Author photoMartina Gregová 05.10.2022 20:03

Nájomné bývanie, ktoré predčí aj luxusné projekty. Architekti spojili súčasný dizajn s prírodným prostredím

Už v roku 2016 bola vyhlásená architektonická súťaž na nájomné bývanie vo švajčiarskom meste Sargans. Pôvodným cieľom bolo svojpomocne zrekonštruovať starú stavbu rodinného domu. Nakoniec však po dohodne s investorom padlo rozhodnutie starú budovu odstrániť a vypracovať nový projekt.

Autor: Alex Shoots Buildings

Autor: Alex Shoots Buildings

Projekt je previazaný s architektonickou kanceláriou Apropos Architects, ktorej členovia pochádzajú z Česka. Architekti pôsobia nielen v Prahe, ale aj v Zürichu a Haagu. Počas svojej profesnej praxe členovia štúdia pracovali v mnohých renomovaných ateliéroch vo Švajčiarsku (Herzog & de Meuron, Annette Gigon & Mike Guyer Architekten) a Berlíne.

Mladý kolektív bol pôvodne investorom oslovený s požiadavkou na prestavbu starého domu zo 70-tych rokov 20. storočia s cieľom naplniť súčasné požiadavky klienta. Po následnej debate a dohode s klientom sa nakoniec rozhodlo o odstránení pôvodného objektu a postavení úplne nového projektu na jeho mieste. S cieľom získať najkvalitnejší návrh bola už v roku 2016 zorganizovaná architektonická súťaž, ktorú so svojim návrhom vyhralo práve štúdio Apropos Architects. Zadanie a program projektu vychádzajú z požiadaviek investora na návrh viladomu (teda menšieho bytového domu s piatimi bytmi). 

Navrhovaný bytový dom sa nachádza v meste Sargans na miernom svahu, ktorý je charakteristický svojimi panoramatickými výhľadmi na najdôležitejšie dominanty v okolí. Neďaleko bytového domu sa nachádza zámok Sargans, vrchy Gonzen a Pizol. Práve panoramatické výhľady do okolia sa stali jedným zo základných východiskových bodoch projektu.

Architekti navrhli objem aj orientáciu fasád objektu tak, aby nebol výhľad na okolie ničím rušený. „Kombinácia jednotlivých bytov a dispozície domu je navrhnutá spôsobom, ktorý umožňuje umiestnenie všetkých miestností k fasáde objektu a zaisťuje tak prísun prirodzeného denného svetla,” opisujú základné dispozičné riešenie autori projektu. Každý byt je tak orientovaný na tri svetové strany s výhľadom na tri hlavné dominanty v okolí - Gonzen, zámok Sargans a vrcholok Pizol. Týmto jednoduchým prístupom architekti zaistili nielen zdravšie vnútorné prostredie bytov a lepšie výhľady, ale tiež aj vyššiu kvalitu bývania. 

Galéria

  • Autor: Alex Shoots Buildings
  • Autor: Alex Shoots Buildings
  • Autor: Alex Shoots Buildings
  • Autor: Alex Shoots Buildings
  • Autor: Alex Shoots Buildings
  • Autor: Alex Shoots Buildings
  • Autor: Alex Shoots Buildings

Dom je osadený do severovýchodnej časti parcely, vďaka čomu je možné plnohodnotne využiť južne orientovanú záhradu. Odstupy od krajov pozemku, miestne stavebné predpisy a koeficient zastavanosti spoludefinujú umiestnenie, objem a tvar budovy. Podľa požiadaviek klienta boli navrhnuté štyri nájomné byty, ktoré sú umiestnené na dvoch nadzemných podlažiach. Byty na spodnom podlaží majú priamy vstup na záhradu, byty na druhom podlaží zas súkromné terasy a balkóny. Tretie nadzemné podlažie zaberá byt investora a okrem štedrej rozlohy ponúka aj terasu po celom obvode.

Jadrom objektu je schodisko s výťahom, ktoré je umiestnené v strede dispozície stavby s cieľom zaistiť niekoľkostranové orientácie jednotlivých miestností bytov. Schodisko s medzipodestou a výťahom patrí k nevykurovanej časti domu. Ako architekti sami opisujú, „toto riešenie umožňuje efektívne využiť povolenú započítateľnú podlažnú plochu a ponúkne tak väčšie a kvalitnejšie dispozície jednotlivých bytov.” 

Objekt má aj vlastnú podzemnú garáž, ktorej vchod sa nachádza na severovýchodnom rohu parcely. Podzemné parkovisko má sedem parkovacích miest pre automobily a osem parkovacích miest pre bicykle. Tri dvojice parkovacích státí sú vybavené nabíjacimi stanicami pre elektromobily. 

Záhrada bytového domu je z veľkej časti zatrávnená. Časť zelene, prislúchajúca k bytom na prízemí, je od zvyšku záhrady, určenej k spoločnému používaniu obyvateľov domu, oddelená pomocou živých plotov. Súčasťou návrhu bol aj spoločný priestor pre záhradné grilovanie či skladový priestor pre záhradné náradie. Nájomníkov domu vyberal priamo majiteľ budovy a niektorí z nich boli starí priatelia či príbuzní. Vďaka novým a starým vzťahom dom funguje ako jeden veľký organizmus, kde sa napriek rozľahlým súkromným bytom ľudia často stretávajú a rozprávajú. 

Čo sa týka materiálov, nosným prvkom návrhu je purpurový kameň Verrucano-Schiefer, ktorý sa nachádza v miestnych horách. Ten domu prepožičal ľahko purpurový železný odtieň. Vstupná nika a vnútorné schodiská sú realizované z trvalých a hodnotných materiálov – Corten, pohľadový betón a terrazzo na podlahe. Okná sú navrhnuté ako drevo-hliníkové. Ľahké zábradlia sú riešené ako kovové (čierna oceľ). 

Dom je s ohľadom na svoju horskú polohu a vzťah k prírode zrealizovaný vo švajčiarskom ekologickom štandarde Minergie. Ako hlavný zdroj energie slúži tepelné čerpadlo zem-voda. Jednotlivé byty sú vykurované podlahovým kúrením. Tepelné straty sú minimalizované vďaka kvalitnej obálke objektu - 20 centimetrovej minerálnej tepelnej izolácii a drevo-hliníkovým oknám s trojvrstvovým tepelno-izolačným zasklením. Dažďová voda je z terás a strechy domu odvádzaná pomocou vnútorných a fasádnych zvodov (umiestnených pod omietkou v tepelnoizolačnej vrstve fasády). 

Bytový dom Eisenerz je v mnohých aspektoch typickým príkladom švajčiarskej architektúry. Vyznačuje sa úctou k prírode, vysokou funkčnou hodnotou, kvalitnými a miestnymi materiálmi a silnou náväznosťou na klimatické podmienky. Realizácia je skvelým príkladom toho, že aj ateliér z inej krajiny dokáže správne uchopiť nielen miestne podmienky, ale aj tradície a hodnoty daného prostredia.  

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube