Author photoMartina Gregová 03.10.2023 17:50

Nádherné bývanie v normalizačnej bytovke: Bratislavský byt spája pôvodné kvality s modernými riešeniami

Rekonštruovať staršie bytové priestory s ohľadom na vysoké nároky nových majiteľov nie je jednoduché. Architekti musia zvažovať, či má pôvodné dispozičné či materiálové riešenie kvality, hodné zachovania. Zároveň ich musia spojiť s požiadavkami moderného bývania. V prípade bytu v dome zo 70-tych rokov minulého storočia sa to podarilo.

Byt s terasou. Autori: Nora a Jakub Čaprnka

Byt s terasou. Autori: Nora a Jakub Čaprnka

Bratislavský ateliér What Architects má za sebou už niekoľko vydarených projektov v oblasti bývania. V roku 2018 sa do povedomia širšej verejnosti dostal rekonštrukciou staršieho bytu z 50. rokov 20. storočia , ktorý sa nachádza neďaleko bratislavskej Kalvárie. Realizácia s názvom Prízemný byt sa totiž v roku 2018 stala jedným z víťazov v rámci ocenenia CE ZA AR v kategórii Interiér.

Cieľom tejto rekonštrukcie podľa slov autorov „nebolo maximálne účelové využitie jeho celej podlažnej plochy, ale adaptácia existujúcej funkčnej prevádzky do novej výtvarnej a architektonickej podoby." Jadrom dispozície sa v tomto prípade stalo hygienické zázemie, okolo ktorého boli následne rozmiestnené všetky požadované funkcie.  

Prízemný byt ale ani zďaleka nie je jedinou kvalitnou prácou ateliéru. Niekoľko veľmi prepracovaných návrhov štúdio predstavilo aj v tomto roku. Z diel, nachádzajúcich sa na území Bratislavy, nemožno nespomenúť projekt Skyflat. Ide o návrh a následnú realizáciu interiéru trojizbového bytu, ktorý sa nachádza v komplexe Sky Park.

Galéria

  • Byt s terasou. Autori: Nora a Jakub Čaprnka
  • Byt s terasou. Autori: Nora a Jakub Čaprnka
  • Byt s terasou. Autori: Nora a Jakub Čaprnka
  • Byt s terasou. Autori: Nora a Jakub Čaprnka
  • Byt s terasou. Autori: Nora a Jakub Čaprnka
  • Byt s terasou. Autori: Nora a Jakub Čaprnka
  • Byt s terasou. Autori: Nora a Jakub Čaprnka
  • Byt s terasou. Autori: Nora a Jakub Čaprnka
  • Prízemný byt. Autor: Tomáš Krištek
  • Prízemný byt. Autor: Tomáš Krištek
  • Prízemný byt. Autor: Tomáš Krištek

V tomto prípade sa architekti museli popasovať najmä s nezvyčajným tvarom jednotlivých izieb, ktorý vychádza z hmotového riešenia celého objektu. Do tvarovo dynamického interiéru architekti vstúpili mierne zaoblenými prvkami. Tie vnútorné priestory bytu opticky zmäkčili. Výberom materiálov zas nadviazali na okolitú zástavbu.  

V tomto roku ateliér predstavil aj jednu zo svojich najnovších rekonštrukcií. Projekt s názvom Byt s terasou sa nachádza na Novosvetskej ulici v Bratislave. Štvorizbová rezidencia je súčasťou nedávno zrekonštruovaného bytového domu zo 70. rokov 20. storočia.

Ide o dobrú lokalitu s pohľadmi na celú metropolu. „Základný ideový koncept nášho návrhu vychádza zo zachovania pôvodnej dispozície s vytvorením nových priestorových kvalít: výhľady na mesto sa otvárajú už pri vstupe do bytu, pôvodná tmavá vagónová kuchyňa sa stáva súčasťou spoločenského priestoru s prepojením na obývačku s jedálňou. Hosťovská izba s oknom orientovaným na východ do hustej zelene je pripravená sa v budúcnosti transformovať na plnohodnotnú manželskú spálňu,” opisujú filozofiu riešenia autori rekonštrukcie.  

V rámci úprav došlo predovšetkým k úplnému či čiastočnému odstráneniu niektorých priečok a nosných stien. Vďaka tomu sa architektom podarilo celý priestor bytu viac prepojiť a zároveň získať nové cenné priestory, ktoré boli následne využité podľa požiadaviek klientov.

Najväčšími dispozičnými zmenami prešla pôvodná nočná časť. Predĺženie chodby prinieslo obyvateľom bytu nové úložné priestory. Prepojenie pôvodnej kúpeľne a WC zas umožnilo väčší komfort pri využívaní hygienického zázemia. Už spomínané spojenie obývacej izby s kuchyňou zjednotilo celú dennú časť, a to po funkčnej aj vizuálnej stránke. Rozšírením menšieho WC pri vstupe vznikla nová, plnohodnotná kúpeľňa.  

Architekti nechceli zabudnúť na pôvodnú architektúru. „Nielen priestorové, ale aj materiálové a farebné riešenie interiéru nadväzuje na pôvodnú architektúru bytového domu,” upozorňujú. Prejavilo sa to napríklad v zachovaní pôvodného murovaného krbu aj v odhalení pôvodného CDM muriva či stropu z pohľadového betónu. Rovnako ako pri projekte Skyflat, aj tu autori návrhu vstupujú do zložitej dispozície oblými tvarmi nábytku na mieru či dokonca celých stien. To do vnútorných priestorov bytu prináša niekoľko zaujímavých detailov. 

Z materiálového hľadiska sa interiér nesie v svetlých tónoch, a to počnúc povrchovými úpravami až po nábytok na mieru či mobiliár. Najvýraznejšou farbou, použitou vo vnútorných priestoroch, je terakota, ktorá sa vo forme maloformátového obkladu stala súčasťou kúpeľne.  

Rekonštrukcia Bytu s terasou vyťažila z kvalít pôvodnej architektúry a dispozície maximum, vďaka čomu vznikol moderný byt, ktorý vo výsledku naplnil funkčné a priestorové požiadavky klientov. Dispozičné zmeny umožnili prepojenie jednotlivých častí dennej zóny do jedného funkčného celku a racionalizovanie priestorov nočnej zóny. Výber použitých materiálov vychádzal z tých pôvodných, a v niektorých častiach bytu dokonca reagoval aj na okolitú zástavbu.

„Nová podoba interiéru sa tak nesnaží prepísať priestorovo-výtvarnú koncepciu pôvodnej architektúry, ale novým spôsobom rozvíjať jej existujúce kvality,” uzatvárajú opis projektu jeho autori. Vystihli tak princípy každej dobrej rekonštrukcie: zachovať a povýšiť silné stránky pôvodného riešenia s prihliadnutím na potreby a komfort majiteľov. Vzniklo tak nádherné miesto pre život. 

 

(What Architects, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube