Author photoMartina Gregová 01.02.2024 18:46

Totálna zmena: Kreatívni architekti premenili malý byt na veľký

Kreatívni architekti dokážu urobiť aj malý priestor omnoho funkčnejším. Vďaka premysleným zmenám dispozície sa tak z pôvodne dvojizbového bytu môže sa stať trojizbový. Keď sa sa navyše nové riešenie spojí s kvalitným vybavením či dizajnom, výsledkom je výborná investícia a omnoho lepšie podmienky pre bývanie.

Zdroj: PORA design

Zdroj: PORA design

Košické interiérové štúdio PORA má jasne rozpoznateľný a čitateľný rukopis. Vo svojich návrhoch sa dizajnéri neboja experimentovať s netradičnými materiálmi a farbami. Výsledkom sú jedinečné interiéry rezidenčných aj verejných priestorov. „U nás veríme, že priestor má moc transformovať životy. Sme tu, aby sme pomohli vytvoriť krásny, funkčný a inšpirujúci interiér, ktorý odráža osobnosť a túžby jeho budúcich užívateľov,” tvrdia architekti v rámci svojej oficiálnej prezentácie.

Medzi najnovšie projekty realizované pod taktovkou interiérového štúdia PORA patrí rezidenčný projekt Immersive. Ide o rekonštrukciu menšieho dvojizbového bytu o výmere necelých 55 metrov štvorcových. V rámci projektu bolo pôvodná dispozícia takmer kompletne zmenená, čo vo výsledku skvalitnilo celkové využívanie vnútorných priestorov.

Predtým oddelená kuchyňa sa po novom stala spolu s jedálenským sedením súčasťou obývacej izby. Pôvodne dvojizbový byt sa navyše vďaka reorganizácii dispozičného riešenia zmenil na trojizbový. Zväčšená bola aj kúpeľňa, a to vďaka odstráneniu zbytočne dlhej chodby vedúcej od vstupnej haly. 

Galéria

  • Zdroj: PORA design
  • Zdroj: PORA design
  • Zdroj: PORA design
  • Zdroj: PORA design
  • Zdroj: PORA design
  • Zdroj: PORA design
  • Zdroj: PORA design
  • Zdroj: PORA design

Od začiatku bol projekt vnímaný ako investičný. Aj napriek tomu sa celý byt zariaďoval v nadštandarde, o čom svedčia použité materiály a rozsah nábytku, navrhovaného na mieru. „Projekt vychádzal z podnetu pre vytvorenie esteticky a funkčne prívetivého, avšak ľahko likvidného aktíva na hektickom trhu s nehnuteľnosťami. To sa nám vo výsledku podarilo, nakoľko si našiel nového majiteľa po prvej úspešnej obhliadke. To nám dalo satisfakciu v tom, že návrhy od nás majú vysokú pridanú hodnotu pre spotrebiteľa, čo nás poháňa vpred,” opisuje Tomáš Potočiar, zakladateľ a CEO interiérového štúdia PORA.  

Jedinečnú atmosféru bytu sa podarilo vytvoriť aj vďaka pomerne rozsiahlemu využitiu ambientného podsvietenia. „V rámci návrhu osvetlenia sme využili ambientné prvky netradične navrhnuté s ohľadom na ich jednoduchú údržbu, a to ich umiestnením na zem s možnosťou zmeny náklonu uhla svietenia," popisujú dizajnéri. Okrem toho sú súčasťou interiéru aj autorské obrazy. Tie sa v priestoroch trojizbového bytu stali jasnými farebnými akcentmi. Zvyšné solitéry, rovnako ako nábytok na mieru, boli zvolené skôr v zemitých a neutrálnych farbách, čo podľa slov autorov návrhu prispelo k modernému a nadčasovému dizajnu.  

Výrazným interiérovým prvkom je úložná skriňa, ktorá bola navrhnutá s ohľadom na maximalizovanie priestoru a s cieľom zarovnať všetky členitosti priestoru tak, aby vznikol jeden kompaktný úložný priestor. Ten od vstupnej haly plynulo pokračuje až k jednej zo spální.  

Súčasťou premyslenej koncepcie bola práca so zrkadlovými plochami. Tie poslúžili predovšetkým k optickému zväčšeniu celého interiéru. Jedným z najvýraznejších prvkov je gradientné rohové presklenie, ponúkajúce zaujímavý priehľad do kúpeľňovej časti. „Z časti presklenia, na ktorý bola použitá gradientná fólia z rôznych tepelných spektier, vnášame do priestoru kúpelne prirodzené svetlo a príjemnú teplotu farby bez nutnosti používania umelého osvetlenia," približuje Tomáš Potočiar.

Zrkadlová plocha je tiež súčasťou samostatne fungujúcej toalety. Aj tu sa dizajnérom podarilo dostať farebný akcent, a to vďaka úplne jednoduchému triku natretia existujúceho potrubia na žlto.  

„Snaha o tvorbu atraktívneho, avšak cenovo dostupného riešenia, sa v tomto projekte naplnila. Odvážny experiment s gradientom v podobe presklenia a otvorenia tak štandardne zatvoreného priestoru kúpeľne do dennej zóny malo úspech. Práve odvaha a cool riešenia sú to, čo by malo aj do budúcna dizajn od PORA rázne charakterizovať,” uzatvára Potočiar.

 

(PORA design, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube