Author photoMartina Gregová 17.04.2023 19:09

Zbytočné predsudky voči skvelému riešeniu: Cohousing môže byť alternatívou štandardného bývania

Projekt De Sijs v belgickom Leuvene stavia na princípoch cohousing bývania. U nás ide zatiaľ o málo známy pojem a nevyužitý princíp. V mnohých krajinách však pomáha vytvárať kvalitné, k životnému prostrediu šetrné a u obyvateľov miest veľmi obľúbené obytné komplexy.

Autor: Stijn Bollaert

Autor: Stijn Bollaert

V meste Leuven stojí bytový komplex, ktorý je výborným príkladom takzvaného cohousing spôsobu bývania. Základná myšlienka cohousingu spočíva v kladení veľkého dôrazu na budovanie medziľudských vzťahov, avšak pri zachovaní dostatočného súkromia a nezávislosti jednotlivých obyvateľov. Samotní obyvatelia v tomto prípade nevlastnia len svoj vlastný súkromný dom či byt, ale spoluvlastnia aj spoločné exteriérové priestory a v mnohých prípadoch aj spoločenské objekty, poskytujúce rôzne možnosti využívania.  

Za návrhom projektu De Sijs v meste Leuven stojí architektonické štúdio OFFICEU. Ide o výstavbu troch samostatných objektov, v ktorých je umiestnených celkovo 12 bytových jednotiek. Okrem toho sa v bytovom komplexe nachádzajú aj kolektívne priestory a spoločná záhrada vo dvore. Zatiaľ čo bytové jednotky sú umiestnené v troch novostavbách, spoločné priestory sú umiestnené v historickej budove z 18. storočia.  

„Pamiatkovo chránená historická budova sa nachádza v strede hlavnej pešej osi a je hlavným vstupom do celého komplexu. Okrem toho tu nájdeme aj spoločný jedálenský priestor s kuchyňou, útulný obývací priestor, ateliér a coworkingový priestor. To všetko sa stalo srdcom projektu De Sijs," opisujú základnú schému autori projektu.  

Galéria

  • Autor: Stijn Bollaert
  • Autor: Stijn Bollaert
  • Autor: Stijn Bollaert
  • Autor: Stijn Bollaert
  • Autor: Stijn Bollaert
  • Autor: Stijn Bollaert
  • Autor: Stijn Bollaert
  • Autor: Stijn Bollaert

Ako to už je pri obdobných typoch bývania zvykom, aj v tomto prípade predchádzal procesu navrhovania aj participatívny projekt. Obyvatelia sa tak už od fázy plánovania projektu podieľali na budúcej podobe svojho domova aj na vytvorení pravidiel jeho fungovania. Po nasťahovaní sa rovnakým dielom podieľajú aj na prevádzke celého komplexu.  

Spoločný dvor je situovaný na južnej strane pozemku. Vďaka tomu je vizuálne aj zvukovo chránený od zhonu neďalekej ulice. V dvore sa nachádzajú priestory na oddych, hranie sa pre deti aj záhradka. Výškové rozdiely medzi jednotlivými časťami pozemku sú riešené jednoduchým schodiskom a tiež umiestnením krytého parkoviska v spodnej časti jedného z obytných objektov. Vďaka tomu sú všetky automobily aj bicykle odstavené na jednom mieste, čo umožnilo dostatočné využitie zvyšku pozemku.  

Bytové objekty ponúkajú širokú paletu bytov – od menších garsónok až po trojizbové mezonety. Ich interiéry sú navrhnuté tak, aby boli jednoduché a funkčné, s dôrazom na prírodné materiály a minimalizmus. Každá bytová jednotka navyše disponuje dostatočne veľkou dennou miestnosťou s priľahlou terasou, orientovanou do spoločnej záhrady.  

Zaujímavosťou tejto realizácie sú aj použité stavebné materiály. Skeletová konštrukcia bytových objektov pozostáva prevažne z drevených trámov a stĺpov. Zateplenie je riešené formou celulózovej izolácie, ktorá bola následne opláštená korkovými panelmi. Tento materiál má hneď niekoľko výhod. V prvom rade má vysokú vodeodolnosť a dlhú trvanlivosť. Rovnako poskytujú korkové panely výbornú zvukovú aj tepelnú izoláciu. Práve vďaka jeho mnohým benefitom sa korok stáva čoraz obľúbenejším stavebným materiálom.  

Projekt je navrhnutý tak, aby bol udržateľný a šetrný k životnému prostrediu. Budovy využívajú obnoviteľné zdroje energie, napríklad solárne panely a tepelné čerpadlá, a minimalizujú tak svoj dopad na životné prostredie. Solárne panely poskytujú energiu na vykurovanie a ohrev vody, čím sa zároveň znižujú aj náklady na energie pre jednotlivé byty. Okrem toho je spoločná záhrada využívaná na pestovanie čerstvých potravín a nachádzajú sa v nej aj úle pre včely.

Aj keď cohousing ako spôsob bývania vznikol už v 70. rokoch 20. storočia, na našom území sa zatiaľ neteší výraznej obľube (v Bratislave sa pripravuje len prvý zámer v rámci súboru Nesto). Okrem toho, že podobné projekty prispievajú k budovaniu komunity a sociálnych interakcií, sú mnohokrát šetrné k životnému prostrediu. Najväčšia výhoda tohto typu bývania však spočíva v tom, že podoba samotného komplexu vzíde z požiadaviek jeho budúcich obyvateľov. De Sijs je úspešným príkladom cohousingu, ktorý ukazuje, že komunitné bývanie môže byť udržateľné, ekonomicky výhodné a zároveň architektonicky príjemné a prispôsobené jeho obyvateľom.

 

(OFFICEU, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube