čiastočné filtrovanie slnečného svetla. 

Ako členovia štúdia tvrdia, najväčším problémom je vždy nájsť investora či developera, ktorý sa naozaj zaujíma o rovnaké hodnoty, aké sa oni snažia do svojich návrhov prinášať. Aj napriek tomu však dúfajú, že práve ich projekty sa stanú ideálnym príkladom nielen pre výstavbu v mestách, ale aj pre život v nich. 

 

(Austin Maynard, Dezeen, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Terrace House. Zdroj: Austin Maynard Architects
  • Terrace House. Zdroj: Austin Maynard Architects
  • Terrace House. Zdroj: Austin Maynard Architects
  • ParkLife. Zdroj: Austin Maynard Architects
  • ParkLife. Zdroj: Austin Maynard Architects
  • ParkLife. Zdroj: Austin Maynard Architects
  • Forest House. Zdroj: Austin Maynard Architects
  • Forest House. Zdroj: Austin Maynard Architects

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube