Author photoMartina Gregová 02.12.2023 13:10

Netradičné zadanie pri rekonštrukcii bytu: Bratislavské štúdio navrhlo pozoruhodnú transformáciu štandardného bývania

Kvalita architektov nespočíva len v navrhovaní kvalitných bytov v ideálnych podmienkach, ale aj vo vyrovnaní sa so širokou paletou netradičných zadaní. Výsledná realizácia musí dokonale zodpovedať potrebám klienta. Výsledkom sú špecifické riešenia, ktoré však dodávajú projektu výnimočnosť. Daný typ kreativity aj atraktívnych výsledkov ukazuje aj kancelária Abrama Architekti. 

Byt BRT5. Autorka: Lenka Nemeth

Byt BRT5. Autorka: Lenka Nemeth

Bratislavské architektonické štúdio Abrama Architekti sa zaoberá návrhom interiérov, rodinných domov, verejných stavieb aj urbanistických štúdií. V Bratislave v minulosti architekti spolupracovali napríklad na návrhu revitalizácie verejného priestoru Digital Parku. Vďaka projektu od architektonického štúdia pribudol nový, na mieru navrhnutý exteriérový mobiliár aj odpočinkové plochy rôznych druhov.

V tomto roku sa štúdio zúčastnilo aj súťaže na novú podobu Ústavu pamäti národa, ktorý má fungovať ako reprezentatívna inštitúcia, ktorá bude otvorená pre verejnosť. V súťaži síce nevyhrali, no ich návrh patril medzi jeden z ocenených. Aj napriek pomerne širokému portfóliu sú Abrama Architekti známi najmä svojimi návrhmi súkromných interiérov.  

V roku 2021 štúdio vypracovalo jeden zo svojich najznámejších projektov, ktorý nesie názov Interiér „okružného” bytu. Ide o rekonštrukciu staršieho troizbového bytu s podlažnou plochou 75 metrov štvorcových, ktorý sa nachádza v centre Bratislavy. Odstránením niekoľkých priečok a zefektívnením celkovej dispozície bytu sa napokon podarilo vytvoriť moderné bývanie. „Pri návrhu sme sa snažili vdýchnuť bytu staromestský charakter, pritom ale navrhnúť moderný, minimalisticky riešený interiér,” konštatujú architekti.

Galéria

  • Okružný byt. Autor: Matúš Nedecký
  • Okružný byt. Autor: Matúš Nedecký
  • Byt v Sky Parku. Autor: Matúš Nedecký
  • Byt BRT5. Autorka: Lenka Nemeth
  • Byt BRT5. Autorka: Lenka Nemeth
  • Byt BRT5. Autorka: Lenka Nemeth
  • Byt BRT5. Autorka: Lenka Nemeth

Štúdio sa tiež podieľalo na návrhu interiéru jedného z bytov, ktorý je súčasťou rezidenčného komplexu Sky Park. Konkrétne išlo o štvorizbový byt s podlažnou plochou viac ako 100 metrov štvorcových. Dominantou dennej časti sa v tomto prípade stala na mieru navrhnutá kuchyňa, v nočnej časti zas architekti stavili na minimalizmus a dostatok úložného priestoru. „Pri návrhu priestoru sme sa snažili vytvoriť vzdušne pôsobiaci minimalisticky zameraný interiér so svetlým farebným riešením,” charakterizujú svoj prístup autori. 

Medzi najnovšie bratislavské realizácie od Abrama Architekti patrí projekt BYT BRT5, ktorý sa nachádza na Bartoškovej ulici v Bratislave. Aj v tomto prípade ide o rekonštrukciu staršej bytovej jednotky. V rámci projektu bolo odstránených niekoľko priečok, vďaka čomu vznikol otvorenejší interiér, ktorého hlavnou dominantou sa stala denná zóna.   

Medzi hlavné požiadavky investora v tomto prípade patrilo netradičné využitie daného interiéru. Po novom totiž nemá plniť funkciu klasického bývania. Ide skôr o pracovný priestor, ktorý bude k prespaniu slúžiť len zriedkavo. Toto nové funkčné riešenie sa prirodzene odrazilo nielen na samotnej dispozícií, ale aj na návrhu nábytku na mieru a výbere mobiliáru.

Z materiálového hľadiska bolo jednoznačne hlavným zámerom architektov odkrytie niekoľkých pôvodných prvkov, ako sú tehlové steny či drevený strop. Zvyšok interiéru bol následne ladený do neutrálnych tónov, a to pravdepodobne s cieľom opticky zväčšiť celý interiér a nevytvárať kontrast k odhaleným pôvodným materiálom.  

Aj napriek tomu, že dominantou celého interiéru sa bezpochyby stala denná časť bytu, aj jeho nočná časť prináša niekoľko zaujímavých momentov. Po zmene dispozície je kúpeľňa priamo prepojená len s hlavnou spálňou. Tieto miestnosti sú od seba navzájom oddelené nábytkovou konštrukciou s polotransparentnou výplňou. Rovnaký interiérový prvok je použitý aj na oddelenie dennej a nočnej časti.  

Projekt BRT5 vďaka svojej novej a nie úplne typickej funkcii priniesol niekoľko netypických a podnetných riešení. Keďže ide skôr o pracovný priestor ako o tradičné bývanie, mohli architekti staviť na minimalizmus a pozornosť sústrediť na niekoľko dominantných prvkov. Veľkým plusom realizácie je aj jej materiálové riešenie. Odkryté pôvodné architektonické prvky sú v interiéri doplnené o čisté línie a neutrálne farby s cieľom nepútať na seba prílišnú pozornosť.  

Jedinečnosť tohto bytu ocenila aj verejnosť. V kategórií Cena verejnosti v rámci ocenenia INSAID AWARD 2023 sa byt BRT5 umiestnil medzi top 10 najlepšími nominovanými projektami. 

 

(Abrama Architekti, Archiweb, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube