Author photoMartina Gregová 07.02.2023 17:43

Exotický výstrelok alebo zdroj inšpirácie? Slávny japonský architekt navrhne bývanie v srdci Európy

Dvojica pripravovaných obytných blokov v belgických Antverpách čerpá z princípov súčasnej japonskej architektúry. Vďaka tomu vznikli dostatočne presvetlené bytové jednotky, ktoré poskytujú nerušený výhľad do okolitého zeleného parku. Na japonskú architektúru odkazujú aj použité materiály či kompozícia jednotlivých hmôt.

Zdroj: Shigeru Ban Architects

Zdroj: Shigeru Ban Architects

Japonská architektúra je hlboko zakorenená v prírode. Japonci veria, že krása je dynamická. Tradičné vnímanie krásy nazývajú slovným spojením wabi-sabi, čo v preklade znamená jej hlbšie vnímanie a možnosť vidieť a oceniť jednoduchú krásu.  

Na podobných princípoch stavia aj japonské architektonické štúdio Shigeru Ban Architects. Architekt, ktorý stojí na jeho čele, je tiež držiteľom Pritzkerovej ceny za architektúru z roku 2014. Porota ho touto prestížnou cenou ocenila najmä pre jeho inovatívne využívanie materiálu a oddanosť humanitárnym snahám po celom svete. Jeho štúdio vo svojich projektoch často volí ako stavebný materiál drevo.

Kko to môže dopadnúť, keď prestížne japonské architektonické štúdio stavia v Európe? Shigeru Ban navrhol dvojicu obytných blokov obložených drevom v Antverpách, v štvrti Nieuw Zuid. Súčasťou novej štvrte bude okrem dvojice blokov pod názvom BAN od Shigeru Ban Architects aj niekoľko ďalších budov, navrhnutých poprednými architektonickými kanceláriami. Objekty navrhnuté japonským štúdiom by mali byť dokončené v roku 2025.

Galéria

  • Zdroj: Shigeru Ban Architects
  • Zdroj: Shigeru Ban Architects
  • Zdroj: Shigeru Ban Architects
  • Zdroj: Shigeru Ban Architects
  • Zdroj: Shigeru Ban Architects
  • Zdroj: Shigeru Ban Architects

Novonavrhnutý priestor sa bude rozprestierať na viac ako 64-tisíc metroch štvorcových. Okolie blokov bude upravené pomocou terénnych modulácií tak, aby vzniklo príjemné prostredie pre trávenie času, inšpirované japonskými záhradami. Na úpravách okolia budov štúdio spolupracovalo s krajinným architektom Basom Smetsom, ktorý je známy najmä vďaka transformácii okolia chrámu Notre Dame v Paríži. Shigeru Ban prišiel do Antverp na úvodné podujatie, počas ktorého v parku symbolicky zasadil strom Ginkgo Biloba alebo „strom prianí", o ktorom sa hovorí, že je symbolom nádeje, prosperity a dlhého života. 

Jednotlivé bloky budú pozostávať z jedného šesťpodlažného bloku a jednej 25-podlažnej veže. Menšia stavba bude niesť názov Block 21 a bude mať pôdorys v tvare U, zatiaľ čo vyše 80 metrov vysoká výšková budova ponesie názov Block 24 a bude mať tvar písmena L. Oba domy navyše na troch podlažiach ponúknu priestory pre obchodné prevádzky.  

Jednou z hlavných výziev bolo podľa architektov práve zosúladenie rôznych mierok tak, aby vysoká budova mohla koexistovať s nízkymi budovami po jej boku. Oba bloky dokopy ponúknu obyvateľom Antverp 295 nových bytových jednotiek. Súčasťou projektu sú jedno- až trojizbové byty. Okrem toho však na najvyšších podlažiach vzniknú aj mezonetové rezidencie. Všetky bytové jednotky budú dostatočne presvetlené a s oknami a terasami umiestnenými tak, aby poskytovali výhľad na rieku Scheldt (Šelda) a park Nieuw Zuid. 

Domy budú postavené z hybridného dreva, betónu a ocele, čo je vnímané ako viac ekologické riešenie oproti čisto betónovým konštrukciám. Architektonický výraz budovy je predurčený kombináciou betónových stĺpov a drevom obložených horizontálnych konštrukcií a fasád samotných bytových jednotiek. Dostatočne rozľahlé lodžie a terasy sú situované po celom obvode budovy, vďaka čomu jej celková hmota pôsobí odľahčených dojmom. „Rámovaná mriežka zvýrazňuje fasády oboch budov a pôsobí ako plátno pre svoju kompozíciu. Drevo a betón sa spájajú a komunikujú, aby potvrdili silu tejto veže a dali jej miesto v panoráme Antverp. Zvolená mierka zelených plôch, šikmé strechy budov a použité materiály dodávaju celému konceptu domáckejšiu atmosféru,” povedal o projekte Shigeru Ban. 

V blízkosti budov bolo navrhnuté aj menšie nádvorie a kvalitný zelený verejný priestor, ktorý poskytne obyvateľom blokov priestory na oddych. „Chcel som vytvoriť miesto, kde si ľudia môžu oddýchnuť. Zelené prostredie je relaxačné. V Japonsku na to máme termín: shinrin-yoku. Oddýchnite si ponorením sa do zelene," povedal o projekte Shigeru Ban 

Návrh od významného architektonického štúdia v sebe spája hneď niekoľko prvkov súčasnej japonskej architektúry. Práve vďaka kombinácii zvolených materiálov, tvarov či kompozície hmôt je projekt jedinečný. Nové bytové jednotky poskytnú svojim obyvateľom príjemné výhľady do zeleného parku a tiež dostatok terasových plôch, kde môžu ľudia tráviť čas v lepšom spojení s okolitou prírodou.

Prvý projekt japonských architektov v Belgicku sa tak stáva príkladom nového jedinečného prístupu, ktorý má nepochybne čo ponúknuť aj európskemu trhu. Ide zároveň o pripomienku, že pri snahe o budovanie miest priaznivých pre život sa treba inšpirovať aj možno vzdialenými vzormi, zvlášť v prípade, že sú spojené s výnimočnými architektmi. Nový projekt tak bude prínosom nielen pre dynamicky sa rozvíjajúce Antverpy, ale aj pre architektonickú diskusiu v Belgicku i za hranicami.  

 

(Archdaily, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube