Author photoMartina Gregová 25.05.2023 18:30

Bleskovo, citlivo a ekologicky: Oceňovaný hotel v Nemecku ukazuje výhody drevostavieb

V nemeckom meste Ludwigsburg bola pred niekoľkými rokmi postavená drevostavba, ktorej hlavné konštrukčné materiály pri pohľade z ulice určite možno spoznať len ťažko. Aj vďaka tomu Hotel Bauhofstrasse skvele zapadol do historickej mestskej štruktúry.

Zdroj: Von M

Zdroj: Von M

Hotel Bauhofstrasse sa nachádza v roky zanedbávanej lokalite mesta Ludwigsburg. Otvorený bol v roku 2020. Jeho návštevníci sa k najznámejším mestským pamiatkam dostanú len za pár minút chôdze, keďže hotel bol postavený neďaleko historického centra.

Návrh tejto uhlíkovo neutrálnej budovy pochádza od štúdia Von M. Ako architekti sami tvrdia: „Východiskom pre každý náš projekt je intenzívne skúmanie kvalít a charakteristík príslušného prostredia. Vďaka tomu následne vznikajú riešenia, ktoré koncepčne aj materiálovo úzko súvisia s kontextom, sú koherentné a jasne zrozumiteľné.” 

Práve vďaka tomu bolo vybudovanie hotela z urbanistického hľadiska vnímané ako vytvorenie novej dominanty v danej lokalite, avšak s dôrazom na to, aby objekt, jeho výška aj zvolené materiály zapadli do existujúcej mestskej štruktúry. Tá je charakteristická najmä sériou historických budov, ktoré hotel obklopujú. Zároveň bola realizácia projektu súčasťou plánu na oživenie a omladenie danej oblasti.  

Galéria

  • Zdroj: Von M
  • Zdroj: Von M
  • Zdroj: Von M
  • Zdroj: Von M
  • Zdroj: Von M
  • Zdroj: Von M
  • Proces výstavby. Zdroj: Von M
  • Proces výstavby. Zdroj: Von M

Mestské plánovacie oddelenie navyše od architektov požadovalo, aby sa budova stala ukážkovým príkladom ekologického prístupu k architektúre. Z tohto dôvodu sa štúdio rozhodlo pracovať najmä s drevenými konštrukčnými prvkami a ľahko recyklovateľnými materiálmi. 

To, že hlavná konštrukcia hotela je prevažne z dreva, výrazným spôsobom uľahčilo a najmä skrátilo celú dobu výstavby. Keďže väčšina komponentov bola vyrobená a zmontovaná do jednotlivých modulov už v továrni, priamo na pozemku trvala výstavba budovy len úctyhodných päť dní. 

Ďalším dôležitým ekologickým aspektom budovy je fakt, že takmer všetko použité drevo pochádza z lokálnych zdrojov, vďaka čomu sa výrazným spôsobom obmedzila doprava na dlhé vzdialenosti. „Steny, stropy aj podlahy boli v továrni narazené pomocou stroja a následne zmontované do modulov, podobných kontajnerom z CLT panelov,” opisujú proces výroby architekti z Von M. Na výstavbu objektu sa celkovo spotrebovalo 440 metrov kubických dreva. 

Fasáda hotela ja vyrobená z vláknocementových šindľov. Svojim tvaroslovím budova nadviazala na okolitú zástavbu, čo sa prejavilo najmä v jej výške, ale aj v tvare strechy či v rastri okenných otvorov. Zatiaľ čo navrhnutým tvarom chceli architekti docieliť splynutie budovy s okolitou zástavbou, v materiálom riešení chceli naopak dosiahnuť jasný kontrast. Fasáda aj strecha objektu je preto ladená do bielej farby.

Zaujímavým prvkom fasády sú vložené okná, ktoré izbám priniesli dodatočné priestory na sedenie s výhľadom na mestské centrum či historické budovy v okolí hotela. Smerom k mestskému centru sa navyše nachádza aj priestor bistra a baru, ktoré majú vlastnú terasu. Interiérové prvky v týchto verejnosti prístupných priestoroch sú navrhnuté z masívneho jaseňového dreva a skonštruované miestnymi remeselníkmi.  

Riešenie fasády objektu síce ani v najmenšom nenaznačuje, že ide o drevostavbu, použité konštrukčné materiály sa však naplno prejavili v interiéri hotela. Priznané sú betónové povrchy aj drevo. Tieto materiály spolu vytvorili naozaj na pohľad príjemné vnútorné prostredie, a to nielen v hlavných hotelových priestoroch, ale aj v samotných izbách.  

O výnimočnosti projektu svedčí niekoľko ocenení, ktoré hotel získal. Medzi nimi bola napríklad cena DAM 2021, v ktorej sa budova umiestnila na druhom mieste, či získanie prvenstva v rámci súťaže Deutscher Fassadenpreis 2020 (Nemecká cena za fasádu). 

Hotel Bauhofstrasse je ukážkovým príkladom toho, ako stavať nové objekty s ohľadom na existujúcu mestskú štruktúru. Správne zvolená mierka, tvaroslovie, materiály a citlivosť k historickému prostrediu sú hlavnými predpokladmi k úspechu projektu u obyvateľov mesta aj u odbornej verejnosti. Rýchlosť samotnej výstavby a využitie lokálnych a navyše aj ekologických materiálov sú už len čerešničkou na torte, ktorá prispela k architektonickej hodnote celého objektu.  

 

(eArch.cz, Von M, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube