Author photoAdrian Gubčo 28.10.2019 19:10

YIMBA.sk má jeden rok

Presne pred rokom, 28.10.2018, bol spustený web YIMBA.sk. Za tú dobu pribudli na stránke stovky článkov a tisíce fotografií s tým istým cieľom, s akým ešte pred takmer piatimi rokmi vznikal pôvodný blog: ukázať verejnosti, že rozvoj Bratislavy nie je negatívny jav a že sa metropola mení k lepšiemu. V tomto smere a s tým istým cieľom plánujem pokračovať aj v budúcnosti.

Pôvodný blog vznikol v decembri 2014 ako malý projekt, rozvíjaný vo voľnom čase popri štúdiu. Záujem verejnosti bol prekvapivý – už desať mesiacov od založenia počet fanúšikov na Facebooku dosiahol tisícku a články publikované na blogu začali registrovať aj ostatné médiá, odborníci a aktéri v realitnom biznise. Do augusta 2017, kedy som začal viesť blog sám, narástol počet fanúšikov na 3,6-tisíc, v čase spustenia webstránky dosahoval necelých 6,5-tisíc. Dnešným dňom dosiahol počet fanúšikov presne 8-tisíc.

Práve táto podpora bola a je pre mňa záväzkom, aby som v tvorbe blogu pokračoval aj v čase, kedy bola jeho existencia ohrozená (a nebolo to krátke odbobie). Dnes je však web stabilizovaný a mám priestor pre to, aby som naďalej a v rámci možností mohol prinášať ešte kvalitnejší obsah a v kvalitnejšej forme.

Webstránka prechádza postupným vývojom a rozvíja sa v závislosti od mojich investičných možností, keďže chod webu financujem výlučne sám. YIMBA.sk ostáva nezávislým blogom, pričom táto nezávislosť – t.j. absencia akéhokoľvek vlastníckeho alebo iného záujmového prepojenia na aktérov v biznise – ostáva pre mňa najvyššou hodnotou.

Určite vyvstáva otázka, ako získavam financie na chod stránky. Prirodzene, pre svoje prežitie, ale aj prežitie webu, potrebujem prostriedky, a časť z nich prichádza aj z reklamy na tomto webe alebo spoluprácou s klientmi z realitného prostredia. V takom prípade je však reklamný obsah vždy jasne označený, tak, ako to je štandardom pri všetkých serióznych médiách. Táto reklama nijako nemení môj postoj k spôsobe písania jednotlivých článkov.

Pre kritikov, tvrdiacich, že nemôžem mať pozitívny prístup k niektorým projektom, o ktorých píšem, bez toho aby som bol za to zaplatený, mám len jednu odpoveď: Môžem.

Cieľom tejto stránky bolo od začiatku spojiť pozitívny prístup k stavebnému rozvoju mesta, ale aj k Bratislave, so snahou o komplexnejšie hodnotenie jednotlivých projektov, zámerov alebo aspektov mestského rozvoja. Nie všetky veci sú jednoduché a v meste to platí zvlášť; neexistuje komplexnejšia (teda zložitejšia) forma ľudskej organizácie ako je moderné mesto, a preto nemožno ku všetkému zaujať jednoznačné stanovisko.

Na druhej strane, sumár rozličných faktorov, súvisiacich s našim vzdelaním, postojmi, výchovou, emóciami a vnímaním má zároveň za následok, že je ťažké hľadať vo všetkom objektívnosť – niekedy sa jednoducho nedá vo všetkom zhodnúť. Ale aj o tom je formovanie dobrého mesta – teda v tvorbe mestského životného priestoru na základe hľadania kompromisov medzi jednotlivými záujmami a skupinami, s prispením známych a potvrdených faktov, a na základe zhody na základných pravidlách v podobe určitých zákonov, limitov a pravidiel slušnej diskusie.

Preto píšem a budem písať o Bratislave tak ako doteraz, ak mi nové vedomosti nezmenia pohľad. Časti ľudí sa to bude páčiť, časti nie – ale to je úplne v poriadku. Bratislava, tak ako akékoľvek iné mesto, nie je súbor budov, ciest, parkov a námestí, ale predovšetkým produkt našej každodennej aktivity a vzťahov. Len pri vzájomnom rešpekte je možné vybudovať lepšie mesto.

 

Rok YIM.BA v kocke

Ročné výročie je skvelou príležitosťou pozrieť sa na štatistiky. Viaceré z týchto údajov považujem za celkom zaujímavé. Ukazuje sa, že rozvoj mesta je skutočne témou pre mnohých ľudí a ide o celospoločenskú otázku.

 

  • Od 28.10.2018 pribudlo na webe 440 článkov, teda v priemere pribúda 1,2 článku každý deň.
  • Od 28.10.2018 do dnešného dňa som odfotil 10.504 fotografií bratislavského developmentu.
  • Za rok existencie stránky ju navštívilo viac ako 181-tisíc unikátnych návštevníkov.
  • Celkovo bola stránka zobrazená viac ako 1,5-miliónkrát.
  • 80,35% návštevníkov bolo zo Slovenska, 3,59% sa prihlásilo z Česka, 3,1% zo Spojených štátov.
  • Okrem Bratislavy je web najviac čítaný v Košiciach, Prahe a Žiline.
  • Najpopulárnejšími článkami sú odhalenie Vydrice, oficiálne potvrdenie finálnej výšky projektu Mlynské Nivy Košická a spustenie predaja bytov v Eurovea II.
  • Na webe sú profily 314 projektov, ktoré sú plánované, rozostavané alebo boli nedávno v Bratislave dokončené.
  • Na Facebooku je aktuálne 8-tisíc fanúšikov a takmer 8,7-tisíc sledovateľov, na Instagrame viac ako 3,1-tisíc. Na YouTube má YIM.BA zatiaľ len 232 odberateľov – stále to však môžete zmeniť a zvýšiť tohto číslo.

 

Na tomto mieste musím zároveň podotknúť, že dôležité nie je len číslo, ale aj kvalita komunity. Trúfnem si povedať, že na YIM.BA zablúdi veľké množstvo ľudí, ktorým na Bratislave záleží a svojou prácou ju neustále zlepšujú – a tým nemyslím len architektov alebo developerov, ale aj iných ľudí, ktorým záleží na mestskom prostredí a úspešnej budúcnosti metropoly. Cítim sa hlboko poctený nielen množstvom, ale aj profilom ľudí, ktorí YIM.BA venujú svoju priazeň.

 

Čo príde v najbližšej dobe?

Rok webstránky je priestorom pre zamyslenie, ako ďalej. V hlave mám viacero projektov, ako YIMBA.sk zlepšiť a plánujem sa im v najbližšej dobe venovať – alebo sa už venujem.

Už čoskoro by som rád videl webstránku dizajnovo dotvorenú a bez akýchkoľvek problémov vo funkcionalite. Ďalej by som chcel uľahčiť váš prístup k článkom bez potreby prihlasovať sa na sociálne siete alebo neustále web aktualizovať. Najmä pre zaneprázdnených ľudí by som rád čoskoro spustil newsletter, zatiaľ na mesačnej báze. V tomto smere by mali byť zmeny viditeľné ešte v priebehu tohto roka.

Ďalším projektom sú videá, ktoré pomaly pribúdajú na oficiálnom YIM.BA YouTube kanáli. Cieľom je odprezentovať kvalitné realizácie a inšpiratívne developmenty, ktoré vynikajú v implementovaní rozličných príkladných riešení (práca s komunitou, zeleňou, vzorová rekonštrukcia, atď.). U viacerých developerov sa koncept videí stretol s priaznivou odozvou, vďaka čomu si teraz môžete pozrieť videoprehliadku už šiestich projektov a nahliadnuť na miesta, ktoré sú bežne neprístupné. V príprave a rokovaní sú aj ďalšie bratislavské developmenty.

Ďalšie nápady sa postupne formujú a nateraz si ich nechám pre seba. Výsledkom by však mal byť ešte lepší prehľad o rozvoji v slovenskej metropole a jeho sprostredkovaní verejnosti.

 

Záverom...

Na tomto mieste by som chcel úctivo poďakovať za podporu, lajky, komentáre, zdieľania, otázky aj správy, ktorými so mnou interagujete. Ospravedlňujem sa, ak neodpoviem vždy obratom alebo prehliadnem Vašu otázku – niekedy to jednoducho nestíham alebo v záplave iných vecí zabudnem. Musím však povedať, že si mimoriadne vážim, že sa na mňa mnoho ľudí obracia so žiadosťou o odbornú radu.

Pevne verím, že vytvorím tie najlepšie podmienky pre to, aby som si túto priazeň zaslúžil a prinášal aj naďalej komplexné, podrobné a kvalitné informácie o rozvoji Bratislavy.

 

Adrian Gubčo

YIM.BA – Yes In My Bratislava

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Súvisiace články

Kategórie

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube