Author photoMartina Gregová 25.07.2023 20:33

Úspech slovenských architektov. Architektonická súťaž ukazuje, že v meste možno využiť každý priestor

V posledných rokoch sa v Európe čoraz častejšie objavujú súťaže na rekonštrukcie kultúrnych objektov. Ich predpriestory či dokonca zadné dvory však detailne rieši len máloktorá z nich, a to aj napriek tomu, že by mohli byť prínosom nielen pre inštitúciu, ale rovno pre celé mesto. Ukázala to kompetícia, v ktorej sa presadila aj známa bratislavská kancelária. 

1. miesto. Zdroj: Szymon Rozwałka + Ada Rypl-Žabčíková + Jaroslav Sedlák

1. miesto. Zdroj: Szymon Rozwałka + Ada Rypl-Žabčíková + Jaroslav Sedlák

Nádvorie Divadla Jiřího Myrona v Ostrave momentálne slúži mnohým funkciám, no jeho koncepčné a priestorové riešenie neposkytuje architektonickú kvalitu, ktorú si vnútroblok nachádzajúci sa v tesnej blízkosti významnej kultúrnej inštitúcie rozhodne zaslúži. Národné divadlo moravskoslezské preto koncom minulého roka na preriešenie tohto priestoru vypísalo architektonickú súťaž. Jej cieľom je jeho revitalizácia a humanizácia. Po novom by tak malo nádvorie slúžiť nielen zamestnancom a návštevníkom divadla, ale aj ostatným obyvateľom mesta.

Išlo o netradičné zadanie, no o to zaujímavejšie. „Zámerom revitalizácie vnútrobloku bolo predovšetkým sprehľadnenie a zjednodušenie prevádzkových väzieb a ciest, doplnenie nutných priestorov a funkcií pre zvýšenie efektivity divadelnej prevádzky a celkové skvalitnenie zázemia vrátane obnovy technickej infraštruktúry. Veľký dôraz bol pritom kladený aj na zapojenie maxima zelene do celkového konceptu a na energetickú úspornosť riešenia," zaznelo v podmienkach súťaže.

Okrem vytvorenia kvalitného verejného priestoru tak súťažné návrhy mali priniesť aj architektonický pohľad na nové časti objektu, ktoré vyriešia súčasné kapacitné problémy inštitúcie. Súťažné tímy tiež mohli pracovať na preriešení pôvodných fasád okolitých budov. Hlavnou úlohou bolo pritom nájsť vyváženosť medzi funkčnosťou a pobytovými kvalitami priestoru.

Odborná porota v prvej fáze súťaže vyhodnotila jednotlivé žiadosti o účasť. Na základe nich následne vybrala päť autorských kolektívov, ktoré predložili svoje súťažné návrhy. Za víťazný bol napokon označený koncept od brnianskeho kolektívu Szymon Rozwałka + Ada Rypl-Žabčíková + Jaroslav Sedlák. Porota v prípade tohto návrhu ohodnotila kladne najmä harmóniu medzi pôvodnou architektúrou a novými prvkami, ktoré ju vhodne doplnili.

 

1. miesto. Zdroj: Szymon Rozwałka + Ada Rypl-Žabčíková + Jaroslav Sedlák

 

Do areálu v blízkosti divadla, ktorý je už teraz zmesou rôznych architektonických štýlov, víťazný kolektív prináša úplne nový architektonický jazyk. Podľa ich vlastných slov, objekt novostavby existujúci priestor neinvazívne delí, vďaka čomu vzniká nové polyfunkčné nádvorie aj dvor, určený na posilnenie prevádzky divadla.

Architekti svojim návrhom reagovali aj na jednu zo základných podmienok súťaže - ekologickú stránku nových prvkov. „Keď premýšľame nad ekológiou, myslíme na všetky možnosti, ktoré komplex ponúka - od energetickej účinnosti, cez inteligentné riešenia až po využívanie dažďovej vody. Zároveň projekt posúvame ešte o čosi ďalej. Budova sa sama o sebe čiastočne stáva prírodou, novým mestským ekosystémom," opisujú na svojom súťažnom paneli.

Okrem toho bola podľa slov poroty kvalita návrhu podporená aj vhodným prevádzkovým rozriešením jednotlivých častí.

 

2. miesto. Zdroj: PLURAL architekti

 

Na druhom mieste sa umiestnil návrh od bratislavského štúdia PLURAL. Dominantou nádvoria sa v tomto prípade mala stať spojovacia chodba, ktorá by prepojila hlavnú budovu divadla s časťou, v ktorej sa nachádzajú jeho sekundárne priestory. Garáže, technologické zázemie či nové zázemie divadla malo byť na základe návrhu umiestnené v novovybudovanej podzemnej časti, nachádzajúcej sa pod nádvorím. Veľkou výhodou tohto projektu by bola aj možná etapizácia celej výstavby.

Vďaka umiestneniu časti potrebných funkcií pod úroveň terénu by sa v priestore súčasného nádvoria uvoľnilo dostatok miesta pre zeleň aj pre bezkolízne zásobovanie objektu. Odborná porota označila tento princíp za hlavný prínos celého návrhu.

 

3. miesto. Zdroj: žalský architekti

 

Na treťom mieste skončil súťažný kolektív žalský architekti. Ich návrh možno označiť za najodvážnejší spomedzi všetkých ocenených. Okrem toho, že sa dominantou nádvoria stal nový objekt prevádzkovej veže, došlo v ňom aj k otvoreniu zadných fasád okolitých budov, a to pridaním pavlače na všetkých ich podlažiach. Aj keď ide o architektonicky dostatočne presvedčivé riešenie, prevádzková schéma nádvoria je v tomto prípade naozaj sporná.

Každý z ocenených návrhov priniesol nevšedné vízie, vďaka ktorým by sa tento momentálne prevádzkovo komplikovaný a pobytovo úplne nevhodný mestský priestor premenil na funkčnejšie, ekologickejšie a najmä príjemnejšie miesto. Riešenia podobných priestorov, ktoré často stagnujú najmä na otázke ich (zne)prístupnenia verejnosti, sú jedným z problémov, ktorým je nutné čeliť v mohých mestách.

 

(CCEA MOBA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • 1. miesto. Zdroj: Szymon Rozwałka + Ada Rypl-Žabčíková + Jaroslav Sedlák
  • 1. miesto. Zdroj: Szymon Rozwałka + Ada Rypl-Žabčíková + Jaroslav Sedlák
  • 2. miesto. Zdroj: PLURAL architekti
  • 2. miesto. Zdroj: PLURAL architekti
  • 3. miesto. Zdroj: žalský architekti
  • 3. miesto. Zdroj: žalský architekti

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube