Author photoAdrian Gubčo 28.10.2018 17:59

Bratislava YIMBY končí, je tu YIM.BA

Blog Bratislava YIMBY vznikol na konci roka 2014 a odvtedy pravidelne prináša informácie o výstavbe, rozvoji a architektúre v Bratislave. So skromných začiatkov vznikla stránka, ktorú na Facebooku sleduje už skoro sedemtisíc ľudí.

Bratislava YIMBY si prešlo mnohými výzvami, tou najvážnejšou sa ukázal byť rozpad pôvodného tímu na konci leta 2017. Od tej doby píšem všetky príspevky sám, rovnako ako zhotovujem všetky fotky a teda tvorím všetok obsah. K osobnej motivácii – vzťahu k mestu a jeho rozvoju – sa pridala aj podpora mnohých z vás, ktorí čítate, komentujete, píšete, ale aj kritizujete.  

Už od začiatku bolo mojim cieľom prinášať vám obsah vo vysokej kvalite a na vhodnej platforme, teda vo forme samostatného internetového portálu venovaného výstavbe v metropole. Dnes sa tento portál stáva realitou – vzniká YIM.BA.

Názov YIM.BA – alebo Yes In My Bratislava – symbolizuje princípy, ktorých som sa držal v rámci Bratislava YIMBY a budem sa ich držať aj naďalej: Pozitívny vzťah k Bratislave, vďaka ktorému si želám, aby sa rozvíjala a zaradila medzi moderné a úspešné európske či svetové mestá, a aktívna podpora tejto transformácie.  

Aj naďalej podporujem myšlienky YIMBY hnutí (Yes In My Backyard), ale vzhľadom na fakt, že sa zmenila pôvodná personálna štruktúra blogu, rozhodol som sa pre nový názov, ktorý zdôrazní veľkú zmenu, ktorá dneškom nastáva. S tým súvisí aj nová grafika, ktorá odkazuje na to najlepšie z dejín Bratislavy – teda na jej rozvoj v období Prvej československej republiky.

Práve vtedy sa Bratislava prvýkrát stala metropolou Slovenska, dostala svoje meno a rozvíjala sa v súlade s najmodernejšími myšlienkami vtedajších architektov a urbanistov. Azda najvýraznejším symbolom premeny Bratislavy na veľkomesto bol „Manderlák“ – prvý „mrakodrap“ – ktorý je doteraz prejavom sebavedomia vtedajšej spoločnosti. Medzivojnové obdobie zanechalo v obraze mesta nezmazateľnú a pozitívnu stopu, na ktorú sa dnes snažíme nadviazať. Aj preto bol symbolicky zvolený termín 28.10.2018, teda storočnica založenia Československej republiky.

Nech sa teda Bratislava aj naďalej mení na európsku metropolu, tak ako to bolo snom viacerých už pred sto rokmi. Táto myšlienka je dodnes živá, čo mi dokazujete aj vy, fanúšikovia tejto stránky. Chcem vám takýmto spôsobom vyjadriť svoje poďakovanie a sľúbiť, že s YIM.BA môžete byť pri tom – pri vzniku skutočne skvelého veľkomesta.

 

Adrian Gubčo

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube