Author photoMartina Gregová 27.09.2023 20:50

Vzorový príklad pomoci. Vojna na Ukrajine vysídlila tisíce detí, Estónsko navrhuje riešenie

Vojna na Ukrajine tragicky zasiahla život domáceho obyvateľstva. Najhoršie sa však dotkla detí, pričom z mnohých sa stali siroty, odkázané na pomoc okolia. V tiesnivej situácii sa rozhodli pomôcť estónski architekti, ktorí chcú uľahčiť Ukrajine pri riešení závažného sociálneho problému. Vzorová forma spolupráce a pomoci vygenerovala nádejné výsledky.

1. miesto. Zdroj: DAGOpen OÜ

1. miesto. Zdroj: DAGOpen OÜ

Estónske centrum pre medzinárodný rozvoj spolu s Úniou estónskych architektov a Ministerstvom kultúry vyhlásili v máji tohto roka architektonickú súťaž, ktorá je prvou svojho druhu. Jej hlavným cieľom bolo nájdenie najvhodnejšieho návrhu na vytvorenie štandardného typu rodinných domov, ktoré budú v blízkej budúcnosti umiestnené na viacerých miestach naprieč celou vojnou zasiahnutou Ukrajinou.  

Jednou z hlavných podmienok zapojenia sa do súťaže bolo vytvorenie tímov, v ktorých sa nachádzajú ako estónski, tak aj ukrajinskí architekti. Účasť ukrajinských tvorcov bola žiadaná pre ich znalosti miestnych kontextov a priestorovej kultúry národa, pre ktorý budú novostavby určené. Estónski architekti zas prispeli svojimi znalosťami v oblasti prefabrikovaných stavieb a ich udržateľnosti. Do súťaže sa zapojilo celkom 17 autorských kolektívov.

Ako pri vyhlasovaní výsledkov uviedol Andro Mänd, prezident Únie estónskych architektov, súťaž sa ukázala ako vhodná forma hľadania odpovede na dané zadanie. „Dlhoročné skúsenosti estónskeho verejného sektora so zadávaním nových stavebných projektov prostredníctvom verejných architektonických súťaží dokázali, že takto získavame najlepšie možné riešenia. Ako bonus navyše je to aj účinný spôsob predchádzania korupcii.” Išlo však aj o obrovskú výzvu s ohľadom na závažnosť situácie na Ukrajine. 

Galéria

  • 1. miesto. Zdroj: DAGOpen OÜ
  • 1. miesto. Zdroj: DAGOpen OÜ
  • 1. miesto. Zdroj: DAGOpen OÜ
  • 2. miesto. Zdroj: Molumba Architects
  • 2. miesto. Zdroj: Molumba Architects
  • 3. miesto. Zdroj: KUU Architects
  • 3. miesto. Zdroj: KUU Architects

Rodinné domy majú byť určené prioritne pre malé skupinky detí, ktoré počas vojny prišli o svojich rodičov. Druhou skupinou sú deti, ktoré už pred začatím vojny žili v sirotincoch. V súčasnosti žije na Ukrajine v sirotincoch, podobných našim internátom, približne 25-tisíc detí. 

Už pred vojnou začala Ukrajina reformovať svoj systém starostlivosti o deti z detských domovov. Postupne boli premiestňované do zariadení starostlivosti rodinného typu. Architektonická súťaž má podporiť tento zámer a prispieť tak k lepšej sociálnej situácii v krajine. Okrem toho, domy postavené na základe súťaže budú spĺňať vysoké architektonické kvality aj potrebné parametre udržateľnosti, určené Európskou úniou.  

V súťaži sa rovnako hľadal taký návrh rodinného domu, ktorý je možné prispôsobiť rôznym lokalitám. Materiálovo malo ísť o prefabrikované rodinné domy, a to najmä pre ich efektívnu výstavbu aj nižšie stavebné náklady. „Návrh domov, určených malým skupinám, vytvorený ako výsledok tejto architektonickej súťaže, by mal vhodne spájať špičkové zručnosti Estónska v továrenskej výrobe drevostavieb, priestorovej tvorbe a jeho skúsenosti s budovaním systému náhradnej rodinnej starostlivosti,” priblížil Tarmo Needo, programový manažér ESTDEV pre rozvoj infraštruktúry na Ukrajine. Každý takto navrhnutý objekt mal poskytnúť útočisko pre osem detí a ich pestúnov.  

Víťazný návrh pochádza od štúdia DAGOpen OÜ a nesie názov HATA. Rodinný dom, navrhnutý týmto estónskym architektonickým štúdiom, bol inšpirovaný tradičným ukrajinským obydlím. Je však postavený moderným spôsobom. Aj keď je objekt navrhnutý ako montovaný, pri prvom pohľade na jeho formu a zhotovenie to nie je vôbec poznať. Víťazný objekt sa vyznačuje jednoduchou formou. Tá bola zvolená aj vzhľadom na ekonomickú stránku projektu. Kompaktný tvar navyše pomáha objektu po energetickej stránke.  

Na druhom mieste sa umiestnil návrh od Molumba Architects a nesie názov RUUT. V tomto prípade projekt o čosi viac pripomína typické montované rodinné domy. Jeho veľkou výhodou oproti ostatným návrhom však podľa poroty bola najmä jeho dispozícia. Architekti totiž stavili na vytvorenie jedného hlavného spoločného priestoru, avšak s rôznorodými zákutiami. Členom domácnosti táto časť domu poskytne dostatok súkromia aj pocit spolupatričnosti. Dispozičné riešenie tak napomáha k budovaniu komunity, na ktorú sú deti z detských domov často zvyknuté.  

Posledným oceneným návrhom je Krestiki Noliki od KUU Architects. Aj v tomto prípade bol navrhnutý kompaktný objem rodinného domu. Tento projekt, rovnako ako predošlý, stavil na dobre riešenú vnútornú dispozíciu. Srdcom domu sa stáva knižnica s množnostvom oddychových plôch a s výhľadom do záhradky.  

Estónske centrum pre medzinárodný rozvoj, ktoré je hlavným zadávateľom súťaže, je vládna nadácia, ktorá riadi a implementuje účasť Estónska na projektoch medzinárodnej rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci. Zameraná je na zvýšenie príspevku Estónska ku globálnej bezpečnosti a trvalo udržateľnému rozvoju. Práve vďaka nej mohla vzniknúť architektonická súťaž, ktorá nemá v našich končinách obdoby.

Vo výsledku nie je prínosom len vzhľadom na jej hlavný cieľ. Môže tiež slúžiť ako príklad spolupráce medzi dvoma krajinami, ktorá povedie k vybudovaniu humanitárnej a kvalitnej architektúry v jednej z nich, a to za pomoci technológií a znalostí odborníkov z tej druhej. Ide o mimoriadný príklad pomoci, ktorá môže mať rozličné formy. 

 

(ESTDEV, Archdaily, YIM.BA) 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube