Author photoMartina Gregová 10.08.2022 17:52

Z obyčajného bytu spravili skvost. EMA spája svetlo a otvorenosť

Rekonštrukcia trojizbového bytu EMA v centre Bratislavy je zaujímavým príkladom toho, ako možno pomocou drobných stavebných úprav a realizáciou na mieru navrhnutých stolárskych prvkov vytvoriť jedinečný interiér. Práve vďaka týmto neopozeraným princípom sa interiér bytu dostal medzi diela nominované na prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR 2022.

Autorka: Katarína Príkopská

Autorka: Katarína Príkopská

Medzi nominované diela v kategórii Interiér sa tento rok dostali až štyri interiéry z prostredia Bratislavy. Patria k nim priestory kaviarní After či Grão, ale tiež aj inšpiratívne interiéry bytov. Jedným z nich je byt EMA. Autorom tejto nevšednej realizácie je architektonický ateliér TOITO, ktorého členmi sú Katarína Príkopská, Ivan Príkopský a Tomáš Szőke. Ateliér je známy svojím nekonvenčným prístupom k dispozíciám - známy je napríklad ich návrh a následná realizácia domu v Budmericiach, ktorý obdobne ako interiér EMA búra tradičné delenie priestoru a umožňuje jeho flexibilnejšie využívanie.

Byt o rozlohe 76 m2 sa nachádza v Starom meste a určený je na bývanie pre mladú rodinu. Ako architekti sami tvrdia, „pôvodné delenie priestoru na izbu-chodbu-izbu považujú nateraz za prekonané.” Nový byt sa navyše pokúša spojiť protiklady, teda intímny svet domácich a intenzívne stretnutia s rodinou a priateľmi. Je to plán aktivít a možností.

Architekti pomocou drobných stavebných zásahov odstránili časť priečok a následne odstránili niekoľko dverí. Členitá denná časť je spojitý preplávajúci priestor. Samostatne riešené sú priestory detskej izby a kúpeľne. Vďaka tomu vznikol jeden otvorený priestor, v ktorom sa spája chodba, denná miestnosť, kuchyňa a spálňa. „Rozdiel medzi funkčnými celkami sa zmenšuje. Spálňa sa stáva pohodlným rozšírením jedálne, vstupná hala je pracovňa a spojovacia chodba, hosťovská / detská izba je druhou pracovňou,” opisujú autori.

Galéria

Po vstupe do bytu sa tak otvára chodba, ktorá však nepôsobí ako obyčajný koridor, ktorý má byť len komunikačným priestorom. Okrem úložných priestorov sa tu nachádza aj pracovný stôl a na konci chodby je viditeľný priestor kúpeľne, ktorý je od zvyšku bytu oddelený polotransparentnou stenou z drevených lamiel. Tie ďalej pokračujú pred priestor, kde sa nachádza práčka. Po ľavej strane chodby sa nachádza detská izba, kuchyňa s jedálenským sedením a následne aj spálňa s drobnou kúpeľňou. Pôvodnú stenu, deliacu kuchyňu a spálňu, nahradila drevená lamelová konštrukcia s troma interiérovými oknami, ktoré vytvárajú zaujímavé priehľady. Ako architekti vysvetľujú, „toto spojenie je osobné pre majiteľov. Intímnym priestorom sa stáva celý byt.”

Čo sa týka materiálového riešenia, tvorcovia sa snažili čo najviac odkryť pôvodné konštrukcie. Vďaka tomu sa vizibilnými stávajú príjemne pôsobiace tehlové steny. Tie sú následne skombinované so svetlým drevom, ktoré je používané najmä v novovzniknutých konštrukciách, ale tiež aj ako súčasť mobiliáru. V priestore sa ďalej objavujú výrazné čierne akcenty, ktoré vytvárajú na viacerých miestach v byte zaujímavé momenty. Celý interiér dotvárajú svietidlá a vypínače značky KATYPATY a množstvo zelene.

Za zmienku stojí aj výmena svetla medzi jednotlivými miestnosťami, ktorá je možná práve vďaka interiérovým oknám a viacerým priehľadom. Vďaka týmto prvkom dostali architekti prirodzené svetlo aj do chodby a tiež do druhej kúpeľne. Zároveň tieto prvky ešte viac otvárajú dispozíciu a násobia kontakt medzi jednotlivými miestnosťami. Realizácia bytu EMA zároveň rieši večný problém presvetlenia kúpeľňových jadier v klasických dispozíciách slovenských bytov.

Interiér bytu EMA je odvážnym a nekonvenčným riešením inak klasickej dispozície typického „trojizbáku". Je skvelým príkladom toho, ako sa dá dobre pracovať s dispozíciou - kreatívne riešenie pomohlo do priestoru bytu dostať ďalšiu, hoci menšiu kúpeľňu. Aj pri relatívne malých búracích prácach vznikol z bytu dostatočne presvetlený a otvorený priestor. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube