Author photoMartina Gregová 19.02.2024 17:00

Zlaté obdobie ožilo. Prvorepublikový byt sa preniesol do súčasnosti, priniesol ideálne rodinné bývanie

Dodať interiéru súčasný nádych a zároveň rešpektovať jeho pôvodného ducha je vždy obrovskou výzvou. Išlo aj o zadanie projektu Rodinné striebro. Premena výnimočného bytu bola netradičná aj špeciálnym vzťahom architektov a investora, čo ešte zvýšilo nároky na mimoriadne riešenie.

Autor: Honza Zima

Autor: Honza Zima

Projekt rekonštrukcie staršieho bytu, pochádzajúceho z 30. rokov 20. storočia, dostal príznačný názov Apartmán Rodinné striebro. Bytová jednotka s rozlohou 170 metrov štvorcových sa totiž nachádza v rezidenčnom objekte, ktorý dal postaviť pradedo jedného z autorov návrhu. Dodnes zostal celý dom vo vlastníctve rodiny. Aj samotná rekonštrukcia bola vykonaná pre blízkych príbuzných. Byt po novom slúži mladej štvorčlennej rodine.

Hlavným zámerom rekonštrukcie bolo podporiť priestorovú veľkorysosť bytu a jeho výrazný, modernistický, prvorepublikový charakter. „Našou filozofiou dizajnu tohto projektu bolo rešpektovať pôvodného ducha bytového domu z 30. rokov minulého storočia v Klatovoch a zároveň mu dodať súčasný nádych,” popisujú architekti zo štúdia JánskyDundera. 

Veľkou zmenou prešlo v prvom rade dispozičné riešenie bytu. S cieľom podporiť vzdušnosť priestorov bolo niekoľko menších izieb zlúčených do väčších, otvorených denných priestorov, kde dnes štvorčlenná rodina trávi spoločný čas. Niektoré izby boli naopak poňaté ako menšie, čisto účelné. Po novom je súčasťou bytu rohová obývacia izba, samostatne riešená jedáleň s priamou nadväznosťou na kuchyňu, tri menšie izby, hlavná spálňa, dve kúpeľne a jedno hosťovské wc.   

Galéria

  • Autor: Honza Zima
  • Autor: Honza Zima
  • Autor: Honza Zima
  • Autor: Honza Zima
  • Autor: Honza Zima
  • Autor: Honza Zima
  • Autor: Honza Zima
  • Autor: Honza Zima
  • Autor: Honza Zima
  • Autor: Honza Zima

„Presvedčili sme investorov, že by bolo dobré využiť príležitosť rekonštrukcie na veľkorysú zmenu – nielen zmeniť povrchy, ale aj zbúrať, vyčistiť a dispozične upraviť tak, aby vyhovovala novej rodine,” opisujú architekti. 

Históriu bytu pripomína hneď niekoľko pôvodných prvkov, ktoré boli v rámci rekonštrukcie zachované. Ide napríklad o posuvné dvere, pôvodné kľučky, drevené parkety či niektoré umelecké kúsky. Podľa architektov vykonaná rekonštrukcia ctí pôvodný charakter bytu a jednoznačne uprednostňuje kvalitu pred kvantitou.  

Dôkazom toho sú aj nové interiérové prvky, ktoré do priestoru prvorepublikového bytu po novom vstúpili. Mnohé z nich pochádzajú z produkcie spoločnosti MCDJ, ktorej majiteľmi sú práve architekti a dizajnéri, stojaci za návrhom rekonštrukcie. V dennej miestnosti autori interiéru skombinovali moderné prvky ako kreslá, svietidlá či konferenčné stolíky s prvkami, ktoré odkazujú skôr na dobu, v ktorej bol bytový dom postavený. Pozornosť zaujme napríklad veľkoplošný koberec či kreslo. V celom interiéri sa navyše nachádzajú aj viaceré umelecké diela, ktoré vhodne dopĺňajú jedinečnú estetiku bytu.    

„Jednotlivé kvalitné prvky môžu stáť samostatne a zároveň spolu tvoria pestrý celok, ktorý môže pohlcovať ďalšie vrstvy, nie definitívne a dokončené bez možnosti ďalšieho vývoja. Nesnažíme sa zladiť všetko so všetkým, pretože veríme, že takto možno vytvoriť prívetivý a uvoľnený priestor, kde sa rôzni ľudia môžu cítiť pohodlne. Každý prvok rozpráva svoj vlastný príbeh a prispieva k priestoru, ktorý jedinečne odráža tých, ktorí ho nazývajú domovom,“ hovoria autori. 

Za zmienku rozhodne stojí aj výber materiálov a farieb, ktorých kombinácia vo výsledku prináša naozaj originálny interiér. Okrem pôvodných drevených parkiet jednoznačne zaujme najmä výrazná modrá farba, ktorá sa objavuje na samostatne stojacich prvkoch aj nábytku, navrhnutom na mieru. Vo výraznej modrej bola navrhnutá napríklad šatníková skriňa, ktorá tvorí medzipriestor medzi detskými izbami a dennou časťou bytu. Autori návrhu ju nazvali „šatník do Narnie”. Táto výrazná farba sa zároveň objavila aj v kúpeľni, prislúchajúcej k detským izbám.  

Zatiaľ čo detská časť bytu hýri výraznými farbami, pracovňa a hlavná spálňa boli navrhnuté skôr v neutrálnych tónoch a materiáloch. V pracovni sa dominantným materiálom stalo jednoznačne drevo, ktoré bolo doplnené o menšie čierne a farebné akcenty. V spálni zas dominuje menej výrazná zelená. Kúpeľna prislúchajúca k tejto miestnosti bola navrhnutá v prevažne bielej farbe.

Okrem netradičnej rozlohy a histórie bytu, rekonštrukcia s názvom Rodinné striebro zaujme aj premyslenou novou dispozíciou, výberom materiálov či zvolenými interiérovými prvkami. Pôvodný zámer architektov vytvoriť vzdušný priestor a rešpektovať pritom pôvodného ducha bytové domu sa tak jednoznačne podarilo naplniť.  

 

(Archilovers, JanskyDundera, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube