Author photoSimona Schreinerová 15.12.2023 14:30

Vianočný darček pre známu školu: Unikátny športovo-rekreačný areál v Dúbravke sa otvára športovcom aj verejnosti

Sľuby Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) o zlepšení možností pre športovanie detí, mládeže, ale aj širokej verejnosti sa postupne napĺňajú. Dôkazom je otvorenie športovo–rekreačného areálu v Dúbravke pri Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej Karola Adlera. Slúžiť bude žiakom aj obyvateľom mestskej časti.

Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Moderný areál s unikátnym rezervačným systémom

Moderný športovo-rekreačný areál sa nachádza pri Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej Karola Adlera, ktorej zriaďovateľom je BSK. Otvorený bude nielen študentom, ale aj športovým klubom a verejnosti. Manažérom športoviska bude samotný kraj, pričom zabezpečí, aby bolo dlhodobo udržiavané, čisté a strážené.

BSK uvádza, že novinkou je centrálny rezervačný systém, vďaka ktorému si môžu obyvatelia zarezervovať konkrétne športovisko na konkrétny čas. Využívanie ihrísk bude spoplatnené, pričom všetky prostriedky zostanú škole a budú použité na zabezpečenie správy, údržby a čistenia areálu. Verejnosť však bude mať k dispozícii v rámci každého dňa aj časové sloty, keď si bude môcť zašportovať úplne zadarmo.  

Vďaka vytvorenému rezervačnému systému bude môcť verejnosť využívať moderné ihriská či bazény v kraji, a to nielen v tomto areáli. Projekt v od uznávanej kancelárie AT26 Architects v Dúbravke však má byť jeho vlajkovou loďou. 

Galéria

  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Kraj športovo–rekreačný areál vybudoval na veľkorysej ploche takmer 14-tisíc metrov štvorcových. Investícia bola takmer 1,5 milióna eur. Rozlohou, kvalitou, počtom a pestrosťou športovísk má ísť o jedinečný projekt. Areál bude sprístupnený až o niekoľko týždňov, nakoľko podľa informácií z BSK práve končí kolaudačné konanie. Otvorený má byť počas pracovných dní aj sviatkov.

Nachádza sa v ňom veľké a malé futbalové ihrisko, bežecký ovál, tenisový kurt, multifunkčné ihrisko, telocvičňa, lezecká stena či workoutová zóna. Vznikli viaceré samostatné ihriská, priestory pre šatne, sociálne zázemie pre verejnosť vrátane toaliet či bufet s prestrešením. Do areálu sa podarilo zakomponovať i exteriérové prvky a mobiliár, slúžiaci na posedenie a relax. Súčasťou obnovy bola aj revitalizácia zelene a výsadba stromov.

Kompletnou rekonštrukciou prešiel antukový bežecký ovál, namiesto ktorého župa vybudovala 300 metrov dlhý EPDM ovál so štyrmi dráhami v ováli a šiestimi rovnými dráhami. V rámci bežeckého oválu je umiestnený sektor skoku do diaľky s pieskovým doskočiskom a rozbehovou dráhou. K dispozícii je aj priestor pre vrh guľou. 

Vedenie BSK vidí v školských športoviskách veľký potenciál. „Je veľká škoda, ak sú školské ihriská po vyučovaní a počas víkendov zamknuté. Naším cieľom je, aby boli využívané na maximum a slúžili nielen žiakom, ale celej komunite," uviedol pri otvorení areálu predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. „Na Adlerke sme vybudovali jedno fantastické športovisko, ktoré budeme sami manažovať, zabezpečovať údržbu a bezpečnosť a novinkou je rezervačný systém, vďaka ktorému ho sprístupníme vám všetkým.“ 

Kraj sa nechce zastaviť pri tomto projekte. „Pohyb je nesmierne dôležitý pre dospievajúcich, ale aj pre nás, všetkých. A to nielen pre telo, ale aj psychické zdravie. A po Dúbravke sa na podobný areál môžu tešiť aj Petržalčania. Dovolím si povedať, že sme týmto projektom odštartovali novú éru športovísk 21. storočia,“ pokračoval Droba. Do vyššie zmieneného rezervačného systému budú pribúdať ďalšie moderné ihriská a bazény v kraji, ktoré sú v správe BSK. 

 

Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

 

Z Petržalky športová lokalita

Pre Petržalku má BSK obrovské plány. Vybudovať tu chce komplexný športovo-rekreačný areál. Kampus zdravia a športu má vzniknúť v juhovýchodnej časti Petržalky, ktorá je v Územnom pláne dlhodobo určená pre vznik športovej vybavenosti.

K potvrdeným aktérom v rámci veľkej vízie patria Slovenský zväz ľadového hokeja, Spojená škola na Ostredkovej v Bratislave, Volejbalový klub polície Bratislava a Slovenský atletický zväz (SAZ). Výsledkom širokej spolupráce bude multifunkčný areál, ktorého súčasťou má byť športová škola, spojená so športovou halou, internát, hokejová hala s dvomi ľadovými plochami alebo „atletický štadión národného významu“.

Moderný charakter areálu dodajú opäť architekti z kancelárie AT26 Architects, ktorí vypracovali architektonickú štúdiu. Cieľom projektu je prepojiť aktivity stredoškolského vzdelávania, profesionálnej športovej prípravy a diagnosticko-rehabilitačného a výskumného pracoviska, zameraného na prevenciu a osvetu verejného zdravia. 

V Petržalke je v rozvoji športovej infraštruktúry okrem BSK aktívna aj mestská časť Bratislava – Petržalka. Nedávno oznámila ukončenie prvej etapy rekonštrukcie športovej haly na Prokofievovej. Miestna samospráva na ňu prostredníctvom miestnej organizácie Športové zariadenia Petržalky získala grant vo výške takmer 340.000 eur. 

Podľa informácií, zverejnených samosprávou, sa osadila celkom nová strecha a vymenili okná i dvere, rozvody nevynímajúc. Kompletnej rekonštrukcie sa dočkala veľká i malá telocvičňa, vrátane podlahy, obkladov a pridali sa i ochranné siete na okná. Práce sa dotkli aj šatní, kde bolo zrealizované odvetrávanie.

Namontovaná bola tiež klimatizácia, ktorá slúži aj na ich vykurovanie. Celkovej rekonštrukcie sa šatne dočkajú až v druhej fáze, ktorá je naplánovaná na budúci rok. Okrem toho je aktuálne rozpracované stavebné povolenie pre zateplenie haly. Toho sa budova dočká taktiež až v budúcom roku. Pre ľahší prístup bol pridaný nový asfalt, vrátane malého chodníčka po vychodenej časti, a položený nový trávnik.

 

Vizualizácia haly na Pankúchovej. Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka

 

Jeden z najväčších športových projektov petržalskej samosprávy je však multifunkčná hala na Pankúchovej. Hala je navrhnutá tak, aby slúžila najmä amatérskym športovým klubom, mládežníckym športovým klubom a verejnosti. Bude poskytovať zázemie pre rôzne športové disciplíny, vrátane hádzanej, futsalu, nohejbalu, basketbalu, volejbalu, bedmintonu, florbalu, tenisu a stolného tenisu. Okrem toho bude slúžiť aj ako miesto pre kultúrne a spoločenské udalosti pod krytou strechou.

Celkové náklady na výstavbu haly by sa mali pohybovať na úrovni 2,5 milióna eur, pričom 1,2 milióna eur predstavuje účelová dotácia, poskytnutá Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) Slovenskej republiky. Zvyšok finančných prostriedkov má mestská časť zabezpečiť zo svojho rozpočtu, konkrétne z rezervného fondu vo výške 500.000 eur a ďalších 800.000 eur prostredníctvom úveru.

Športová vybavenosť Bratislavy, ale v podstate aj celého kraja sa rozrastá a skvalitňuje, čo je nepochybne dobrá správa. Školy budúcnosti nie sú o len vzdelávaní, ale aj o ponuke aktivít pre celú komunitu a všetky vekové generácie. Túto víziu môže zatiaľ napĺňať nový areál v Dúbravke. Bratislava však získava viacero kvalitných verejných priestorov a vybavenosti, slúžiacej všetkým ľuďom.  

 

(YIM.BA, BSK)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube