Author photoMartina Gregová 28.11.2022 20:00

V Bratislave zatiaľ len sen: Historické Prírodovedné múzeum sa premení na moderný ekologický komplex

Projekt rekonštrukcie a dostavby Prírodovedného múzea v sebe spája urbanistické kvality, udržatelnosť aj ambíciu spájať pôvodné časti historickej budovy s novo navrhnutými modernými časťami. Vďaka premyslenému dizajnu tak vznikne nielen kvalitná architektúra, ale aj kvalitnejší kultúrny zážitok z návštevy múzea.

Zdroj: Snøhetta

Zdroj: Snøhetta

Francúzske mesto Lille bolo v roku 2004 zvolené za Európske hlavné mesto kultúry. Od tejto doby ide príkladom v oblasti umeleckých aj kultúrnych inovácií nielen vo Francúzsku, ale aj v európskom meradle. V súčasnosti prechádza významnou urbanistickou premenou, ktorej cieľom je obnoviť a inovovať mesto, no s dôrazom na zachovanie jeho historickej architektúry.

Z rovnakého konceptu vychádza aj blížiaca sa rekonštrukcia Prírodovedného múzea v Lille, ktoré bolo založené už v roku 1822. Práve pri príležitosti 200. výročia sa historická budova, v ktorej múzeum v súčasnosti sídli, dočká veľkolepej rekonštrukcie. Spojením pamiatkovej starostlivosti a súčasného dizajnu múzejnej expozície projekt podporí vyššie spomínanú ambíciu mesta. 

Cieľom pripravovanej rekonštrukcie je predovšetkým posilnenie popredného postavenie múzea a sprístupnie jeho expozícií všetkým obyvateľom aj návštevníkom. Na obnovu a modernizáciu celého komplexu bolo vybrané medzinárodne uznávané nórske architektonické štúdio Snøhetta. Rekonštrukcia budovy by mala byť dokončená do roku 2025. 

Galéria

  • Súčasný stav. Zdroj: Snøhetta
  • Zdroj: Snøhetta
  • Zdroj: Snøhetta
  • Zdroj: Snøhetta
  • Zdroj: Snøhetta

Ako na margo víťazného návrhu vyhlásila Judith Pargamin, riaditeľka prírodovedného múzea: „Tím Snøhetta dôkladne premyslel nový dizajn múzea a pre Prírodovedné múzeum navrhol ambiciózny vedecký program. Múzeum je síce miestom, kde človek sníva, rastie a učí sa, ale je tiež nástrojom, ktorý musí umožniť efektívnu správu a údržbu tisícov exponátov v jeho zbierkach.” 

Projekt má dva hlavné ciele, integrovať existujúcu budovu do mestského kontextu a obnoviť celkovú súdržnosť a identitu budovy. Pôvodný objem stavby, tvorený troma paralelnými objektami, oddelenými nádvorím, bude odstránením niektorých nefunkčných prístavieb v časti nádvorí a vybudovaním nových, funkčnejších častí, vo výsledku viac prepojený so svojím okolím. Nové tematické záhrady na nádvoriach medzi jednotlivými časťami komplexu múzea zároveň vizuálne doplnia expozície.  

Novonavrhnutá prístavba bude prebiehať cez všetky tri časti komplexu a prepojí výstavné priestory s novými tematickými záhradami vo dvoroch múzea. Vďaka tomu sa zabezpečí lepšia dostupnosť a ľahší pohyb návštevníkov a personálu. Vytvoria sa aj nové uvítacie priestory a tiež aj časti vyhradené pre deti. Zrekonštruované múzeum, s celkovou rozlohou 7.500 metrov štvorcových, pojme výstavné plochy, rozsiahlejšie sklady a záhrady. V dôsledku spolupráci s dizajnérkou výstav Adeline Rispal budú novonavrhnuté priestory viac flexibilné a prispôsobené novým výstavným metódam. Vďaka premyslenému dizajnu výstavných priestorov tak návštevníci získajú pri návšteve múzea kvalitnejší kultúrny zážitok.

V rámci obnovy budú zachované historické fasády pôvodnej budovy. V interiéri sa zas objavia neutrálne odtiene povrchov aj mobiliáru v kombinácii s drevom. Pri návrhu architekti kládli mimoriadny dôraz na výber vhodných materiálov. Venovali sa tiež celkovému vplyvu dizajnu na životné prostredie a energetickú náročnosť budovy. Súčasťou koncepcie sú preto úsporné vetracie zariadenia, vysokovýkonná tepelná izolácia a pasívne chladenie budovy. K udržateľnosti celého projektu prispieva aj fakt, že tehly z demolácie súčasných nefunkčných prístavieb budú následne použité v nových objektoch. 

K prirodzenému chladeniu budov a ich okolia prispeje aj novo vysadená zeleň v záhradách v priestoroch medzi navrhovanými prístavbami a pôvodným objektom múzea. Záhrady v tieni stromov tak vďaka svojej polohe vytvoria chladné ostrovy priamo v srdci súboru. Architekti v návrhu kládli dôraz aj na návrh systému na zachytávanie dažďovej vody. Zachytená voda by sa mala využívať na splachovanie toaliet a tiež na polievanie záhrad múzea. Na výrobu elektriny budú nainštalované fotovoltaické panely. 

Z urbanistického hľadiska sa vďaka návrhu od nórskeho architektonického štúdia posilní celková identita budovy inštitúcie, čo jej umožní lepšie zapojenie sa do organizmu mesta. Projekt rekonštrukcie a dostavby Prírodovedného múzea je zároveň skvelým príkladom toho, ako sa dá spojiť ambícia obnovy a modernizácie budov s rešpektom k architektonickému dedičstvu miest. V oblasti udržateľnosti je príkladným vhodné využívanie nádvorí medzi jednotlivými časťami objektu. Nové záhrady či zelené ostrovy prinesú budove okrem vizuálnej hodnoty aj prirodzené ochladzovanie.  

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube