Author photoMartina Gregová 05.08.2023 18:22

Nová inšpirácia pre Slovákov: Architekti ukázali, ako zlepšiť domy s prejazdom

Architektonická úroveň a kultúra jednotlivých rekonštrukcií by sa mala zvýšiť. Myslí si to Slovenská komora architektov, reagujúc na podporu obnovy domov v rámci Plánu obnovy a odolnosti. Z tohto dôvodu pripravila sériu súťaží, zameraných na návrh vzorových rekonštrukcií pre jednotlivé typy rodinných domov, ktoré sa najčastejšie vyskytujú v slovenských mestách a obciach. Jedným z nich sú domy s prejazdom. 

2. miesto ex aequo. Zdroj: Adam Benčo, Lukáš Blana

2. miesto ex aequo. Zdroj: Adam Benčo, Lukáš Blana

V rámci Plánu obnovy a odolnosti SR môžu majitelia rodinných domov požiadať o dotáciu na ich rekonštrukciu či dostavbu. Vykonané práce musia vo výsledku znížiť potrebu vykurovania, zvýšiť využívanie udržateľnej energie či iným spôsobom zlepšiť energetickú hospodárnosť rekonštruovaného objektu.

S cieľom inšpirovať majiteľov starších rodinných domov, postavených prevažne počas 20. storočia, Slovenská agentúra životného prostredia v spolupráci s Inštitútom Slovenskej komory architektov vyhlásila sériu architektonických súťaží. Predložené návrhy mali predstaviť zaujímavé spôsoby, ako možno pristupovať k rekonštrukcii na Slovensku najviac rozšírených typov rodinných domov.  

V roku 2022 boli vyhlásené tri ideové architektonické súťaže, ktoré riešili rodinné domy typu Štvorec, Kocka a Orava. Prednedávnom na tieto súťaže nadviazali ďalšie tri. V tomto roku architekti vypracovali ideové návrhy na rekonštrukciu domov, ktoré sú súčasťou mestskej radovej zástavby, gánkového domu, ako aj domu s prejazdom.

Galéria

  • 2. miesto ex aequo. Zdroj: Adam Benčo, Lukáš Blana
  • 2. miesto ex aequo. Zdroj: Ľudmila Haluzíková, Tomáš Gelien
  • 3. miesto es aequo. Zdroj: impressARCH
  • 3. miesto es aequo. Zdroj: Wood Place
 

Posledný spomínaný rodinný dom je na Slovensku pomerne rozšírený. Jeho typickým prvkom je krytý prejazd, ktorým sa z ulice vchádza do vnútorného dvora. V priebehu rokov od ich výstavby boli často rozširované a pristavované o ďalšie obytné miestnosti či doplnkové exteriérové prvky v časti dvora. Tieto typy domov sa síce nachádzajú prevažne vo vidieckých sídlach, môžeme ich však nájsť aj vo väčšine našich miest, kde sú pomerne často súčasťou súvislej radovej zástavby. 

Od súťažných návrhov sa očakávalo, že poskytnú riešenia na obnovu, ktorá dosiahne 30-60% úspor primárnej energie. Okrem toho však mali jednotlivé návrhy reagovať aj na súčasné požiadavky na bývanie. Do úvahy tak prichádzala napríklad zmena dispozície či citlivé zásahy do fasády objektu. Do súťaže sa zapojilo celkovo 27 účastníkov.  

V rámci súťaže sa porota rozhodla neudeliť prvé miesto, keďže podľa jej členov žiaden z návrhov svojou kvalitou neprevyšoval ostatné. Za najväčšie negatívum hodnotitelia označili fakt, že väčšina návrhov takmer absolútne nepracuje s jedinečným priestorom prejazdu. „Hoci sa jedná o dobre známe typy rodinných domov, súťaž ukázala, že vôbec nejde o jednoduché zadanie pre architektov. V prípade svojpomocných obnov vedených neodbornou verejnosťou sa tak môže jednať o ešte problematickejšiu situáciu, ktorá bude viesť k nevhodným riešeniam,” dočítame sa v komentári odbornej poroty. 

 

2. miesto ex aequo. Zdroj: Adam Benčo, Lukáš Blana

 

Druhú cenu ex aequo získal autorský kolektív na čele s Lukášom Blanom. Najvýraznejším a odbornou porotou najviac oceňovaným priestorom je pristavaný nevykurovaný skleník/zimná záhrada. Svojim tvarom nadviazal nový objem na existujúcu architektúru rodinného domu, pričom sa od nej odlíšil len materiálovo. Tento nový poloexteriérový priestor zvyšuje kvalitu bývania a tiež jeho využiteľnosť počas celého roka. Z hľadiska tepelnej ochrany je zrejmá snaha o zlepšenie stavu aj v jednotlivých konštrukčných detailoch. 

Na rovnakom mieste sa umiestnil aj návrh od kolektívu, na čele ktorého stojí Tomáš Gelien. Tento projekt ako jeden z mála počíta aj s alternatívnym využitím prejazdu, avšak bez konkrétnych návrhov na to, ako jednotlivé funkcie podporiť po architektonickej stránke. Odborná porota v tomto prípade rovnako ocenila úspornosť návrhu aj jeho technickú premyslenosť. Z environmentálneho hľadiska projekt počíta so zachytávaním dažďovej vody a s umiestnením nového tepelného čerpadla. 

Tretiu cenu získali rovnako dva návrhy. Štúdio impressARCH predstavilo riešenie, ktoré je podľa poroty decentné. Takmer vôbec totiž nemení architektonický výraz samotného domu. Ako súčasť domu bola pridaná len väčšia zasklená plocha smerom do záhrady a tiež terasa, ktorá použitým materiálom reaguje na tradičnú vidiecku architektúru.  

 

3. miesto ex aequo. Zdroj: Wood Place

 

Na rovnakom mieste sa umiestnil aj projekt od štúdia Wood Place. Jeho najvýraznejším prvkom je odkopanie zeminy v zadnej časti domu, vďaka čomu sa lepšie sprístupnila jeho podzemná časť. V nadväznosti na prvé nadzemné podlažie zároveň vznikla rozšírená terasa, osadená na subtílnych stĺpoch. Aj keď ide o architektonicky veľmi zaujímavý koncept, z hľadiska Plánu obnovy a odolnosti ho odborná porota označila za menej prínosný.  

Predložené návrhy ponúkajú viaceré spôsoby, ako možno pristupovať k rekonštrukcii a dostavbe jedného z najrozšírenejších typu domov na území Slovenska. Na rozdiel od zvyšných súťaží v rámci série sa však autori jednotlivých návrhov zamerali skôr na architektonickú stránku rekonštrukcií ako na  environmentálnu. Napriek tomu však môžu výsledky súťaže poskytnúť obyvateľom takýchto rodinných domov zaujímavé nápady, ktoré skvalitnia ich bývanie.  

 

(SKA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube