Author photoMartina Gregová 04.11.2023 14:31

Najlepší dom na Slovensku? Bývanie európskych kvalít spája funkčnosť a kvalitu

Vila Bôrik už má na svojom konte jedno prestížne architektonické ocenenie. Tento rok zabojuje o ďalšie, pre zmenu na európskej úrovni. Ocitla sa totiž medzi nomináciami na Cenu Európskej únie za súčasnú architektúru, známu ako Mies van der Rohe Award. Výnimočné však nie je len jej architektonické riešenie. Za zmienku rozhodne stojí aj interiér domu.

Autor: Maxime Delvaux

Autor: Maxime Delvaux

Slovenská komora architektov v spolupráci s dvoma nezávislými expertmi, menovanými Nadáciou Miesa van der Rohe, aj tento rok nominovala niekoľko slovenských diel, ktoré sa budú uchádzať o získanie Ceny Európskej únie za súčasnú architektúru. V tomto ročníku bude slovenskú architektúru zastupovať šesť realizácií.

Túto jedinečnú možnosť dostala aj Vila Bôrik, ktorá sa nachádza v Žiline. V rámci šestice vybraných diel ide o jediný nominovaný rodinný dom. Za návrhom diela stojí architektonické štúdio PLURAL. Nominácia v rámci Ceny Európskej únie za súčasnú architektúru však ani zďaleka nie je prvým úspechom tohto rodinného domu. Vila Bôrik v minulom roku získala aj cenu CE ZA AR 2022 v kategórii Rodinné domy.  

Odbornú verejnosť objekt nezaujal len svojou vonkajšou formou. Za zmienku tiež stojí aj jeho dispozícia a celkové riešenie interiéru. Na prvý pohľad strohá architektúra v sebe ukrýva hneď niekoľko priestorových aj materiálových kvalít. „Priznávam, že som očakával kvalitné, ale strohé a intelektuálne dielo, v ktorom by som však netúžil bývať. Výsledok bol prekvapivo úplne opačný,“ povedal na margo rodinného domu v Žiline Igor Marko, člen poroty CE ZA AR 2022.   

Galéria

  • Autor: Maxime Delvaux
  • Autor: Maxime Delvaux
  • Autor: Maxime Delvaux
  • Autor: Maxime Delvaux
  • Autor: Maxime Delvaux
  • Autor: Maxime Delvaux
  • Autor: Maxime Delvaux
  • Autor: Maxime Delvaux
  • Autor: Maxime Delvaux

Vila Bôrik sa nachádza v typickej prerušovanej zástavbe rodinných domov s pomerne veľkými záhradami. Na okolitú zástavbu reaguje svojim tvarom aj výškou. V pôdoryse zaberá rovnakú podlažnú plochu ako pôvodný dom, ktorý na pozemku v minulosti stál. Novostavba má tri podlažia, každé z nich disponuje úplne odlišnou priestorovou organizáciou. 

Na prízemí sa nachádza denná časť, ktorá je v celom rozsahu podlažia otvorená. Dve zo štyroch stien sú navyše plnohodnotne presklené, čo zabezpečuje dostatok denného svetla. V tejto časti domu sa nachádza kuchyňa s rozsiahlym barovým pultom, pohodlné gaučové sedenie, jedálenské sedenie aj menší pracovný kút. Jedinú uzavretú časť predstavuje hosťovské WC, ktoré má v pôdoryse vyhradené svoje miesto hneď pri vstupe do objektu. S cieľom vytvoriť dodatočný pocit súkromia pri práci bola v časti pracovného kútika navrhnutá koľajnica, ktorá umožňuje zatiahnutie závesu po celom obvode pracovne.  

Druhé podlažie slúži ako nočná časť domu. Nachádzajú sa tu štyri približne rovnaké izby a dve kúpeľne. Tie sú v pôdoryse umiestnené tak, aby boli prístupné z oboch izieb, ktoré každú z nich obklopujú. Vďaka tomu sa minimalizoval počet dvier na chodbe, čo umožnilo vloženie dodatočného úložného priestoru v rámci hlavnej vnútornej komunikácie. Na tomto podlaží sú taktiež dve zo štyroch stien plnohodnotne presklené, vďaka čomu sa do každej izby aj kúpeľne dostáva dostatok denného svetla.  

Limitujúcim faktorom pri tvorbe dispozície býva štandardne komunikačné jadro, tu to ale autori vymysleli inak. „Charakteristické točité schodisko, spájajúce všetky tri podlažia domu, je umiestnené mimo štvorcového pôdorysu centrálnej časti domu, čo umožňuje voľnú manipuláciu s dispozíciou každého podlažia,” opisujú architekti. Ďalším špecifickým priestorom je aj takzvaná úžitková fasáda, ktorá tvorí akýsi predpriestor medzi domom a ulicou. V podzemnou podlaží sa nachádza viacúčelové štúdio, technická miestnosť a sauna. V tejto časti domu je možné vyjsť na menšiu terasu, ktorá sa rovnako ako celé podlažie nachádza pod úrovňou terénu.

Z materiálového hľadiska architekti stavili na chladnú sivú, ktorá je na viacerých miestach doplnená drevom aj výraznejšími solitérnymi prvkami.

Vila Bôrik je v našich končinách naozaj výnimočnou realizáciou, ktorá okrem premysleného riešenia fasády zaujme aj netradičným dispozičným riešením. Vďaka otvoreniu celého pôdorysu je možné jednotlivé funkčné zóny ľahko prispôsobovať aktuálnym požiadavkám obyvateľov domu a zabezpečiť tak všetky potrebné funkcie. Na podlažnej ploche 260 metrov štvorcových tak vo výsledku vznikol nadčasový interiér, ktorý je pomyselnou čerešničkou na torte prepracovanej architektúry rodinného domu.

 

(Archdaily, CE ZA AR, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube