Author photoMartina Gregová 03.09.2023 18:00

Vojnová pomoc v architektonickej podobe. Ukrajinská nemocnica získa výnimočnú prístavbu

Zdravotnícka infraštruktúra je v súčasnosti na Ukrajine pod obrovským tlakom. Nemocnice sa musia vyrovnať s obrovským množstvom zranených pacientov, ktorých možno len sotva ošetriť v existujúcich zariadeniach. Preto sa pripravujú prístavby budov, čo bude v prípade Ľvova spojené aj s mimoriadnym architektonickým konceptom.

Zdroj: Shigeru Ban

Zdroj: Shigeru Ban

Shigeru Ban je japonský architekt a 37. držiteľ prestížnej Pritzkerovej ceny, ktorý je známy svojou inovatívnou prácou s recyklovanými kartónovými prvkami a drevom. Mnohé z jeho pozoruhodných realizácií sú stavby, ktoré sú dočasné, prefabrikované alebo obsahujú lacné a nekonvenčné materiály, využité netradičnými spôsobmi. Jeho diela sa často objavujú v oblastiach, postihnutých rôznymi katastrofami. Väčšinou ide o dočasné ubytovacie bunky či o rozšírenie zdravotníckych kapacít v týchto oblastiach.

Po vypuknutí vojny na Ukrajine sa Shigeru Ban, spolu s inými architektmi aj svojimi študentmi, v rámci humanitárnej pomoci podieľal na návrhu dočasných núdzových prístreškov určených pre ľudí, ktorí utekajú z vojnou zmietaných oblastí. Dočasnú architektúru svojho času postavili v obrovskej hale bývalého supermarketu. „Hlavným cieľom tohto dizajnu bolo vytvorenie imitácie miestností, kde môžete aspoň trochu v ústraní spracovať svoje emócie," povedal Dominik Pękalski, jeden z členov projektu. 

Rovnako bol japonský architekt jedným z mnohých, ktorí bez nároku na honorár navrhli núdzové prístrešky pre ľudí počas nedávneho zemetrasenia v Turecku a Sýrii. Rovnaký typ dočasných prístreškov bol od marca 2022 postupne umiestňovaný v krajinách, susediacich s Ukrajinou, a to vrátane Slovenska a Poľska.

Galéria

  • Zdroj: Shigeru Ban
  • Zdroj: Shigeru Ban
  • Zdroj: Shigeru Ban
  • Zdroj: Shigeru Ban
  • Zdroj: Shigeru Ban

Pred pár dňami tento svetoznámy architekt oznámil svoj ďalší zámer - spoluprácu s mestom Ľvov na návrhu dostavby nemocnice, nachádzajúcej sa neďaleko mesta. Shigeru Ban na projekte spolupracoval aj s miestnym architektonickým štúdiom AMBK. Existujúca nemocničná budova je najväčšia svojho druhu na území Ukrajiny. Od začiatku vojny zaznamenalo toto zdravotnícke zariadenie prudký nárast pacientov. Jeho súčasné priestory tak už viac nepostačujú po kapacitnej stránke. 

Nové chirurgické krídlo Ľvovskej nemocnice bude mať podlažnú plochu 25-tisíc metrov štvorcových. Rozprestierať by sa malo na šiestich nadzemných podlažiach. Podľa predbežného projektu bude súčasťou krídla oddelenie kardiochirurgie, jednotky intenzívnej starostlivosti, transplantácie pečene, obličiek a pľúc, onkologické oddelenie s operačnými jednotkami a školiace stredisko.

Návrh okrem ušľachtilého zámeru zaujal aj svojim materiálovým riešením. Nové krídlo Ľvovskej nemocnice bude postavené prevažne z CLT panelov a jeho stavebné detaily budú inšpirované tradičnými technikami. Výber hlavných materiálov nie je náhodný. Mnohé odborné štúdie dlhodobo dokazujú pozitívny účinok drevených konštrukcií na psychiku ľudí a ich zdravotný stav. Súčasťou projektu sú popri drevených prvkoch aj prefabrikované panely, ktorých použitie zabezpečí rýchlejšiu a efektívnejšiu výstavbu priamo na mieste.

Vnútorné priestory budovy budú podľa predbežných návrhov usporiadané okolo centrálneho átria. Na prízemí centrálnej časti sa bude nachádzať rozľahlá vstupná hala s recepciou. Vďaka využitiu tohto jednoduchého princípu sa zabezpečí dostatočné presvetlenie jednotlivých oddelení, čo rovnako prispeje k celkovej psychickej pohode pacientov aj zdravotníckeho personálu.

Predstavitelia Ľvova, ktoré je v kontexte vojny považované za relatívne bezpečné mesto a preto čelí tlaku ľudí, utekajúcich zo zasiahnutých oblastí, nešetria nadšením. „Tento projekt je inovatívnym riešením. Takýto špeciálny dizajn na svete zatiaľ neexistuje a všetko to bude prispôsobené parametrom našej medicíny. Veľmi sa teším z tejto spolupráce a ďakujem pánovi Banovi za podporu," povedal primátor Ľvova Andrij Sadovy počas tlačovej konferencie.

Návrh prístavby nemocnice v Ľvove reaguje na nedostatočné zdravotnícke kapacity existujúcej budovy. Projekt je mimoriadny najmä svojou mierkou a významom. Vďaka použitiu dreva by malo ísť o mimoriadne atraktívny, zdraviu prospešný a k prírode priateľský projekt. Výstavba extenzie Ľvovskej nemocnice by podľa aktuálnych informácií mala začať začiatkom roka 2024.

Dočasná architektúra, navrhnutá známymi architektmi, je mnohokrát označovaná za nepotrebnú, a to najmä z ekonomického hľadiska. Práca japonského architekta naprieč krajinami, ktoré postihli rôzne humanitárne či prírodné katastrofy však svedčí o opaku. Vďaka využívaniu lacných materiálov, prefabrikovaných dielcov a nezriedka aj vďaka dobrovoľníckej práci samotných autorov či študentov, takáto tvorba pomáha tam, kde je to naozaj potrebné.

 

(Archdaily, Dezeen, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube